• El Govern ha participat en l’acte institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
  • L’advocada Carla Vall ha llegit el manifest impulsat per l'Institut Català de les Dones i s'ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes
Acte institucional 25-N
El vicepresident Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, i altres membres del Govern, han participat aquest matí en l’acte institucional del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. A la plaça de Sant Jaume s’ha llegit el Manifest conjunt impulsat des de l’Institut Català de les Dones i subscrit per la Generalitat, les quatre diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, per commemorar aquesta data i sensibilitzar contra les violències masclistes, i s’ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes.

També hi han participat el president del Parlament, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; les conselleres de Salut, Alba Vergés; de Justícia, Ester Capella; i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; i els consellers d’Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé; d’Educació, Josep Bargalló; de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; de Treball. Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

La consellera Budó ha destacat la commemoració d’avui com la mostra “visible” del compromís de tots els àmbits institucionals per fer de Catalunya un país “lliure de violències masclistes” però ha insistit que la lluita cal fer-la “cada dia”. “Cap dona ha de ser víctima de violència masclista. Hem de treballar per tal que aquest país sigui un país lliure de violències masclistes. Aquest és el nostre objectiu, aquest és el nostre compromís i per això treballem com a Govern de Catalunya dia a dia”, ha assegurat .

La titular de Presidència i màxima responsable de les polítiques de dones al Govern ha posat com a exemple d’aquesta feina la modificació de la llei contra les violències masclistes, aprovada el 2008, per adaptar-la a noves formes de violència, com la que s’exerceix en l’àmbit digital; les mesures per evitar la revictimització de les dones que han de reviure el patiment cada vegada que han de declarar, o la lluita contra les violències masclistes de segon ordre, que són les que pateixen les persones que estan donant suport a les víctimes de la violència masclista.

Així mateix, Budó ha reivindicat el paper “clau” de la societat en aquesta lluita: “Apel·lem a tota la societat que parli, que denunciï si té coneixement d'aquestes violències masclistes, perquè si les silenciem en ens fem còmplices”.

Manifest unitari

El manifest d’enguany, redactat per l’advocada Carla Vall, destaca que “el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Tot i constatar que “mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte a la violència masclista”, el text alerta que l’aïllament i la reducció de l’activitat habitual a causa de la pandèmia de Covid-19 ha empitjorat la situació de moltes dones i criatures que viuen en situacions de violència. En aquest sentit, el nombre de trucades i atencions s’han vist incrementats en xifres “tristament històriques”, motiu pel qual el manifest recull el “ferm compromís” del conjunt d’administracions de “seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents”.

Finalment el manifest s’adreça explícitament als homes que estan en contra d’aquestes violències i saben que un dels seus amics, familiars o coneguts les exerceixen: “És hora que us en feu responsables i hi intervingueu”, els exhorta. I per als agressors, un recordatori: “No hi haurà espai per a la impunitat”.

Campanya “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes”

La Generalitat de Catalunya divulga fins el proper dia 4 de desembre la campanya de sensibilització i prevenció de la violència masclista “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” que reforça també els missatges adreçats als agressors. El focus de la solució de les violències masclistes se situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes. La plana web de la commemoració del 25 de novembre a dones.gencat.cat recull les activitats commemoratives que organitza el Govern.

Primer curs contra la violència masclista a través de mòbil

Per altra banda, 900 professionals de l’administració han començat el primer curs que endega l’ICD en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública (EAPC) per rebre formació a través del telèfon mòbil. Sota el títol “Desmuntem mites: claus per a la detecció de les violències masclistes” el curs desmunta estereotips i ofereix eines per actuar-hi.

Nova exposició contra les violències sexuals

També aquesta setmana l’Institut Català de les Dones posa a disposició de la ciutadania i les entitats 27 còpies de l’exposició didàctica “Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals. #LliuresISensePor”, dissenyada per l’entitat Creación Positiva per reivindicar el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. “Lliures i Sense Por” és una exposició de 9 plafons pensada com a recurs formatiu per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què es pot fer davant situacions de violència.

11 dones assassinades a Catalunya per violència masclista aquest 2020

De gener a novembre de 2020, les dones assassinades per violència masclista a Catalunya han estat 11. Quant a l’àmbit del feminicidi, 8 s’han produït en l’àmbit de la parella, 2 en l’àmbit familiar i la filla d’una de les dones s’ha considerat com a homicidi vinculat. L’edat mitjana de les dones assassinades a causa de la violència masclista en l’àmbit de la parella els darrers 9 anys és de 42 anys. La mitjana d’edat fins a novembre de 2020 és de 41 anys.

Són algunes de les dades recollides al Dossier Estadístic Violència Masclista 2020, publicat dilluns passat, que divulga les darreres dades oficials amb l’objectiu d’aportar una aproximació més detallada a la realitat de les violències masclistes i així poder impulsar accions més efectives per a la seva erradicació.

Algunes d’aquestes dades reflecteixen que en temps de pandèmia s’ha agreujat la vulnerabilitat de les dones en situació de violències masclistes i dels seus fills i filles, i això les exposa a un major risc de patir-la, degut a les inevitables mesures d’aïllament social i la convivència continuada amb l’agressor. El dossier mostra que, en termes globals, durant el temps de la Covid-19 s’està observant un increment de les violències masclistes i gran part dels feminicidis s’estan cometent per persones properes i conegudes de les dones en els espais més íntims.

2  

Imatges

Foto acte institucional (Jordi Bedmar)

Foto acte institucional (Jordi Bedmar) 582

Foto acte institucional (Jordi Bedmar)

Foto acte institucional (Jordi Bedmar) 314

1  

Fitxers adjunts

Manifest unitari

Manifest unitari
PDF | 260