La consellera Vergés, en un moment de la seva visita al centre cultural de la Llagosta

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat a primera hora d’aquesta tarda un dels cribratges poblacionals que s’estan fent aquesta setmana per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya en aquesta segona onada: es tracta de l’iniciat ahir a la població de la Llagosta, pertanyent a la Regió Sanitària Metropolitana Nord.

Els cribratges en aquesta localitat estan tenint lloc al Centre Cultural de la vila, i es fan  en persones asimptomàtiques que viuen o treballen a la Llagosta i són majors de 16 anys. La prova que es fa és un test ràpid d’antígens, que permet tenir el resultat en menys de 15 minuts. En el cas d’un resultat positiu, la persona rep una trucada de forma immediata per començar l’aïllament domiciliari.

Aquest cribratge s’emmarca en la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya. Vergés ha recordat que aquesta estratègia de salut pública consisteix en “sortir al carrer a detectar el virus”, de forma preparada “i continuada en el temps, d’abast poblacional per poder arribar a tothom i perquè tothom se senti cridat”.

Dins la regió Sanitària Metropolitana Nord, ahir es van iniciar a 6 municipis (Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, la Llagosta i Mollet del Vallès), mentre que avui també s’ha iniciat a Rubí i dilluns vinent començarà a Terrassa.  En aquestes dues últimes poblacions les proves les fa el personal del Banc de Sang i Teixits.

En alguns casos, com a la Llagosta o Mollet, es convoca a fer les proves a tota la població. En la resta de municipis el cribratge se centra només en una, dues o tres àrees bàsiques de salut. Els cribratges es faran en espais propis de Salut i espais cedits pels ajuntaments dels diferents municipis. La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR) o la PCR. 

En aquest sentit, ahir es van fer fins a 1.980 proves PCR entre els següents cribratges: 803 PCR a Can Pantiquet (Mollet); 549 a Sant Jordi (Mollet); 231 a Santa Rosa (Santa Coloma de Gramenet) i 397 a Cal Balsach (Sabadell). Pel que fa a TAR, es van fer 667 a La Llagosta, 668 a Llefià Gran Sol (Badalona) i 361 a La Llàntia (Mataró).

Pel que fa avui fins les 17h, de PCR s’han fet 227 a Can Pantiquet (Mollet), 346 a Sant Jordi (Mollet), 332 a Santa Rosa (Santa Coloma de Gramenet), 453 a Cal Balsach (Sabadell), i 1.400 a Rubí. Pel que fa a TAR, se n’han fet 602 a la Llagosta; 562 a Llefià Gran Sol (Badalona), 368 a La Llàntia (Mataró) i 118 a La Serra (Sabadell).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas. 

Podeu descarregar imatges en brut del cribratge, visita i declaracions de la consellera Vergés a la Llagosta en aquest enllaç: https://we.tl/t-q0uT7E39tO

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 1724

Foto 2

Foto 2 2359