Es va celebrar del 23 al 29 de novembre, amb 76 activitats arreu dels Països Catalans, per a commemorar el 2on aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Col·laboraxPaisatge’
El projecte ‘Col·laboraxPaisatge: Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana’ és un projecte de cooperació Leader coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), amb l’assessorament i suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i participat per 6 grups Leader de Catalunya. Aquest projecte va dirigit a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, com les construccions de pedra seca, tot i facilitant eines i mitjans a la ciutadania per a què de forma col·laborativa promogui activitat econòmica. ‘Col·laboraxPaisatge’ està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i estètic, i són un autèntic referent identitari en molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l’olivera, la vinya, l’ametller i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima. Els murs de pedra seca, per la seva banda, a més de formar bancals o delimitar parcel·les, constitueixen rics ecosistemes per a moltes espècies animals (insectes i invertebrats, amfibis, rèptils, petits mamífers i algunes espècies d’aus que hi nidifiquen), i vegetals (falgueres, líquens i molses).
Així, la Setmana de la Pedra Seca ha estat un esdeveniment per a la promoció i posada en valor de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici, dirigida a promoure i difondre activitats arreu dels Països Catalans per a visibilitzar l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius, i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació. I des del projecte ‘Col·laboraxPaisatge’ es valora molt positivament la resposta rebuda per part de les entitats, que s’han bolcat a organitzar activitats adaptades a les circumstàncies actuals de Covid, i a reinventar-se proposant nous formats de divulgació.
Durant aquesta setmana es va realitzar activitats de diferents formats, des de sortides i visites guiades a exposicions, cicles de documentals i xerrades online, passant per tallers i restauracions, activitats de descoberta individual o convocatòries i concursos de fotografia del patrimoni local per a omplir les xarxes, entre moltes altres.
Hi va haver sortides i visites guiades a la Muntanya de Montserrat, Sella i Fondó de les Neus, el Montgrí, Santa Pau, Les Peces, el Parc Natural del Montsant, La Torre de l’Espanyol, Mont-roig del Camp, el Pont del Diable de Tarragona, Sant Vicenç de Calders, els Banys d’Arles, Castellar del Vallès, Vinaixa, Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Aiguamúrcia, Monistrol de Calders, Torrebesses, Ordino, Santa Coloma de Queralt, i Santa Oliva.
Pel que fa a cursos, tallers i jornades de construcció i restauració, se’n van realitzar a Santa Maria de Cornet, Les Planes d’Hostoles, la Muntanya de Montserrat, Olot, Sant Privat d’en Bas, La Granja d’Escarp, Porrera, Subirats, Mieres, Llers, Batet de la Serra, Cadaqués, El Pla de Santa Maria, Sant Pere de Ribes, Begues, i Rodonyà.
Quant a les activitats de divulgació, la gran majoria van ser online mitjançant diferents plataformes i xarxes socials. Però n’hi va haver també presencials, concretament a Bonastre, La Fatarella, el Vendrell, Palma, Llers, L’Escala, Ordino, Manresa, i Cadaqués.
A més, durant la Setmana de la Pedra Seca es va celebrar també l’entrega del Premi Pedra Seca per part de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), i que enguany va recaure en la Revista Pedra Seca, que aquest any celebra el seu 20è aniversari.
Per a més informació:
http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/201201_exit_setmana_pedra_seca
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat
1