Acció Exterior i Govern Obert

DEXI

Cooperació territorial euromediterrània

Solé: "La Mediterrània és un espai de potencialitats de present i de futur"

El conseller d'Acció Exterior defensa la regió euromediterrània com una prioritat per a Catalunya en la cooperació territorial

query_builder   24 novembre 2020 14:09

event_note Nota de premsa

Cooperació territorial euromediterrània

Solé: "La Mediterrània és un espai de potencialitats de present i de futur"

El conseller d'Acció Exterior defensa la regió euromediterrània com una prioritat per a Catalunya en la cooperació territorial

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha clos la jornada ‘Towards a renovated Regional Strategy for the Mediterranean +25’, organitzada per la plataforma Mediterranean Cooperation Alliance i que s’emmarca en els Fòrums Mediterrània +25 impulsats pel Govern de Catalunya en ocasió de la commemoració dels 25 anys del Procés de Barcelona.

DEXI

“Una plataforma com la Med Coop Alliance pot dotar de més legitimitat la implicació dels actors euromediterranis en un espai de potencialitats de present i de futur. Un espai ple de vida, de societats diverses, de veïnatge i de responsabilitat compartida. Un espai cabdal per a Catalunya, on volem teixir més aliances i ser-hi més presents perquè en som part i ens hi sentim plenament compromesos”, ha volgut remarcar el conseller Solé.

En el seu discurs de cloenda, el conseller ha valorat que “els 25 anys de la Declaració de Barcelona corroboren que aquesta associació mediterrània ha sabut crear un espai de diàleg i de relacions permanents tot i les dificultats”. El conseller considera que “en el marc de la cooperació euromediterrània, la qüestió de la governança és fonamental” i ha expressat el suport de Catalunya a la Med Coop Alliance, que ha definit com “un instrument únic i transformador” i “de mobilització d’actors de les dues ribes que defensa la importància de les polítiques mediterrànies”, i ha insistit que “refermem així el nostre compromís plenament europeista i mediterrani”.

 “La nostra visió de la Mediterrània s’alinea amb un dels eixos del mandat del Govern: l’Agenda 2030”, ha explicat el conseller. “El moment excepcional ens empeny a donar l’impuls definitiu cap a un model verd, digital, socialment just i resilient, emmarcat en els 17 ODS de Nacions Unides”, ha subratllat.

Solé ha posat de manifest que “la pertinença a la Unió Europea ens permet compartir un espai de diàleg que va més enllà de les relacions bilaterals i que posa en valor un veïnatge integrat amb el sud, que té pendent legitimar el partenariat entre les societats de les dues ribes mediterrànies”.

La Med Coop Alliance és una plataforma única de xarxes que pretén posar en valor la governança transnacional multinivell a la Mediterrània. Està formada per la CRPM, Arc Llatí, MedCities, l’Europregió Pirineus-Mediterrània i l’Euroregió Adriàtica-Jònica. 

La jornada ha comptat amb representants de diferents regions i ciutats euromediterrànies amb l’objectiu de promoure, intercanviar i proposar instruments de governança com a actius clau per a una nova orientació de la cooperació euromediterrània. L’acte també ha servit per presentar les principals conclusions de l’estudi sobre cooperació territorial, governança i autoritats locals i regionals a la Mediterrània que s´ha promogut i coordinat des de la Generalitat de Catalunya. 

També en el marc dels Fòrums Mediterrània +25, del 9 a l’11 de desembre tindrà lloc el Fòrum virtual Joves i Clima a la Mediterrània +25, que servirà per cloure el cicle.