• En una entrevista al Via Lliure de Rac1, denuncia que a diferència dels països de l’entorn el govern espanyol “no ha ajornat grans impostos, ni cotitzacions socials, ni quotes d’autònoms, ni ha fet tampoc injeccions de capital”

  • Avisa que “si hem de congelar activitat durant setmanes hem de donar suport a les empreses o difícilment moltes d’elles sobreviuran”
El conseller tremosa

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, s’ha preguntat avui en una entrevista al Via Lliure de Rac1 “per què l’estat espanyol té por a recórrer a l’endeutament per salvar empreses”. Segons el conseller Tremosa, “si en pocs mesos tenim vacuna o testos ràpids, fiables i barats, per què no aguantem aquestes empreses sis mesos i evitem una mortalitat altíssima? Si no, si l’economia es recupera ja no podran reobrir”. “Aquest és el clam que estem fent a Catalunya amb consens amb patronals i sindicats”, ha explicat, cal “una implicació més gran de l’estat” perquè “ara la pandèmia és econòmica i social”.

Durant l’entrevista amb el director del programa, Xavier Bundó, el conseller d’Empresa i Coneixement ha recordat que la Generalitat “no té capacitat d’endeutament, la va perdre el 2012 amb el Fons de Liquiditat Autonòmica del govern del ministre Montoro”. En canvi, ha dit, l’estat sí que “té una gran capacitat que no està utilitzant”. “Cobra tots els grans impostos, pot accedir a les línies de crèdit del SURE i del MEDE, el Banc Central Europeu li compra deute públic en grans quantitats cada mes a tipus d’interès zero”. “On són aquests diners?”, s’ha preguntat.

El titular d’Empresa i Coneixement ha recordat que “el SEPE no està pagant des del mes d’agost” i que “a diferència d’altres països de l’entorn, no hem tingut ajornaments dels grans impostos, de les cotitzacions socials o dels quotes d’autònoms, ni tampoc injeccions de capital”. “Ho ha fet Alemanya, Itàlia, Holanda, Anglaterra... Si hem de congelar activitat durant setmanes hem de donar suport a les empreses o difícilment moltes d’elles sobreviuran”, ha avisat. I ha recordat que el Banc d’Espanya ja va avisar al mes d’agost que la caiguda de l’economia a l’estat espanyol seria més gran, perquè “és el que menys diner està injectant i menys impostos està ajornant”.


“La Generalitat està fent un esforç més enllà del seu potencial”

El conseller ha explicat que tot i les possibilitats pressupostàries del Govern, que només recapta el 6% dels impostos dels catalans, “està fent un esforç mes enllà del seu potencial”. Així, s’ha ajornat la taxa turística que l’any passat va permetre recaptar 73 milions d’euros, o la taxa de CO2, perquè “si es congela l’activitat, és el moment de congelar recaptacions tributàries”. En paral·lel, ha recordat, des del Departament d’Empresa i Coneixement s’han destinat 207 milions d’euros en ajuts i subvencions per intentar pal·liar els efectes de la Covid-19 quan el pressupost d’Empresa és d’uns 290 milions d’euros. A més, ha avançat, ja s’ha pagat prop del 40 per cent de la línia d’ajuts de 40 milions d’euros al sector de la restauració, l’estètica i la bellesa, només 30 dies després que s’aprovés la línia. “L’administració és molt garantista, i un procediment d’aquests que dura de 4 a 6 mesos nosaltres l’hem fet en 30 dies, hem fet un esforç molt gran”, ha remarcat.  

Finalment, Ramon Tremosa ha apel·lat “a la responsabilitat de tothom per extremar encara més les precaucions per guanyar un espai de recuperació del sistema sanitari que permetrà després relaxar la vida econòmica i social”.  “Hem de protegir el sistema sanitari, que està molt estressat, dels riscos d’una tercera onada, perquè si no ens desbordarà de totes totes”, ha recalcat.