El Pla estratègic de l’Aviació a Catalunya, que ha de substituir l’actual Pla d’aeroports, aeròdroms i heliports, es troba en tramitació a Territori i Sostenibilitat amb una visió del conjunt del sector aeroportuari més àmplia, que incorpora tot el sector aeronàutic en les seves branques industrials, formatives, esportives, d’emergències, de serveis públics i d’innovació, en el marc de la sostenibilitat ambiental i el desenvolupament econòmic i social del país.
En aquest marc, s’està impulsant per TES un nou model de governança aeroportuària que incorpori tots aquests conceptes en el marc de la coparticipació territorial, agents econòmics, socials i ambientals, i potenciant la col·laboració públic-privada que permet concentrar els recursos públics en aquells serveis públics més deficitaris.
El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha destacat durant la visita a les instal·lacions del Circuit de Catalunya que “la xarxa d’heliports i aeròdroms serà una branca important d’aquest nou model perquè volem donar una mirada ambiciosa i global de tota la xarxa. Per aquest motiu, definim un pla d’inversió per transformar-los en heliports H24 (nocturns). Actualitzar o millorar les condicions que tenen per dotar-los d’un model de gestió remota que ens ha de permetre una gestió global de la xarxa.”
Aspectes innovadors com la gestió remota de les instal·lacions, que ja s’està implantant en els aeroports, aeròdroms i heliports catalans, o com els models de seguiment de qualitat dels serveis que reben els passatgers, són exemples pràctics d’aquest nou model de governança.
Per la seva part, el director de Transports i Mobilitat, David Saldoni, ha destacat “el suport de la indústria i els professionals que hi ha darrere dels heliports i la seva activitat. Activitat que es vol potenciar i desenvolupar per consolidar-la i fer-la més competitiva.”
Més d’un centenar d’infraestructures aeroportuàries a Catalunya
Catalunya disposa d’una àmplia xarxa d’infraestructures aeroportuàries amb 105 instal·lacions en el seu territori.
- 6 aeroports d’ús públic, amb 4 d’interès general (Barcelona – El Prat, Girona, Reus i Sabadell) i 2 de la Generalitat ( Lleida – Alguaire, Andorra – la Seu d’Urgell)
- 29 aeròdroms, dels quals 24 són camps de vol per a aeronaus ultralleugeres (ULM)
- 70 heliports, on destaca 1 d’ús públic (Serveis Generals del Circuit), 25 d’especialitzats (Bombers, Mossos, Agents Rurals,...) + 16 sanitaris (hospitalaris i d’emergències), 3 privats, i 25 d’eventuals (que operen poques vegades l’any) destinats diferents serveis públics i operacions privades.