Polítiques Digitals

Barcelona Supercomputing Center

Un projecte del BSC, amb suport del Govern, posa a disposició de científics i administracions una eina per visualitzar la relació entre mobilitat i propagació de la Covid-19

query_builder   25 novembre 2020 11:00

event_note Nota de premsa

Un projecte del BSC, amb suport del Govern, posa a disposició de científics i administracions una eina per visualitzar la relació entre mobilitat i propagació de la Covid-19

  • Covid-19 Flow-Maps integra les dades de casos coneguts de Covid-19 i de mobilitat dels ciutadans
  • L'eina pot servir de suport a les administracions, per a la presa de decisions; als epidemiòlegs, per alimentar els seus models amb dades actualitzades; i als ciutadans, per visualitzar la relació de la pandèmia, la mobilitat i el seu risc associat
  • El projecte COVID19 Flow-Maps es nodreix diàriament de dades de les administracions sanitàries i del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
Barcelona Supercomputing Center (BSC)

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) posa a disposició d'administracions, investigadors i ciutadans una eina d'informació geogràfica que permet visualitzar el risc de propagació del Covid-19 associat a la mobilitat poblacional.

La plataforma Covid-19 Flow-Maps integra dades de casos coneguts de Covid-19, procedents de les administracions sanitàries (Ministeri de Sanitat i conselleries de Salut dels governs de Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc) i dades de mobilitat de ciutadans aportades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Totes les dades de sistema estan georeferenciades, cosa que permet la seva representació en un mapa i facilita la seva integració, anàlisi i interpretació.

Covid-19 Flow-Maps permet visualitzar el risc de contagi de Covid-19 d'una zona determinada associada a l'afluència de ciutadans procedents d'altres àrees geogràfiques.

El risc es calcula a base de relacionar els casos de Covid-19 coneguts amb les dades que ens indiquen a quines zones i amb quina intensitat s'estan desplaçant els ciutadans de les àrees afectades. Els patrons de mobilitat s'infereixen a partir de dades de telefonia mòbil anonimitzades i agregades per dia i àrea de mobilitat.

Les dades s'actualitzen automàticament a mesura que les administracions les incorporen als seus sistemes d'informació pública i el detall de la informació s'ofereix a escala provincial, a nivell de tot l’Estat, i a escala menor (àrees o zones bàsiques de salut) quan aquesta informació està disponible, com és el cas de les comunitats de Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc.

Covid-19 Flow-Maps és una iniciativa del Departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center i el seu objectiu és ser d’ajuda a les autoritats sanitàries a l'hora de prendre decisions i també una eina a disposició dels epidemiòlegs i el públic en general.

Flow-Maps ofereix un accés web mitjançant taulers que permeten explorar de forma visual l'estat de la pandèmia i el risc associat a la mobilitat. A més, es pot accedir a tota la informació continguda a la base de dades emprant una API-REST, dissenyada per a professionals que vulguin integrar les dades en els seus propis sistemes.

Miguel Ponce de León, coordinador de Flow-Maps, explica que aquesta és "la primera entrega d'un conjunt d'eines del BSC per analitzar, visualitzar i predir el comportament de la pandèmia de Covid-19. Treballem per integrar a la plataforma models epidemiològics que es nodreixin d'aquestes dades i permetin avançar en la predicció de risc".

Alfonso Valencia, Professor de la ICREA i director del departament de Ciències de la Vida del BSC afirma que "la mida massiva de les dades de mobilitat, les peculiaritats de la informació sanitària distribuïda i la integració amb els models epidemiològics constitueixen un escenari complex, en el qual podem progressar gràcies a les enormes capacitats tècniques i computacionals del BSC ".

Covid 19 Flowmaps s'ha realitzat amb fons del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, a través del Center for Innovation for DataTech and Artificial Intelligence (CIDAI); de la Secretaria de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, i de l'Institut Nacional de Bioinformàtica - Institut de Salut Carlos III (INB-ISCIII).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia