Salut

L'atenció sociosanitària s'incrementa en 539 llits i amplia l'horari del PADES arreu de Catalunya

L'atenció sociosanitària s'incrementa en 539 llits i amplia l'horari del PADES arreu de Catalunya

query_builder   2 desembre 2020 11:00

event_note Nota de premsa

L'atenció sociosanitària s'incrementa en 539 llits i amplia l'horari del PADES arreu de Catalunya

  • El Pla de suport a aquests centres de mitjana i llarga estada permetrà reforçar el sistema sanitari davant la COVID-19
  • La majoria dels equips d’atenció domiciliària amplien l’horari de prestació de 8 a 20 hores, els set dies de la setmana

El Departament de Salut posa a disposició de la xarxa d’atenció intermèdia l’increment de 539 llits i la potenciació d’alguns equips d’atenció domiciliària (PADES) amb horari de 8 a 20 hores, els set dies de la setmana, a totes les regions sanitàries de Catalunya. El Pla de contingència on es recullen les noves actuacions compromet uns 43,6 milions d’euros, desglossats en 6,3 milions el 2020 i 37,3 milions el 2021. Es tracta d’un programa de 14 mesos, que amb tota probabilitat s’haurà d’estendre més enllà de la COVID-19, tenint en compte l’increment d’usuaris d’aquests centres a causa, sobretot, de l’envelliment de la població.

El projecte se centra en 3 eixos principals. L’increment de la capacitat amb la contractació de 376 llits d’ampliació i la reconversió d’uns altres 153 de llarga estada. També l’ampliació de gran part dels serveis dels dispositius PADES, que s’allarguen a 12 hores al dia. I la incorporació de nous professionals sanitaris, tant metgesses i metges com infermers o infermeres. Per últim, un coordinador de fluxos per part de l’atenció primària i comunitària cap a l’atenció intermèdia.

Els centres de mitjana i llarga estada atenen diferents tipus de pacients; aquells que han estat abans ingressats a l’hospital, pacients que van a fer-hi recuperació, crònics i atenció sociosanitària, i fomenten ingressos directes de persones usuàries procedents de la comunitat (domicili, residència o serveis d’urgències/CUAP), tant si són pacients COVID-19 com si són no COVID-19.

“Es tracta de garantir l’ingrés 24 hores al dia, els set dies de la setmana”, remarca la doctora Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut. “Entrem, a més, en un període on s’espera que hi hagi circulació d’altres virus respiratoris que poden comprometre la salut d’aquelles persones especialment vulnerables en el període d’hivern”.

Abans de la primera onada, la xarxa d’atenció intermèdia comptava amb 9.694 llits contractats. Aquest Pla de contingència suposa posar en valor i visualitzar aquest servei en l’atenció de les persones durant la pandèmia i posar a la seva disposició més de deu mil llits.

En aquesta segona onada s’ha volgut potenciar i visualitzar més el paper d’aquest sector i, per això, es posa a la seva disposició aquest increment de llits i aquesta potenciació als equips de suport a la comunitat, per completar tota la cartera de serveis i les millores que poden aportar aquests centres”, explica el doctor Jordi Roca, director d'Operacions d'Atenció Intermèdia del CatSalut.

 

Un recurs essencial

L'atenció sociosanitària o intermèdia comprèn el conjunt de cures destinades a aquelles persones malaltes, generalment amb caràcter crònic, i persones amb discapacitat que, per les seves característiques especials, poden beneficiar-se de l'actuació simultània dels serveis sanitaris i socials per potenciar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions o sofriments i facilitar la seva reinserció social. Inclou l'atenció a les persones amb demència, l'atenció a les persones amb malaltia neurològica que pot cursar amb discapacitat, l'atenció a la gent gran i l'atenció a les persones amb malaltia avançada terminal i les cures pal·liatives.

Els serveis d’atenció primària formen part de la Cartera comuna bàsica, que són els serveis assistencials coberts de manera completa per finançament públic.