• Els Serveis d’Intervenció Especialitzada han atès 6141 dones i 1412 fills i filles des de l’1 de gener fins el 15 de novembre
SIE Terrassa

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha visitat avui el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) en violència masclista al Vallès Occidental. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat avui que durant el 2021 obrirà tres serveis per a homes agressors per treballar les noves masculinitats i amb l’objectiu de prevenir les violències masclistes, amb l’assessorament i acompanyament d’un comitè d’expertes i experts. En el marc de la visita, el conseller ha destacat la importància de “treballar amb l’agressor des d’una perspectiva voluntària i sempre que el cas no estigui judicialitzat, per això el 2021 començarem tres programes pilot, que seran voluntaris i que ens permetran actuar amb l’altra cara de la violència masclista, amb l’objectiu d’anar a l’arrel del problema”.

El Servei d’Intervenció Especialitzada, ubicat a Terrassa té l’objectiu “d’acompanyar les víctimes oferint una mirada pluridisciplinar i no revictimitzadora”. El SIE compta amb un equip de 9 professionals integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret, que ofereix atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec.  

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha duplicat en un any el nombre de Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) passant de 8 a principis de 2019 a 16 a finals de 2020. Actualment a Catalunya hi ha 16 SIE, els tres que s’inauguren aquest més de novembre: Terrassa, Sant Boi de Llobregat i Figueres, el mes de febrer d’aquest any van entrar en funcionament 5 SIE nous (Barcelonès Nord, Vilanova i la Geltrú, Catalunya Central-Manresa, Granollers, Sabadell), que es van afegir als 8 existents l’any 2019 (Baix Llobregat, Mataró, Catalunya Central-Igualada, Gironès, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida i Alt Pirineu). En aquest sentit, el conseller ha destacat que “el desplegament de la xarxa de SIE té l’objectiu d’arribar als territoris on no hi havia aquests serveis, com el Garraf i el Barcelonès Nord i alhora poder tenir més d’un SIE de referència en territoris molt poblats, com el Baix Llobregat i el Vallès Occidental”.

En el marc de la comarca del Vallès Occidental aquest SIE s’afegeix al que es va inaugurar el passat mes de febrer a Sabadell. A part d’atendre totes les dones i fills i filles de Terrassa que ho necessitin, entre els SIE de Sabadell i Terrassa, cobriran les necessitats del Vallès Occidental amb criteris de proximitat i accessibilitat. El SIE de Sabadell ha atès 246 dones i 32 nens i nenes des de l’1 de febrer fins al 31 d’octubre de 2020.

Durant l’any 2019, els SIE d’arreu de Catalunya van atendre 4.933 dones. Des de l’1 de gener de 2020 a 15 de novembre, els SIE ja han atès 6141 dones i 1412 fills i filles.

Els SIE ofereixen un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que en situació de violència masclista, i també als seus fills i filles. L'accés a aquest servei es fa per iniciativa de les pròpies dones o a través de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d'atenció primària, els serveis socials i les organitzacions i grups de dones.

156 places en serveis substitutoris de la llar per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles

Durant el 2020 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha passat de 9 Serveis Substitutoris de la Llar (que equival a 36 places) a 39 serveis i 156 places per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, és a dir que s’han quadruplicat el nombre de places als serveis residencials per a dones i els seus fills i filles. Actualment no hi ha llista d’espera per a optar a un servei residencial. Els nous recursos s’ubiquen al Baix Llobregat, al Barcelonès, el Bages, Osona, el Baix Ebre, La Selva, l’Alt Empordà, La Noguera, Maresme, Vallés Occidental, Alt Penedès i el Baix Camp.

Prevenció de les violències masclistes en l’àmbit laboral

 

La Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies treballa en l’àmbit de la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa, que és la forma de violència masclista que es manifesta en l’àmbit laboral. En aquest sentit es fa l’acompanyament a les empreses a la confecció dels protocols obligatoris contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, formació de les persones de referència i assessorament a les empreses i treballadores, a banda de una tasca de coordinació amb la Inspecció de Treball.

 

Durant 2020 s’han format 81 persones per la Prevenció i actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe i 22 persones en el Cicle Formatiu sobre la persona de referència dels protocols de prevenció de l'assetjament a través de la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball del CRL.

S’ha elaborat una Enquesta sobre assetjament sexual i per raó de sexe a dones d’origen estranger treballadores de la llar i de la cura. Els resultats d’aquest treball de camp són molt valuosos per tractar-se d’un treball pioner i per la implicació de la xarxa de dones que han col·laborat.

A més a més, el microcurs “Ala feina, iguals”, en que un del mòduls és de prevenció de la violència masclista en el treball ha tingut més de 4.000 visualitzacions.

 

Formació de 100 professionals per a la prevenció i abordatge del matrimoni forçat

El passat mes de març el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va presentar el Protocol per la prevenció i abordatge del matrimoni forçat a Catalunya amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre les diferents professionals per prevenir, detectar i intervenir davant de situacions de matrimonis forçosos i garantir que cap dona que viu a Catalunya en sigui víctima.

Durant el 2020 s’ha format més de 100 professionals de diferents àmbits: educatiu, salut, cossos de seguretat, serveis socials, atenció a les dones, atenció a la infància i a l'adolescència, immigració i acollida, esport, lleure i joventut, per a la prevenció i abordatge del matrimoni forçat a Catalunya. Està previst que a finals del 2020 hagin rebut la formació uns 120 professionals. La formació té com a objectius oferir informació i eines d'intervenció a professionals que poden detectar casos de matrimonis forçats i establir el circuit professional d'intervenció a nivell local.

La Xarxa d’atenció per a les dones en situació de violència masclista del SOC ha atès 3.217 dones

La Xarxa d’atenció a les oficines de Treball per a les dones en situació de violència masclista ha atès 3.217 dones en situació de violència masclista des que es va crear el juny de 2019 i fins a 1 de novembre de 2020. La Xarxa presta atenció personalitzada, permanent i confidencial, perquè les dones que es troben en aquesta situació puguin exercir el dret a treballar en les millors condicions per mitjà de diversos programes de foment de l’ocupació i disposa de professionals especialitzats en aquest àmbit i s’ofereix a les 69 oficines de Treball que hi ha arreu de Catalunya

 

 

Formacions a professionals dels Serveis Socials en perspectiva de gènere per a la millora de la intervenció en casos de violència masclista

La Direcció General de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Social i Famílies ha format 207 professionals de les àrees bàsiques de serveis socials en perspectiva de gènere per a la millora de la intervenció en casos de violència masclista. Està previst que se’n formin 265 més abans que acabi l’any. Per tant, durant 2020 s’hauran format 472 professionals de 33 Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona.

A més, 244 professionals van participar al “webinar: Sensellarisme i violència masclista“, dirigit a professionals de serveis socials especialitzats en sensellarisme que es va dur a terme a l’octubre.

Sensibilització i prevenció de les violències masclistes a professionals i la ciutadania

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha realitzat durant els mesos d’octubre i novembre el Cicle de seminaris web 'La prevenció de les violències masclistes en la infància i l’adolescència', que va tenir 154 participants en línia i ‘Construint espais comunitaris lliures de violències masclistes’ que ha tingut més de 200 participants. En aquests dos cicles s’han tractat temes com: L'educació afectivo-sexual; Les violències masclistes a través de les pantalles; Coeducar per prevenir les violències masclistes o Les cures i l'impacte de la COVID19; Salut mental amb perspectiva de gènere; Violències masclistes vers les dones grans, etc.