- La portaveu del Govern ha presidit la cloenda de la International Time Use Week que ha debatut sobre com fer una distribució més racional del temps
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reiterat aquest divendres el compromís de l’Executiu català “de facilitar la vida de les persones a través d’una organització del temps més eficient, igualitari i saludable”. Així ho ha dit en la cloenda aquesta tarda de la International Time Use Week, una trobada virtual en la qual al llarg d’aquesta setmana més de 500 investigadors, personalitats polítiques, activistes i organitzacions d’arreu del món han repensat les polítiques del temps i han començat a construir les bases per una agenda global.
Budó ha afirmat que “volem assolir un repte: fer de Barcelona i Catalunya el “hub” de referència internacional de les diferents temàtiques que treballen els usos de temps”.
La consellera de la Presidència ha reconegut que “vivim temps convulsos”, però “la pandèmia de la covid-19 i la situació d’emergència sanitària, social i econòmica en què ens trobem, ens ha ofert una oportunitat”. És a dir, “hem constatat que podem distribuir millor el nostre temps i els governs tenim una clara responsabilitat social, millorar la qualitat de vida a través de les polítiques del temps”.
La portaveu del Govern ha afirmat que ”a Catalunya, la reforma horària és un repte de país. Gràcies a l’esforç institucional i de la societat civil, les polítiques d’usos del temps s’han fet un lloc a l’agenda política catalana actual”.
Els reptes de futur
Aquesta primera edició de la Time Use Week, que ha esdevingut la 7a edició de la Setmana dels Horaris, ha combinat un enfocament global i local per afrontar els reptes de l’organització del temps de vida quotidiana.
En la cloenda, la co-coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative (BTUI), Marta Junqué, ha apuntat que “és evident que l’organització del temps i les condicions de treball s’han tornat a posar al centre de l’agenda política i social des de l’arribada de la pandèmia”. Per la seva banda, el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha destacat que “des de l’Ajuntament de Barcelona estem fermament convençuts, que uns millors usos del nostre temps és la millor forma de viure i treballar amb harmonia. Hi estem convençuts des de fa molts anys com a promotors d’iniciatives com el Pacte del Temps de Ciutat”.
L’any vinent es preveu la signatura de la “Declaració Barcelona dels usos del temps en l’agenda global”, que esdevindrà l’instrument per impulsar un treball amb les Nacions Unides i la Unió Europea amb el propòsit que el dret al temps sigui reconegut com un dret de la ciutadania. En paraules de la presidenta del Consell Assessor per a la Reforma Horària del Govern de la Generalitat, Elvira Méndez: "Canviant els horaris millorem radicalment la nostra salut. Per això treballem per la reforma horària. No pot ser que fer una vida saludable sigui com una cosa elitista, reservada a poques persones."
L’esdeveniment de la Time Use Week 2021 coincidirà amb la Conferència de la International Association Time Use Research (IATUR), que acollirà a Barcelona 300 persones procedents d’universitats i centres de recerca d’arreu del món, després que el consorci entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona amb la Barcelona Time Use Initiative guanyés a Washington el 2019 la candidatura.