Esport

sge

El Govern i l'A.E. Ramassà defensen el potencial de l'esport en el desenvolupament global en una sessió amb dues esportistes compromeses

query_builder   2 desembre 2020 21:24

event_note Nota de premsa

El Govern i l'A.E. Ramassà defensen el potencial de l'esport en el desenvolupament global en una sessió amb dues esportistes compromeses

  • El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, expliquen el lideratge de Catalunya de l’Acció 5 del Pla de Kazan de la UNESCO
  • La nedadora palestina Sabine Hazboun i la corredora de muntanya Sílvia Puigarnau han compartit experiències que vinculen esport i solidaritat
sge

El Govern de Catalunya i l’Associació Esportiva Ramassà de les Franqueses del Vallès han organitzat aquest dimecres un seminari en línia per abordar el rol de l’esport i l’activitat física en el desenvolupament global. La sessió ha servit per explicar el projecte de la UNESCO que lidera Catalunya en el marc del Pla d’Acció de Kazan per promoure l’esport com una eina estratègica de desenvolupament individual i col·lectiu, per a la resolució de conflictes, la convivència i la cultura de pau. Sota el títol ‘Acció 5 del Pla Kazan. Promovent el desenvolupament global i la pau a través de l’esport i l’activitat física’, la sessió ha comptat amb una conversa moderada pel periodista Pedro Armengou entre dues esportistes d’alt nivell, que han compartit la seva experiència en la connexió entre esport i solidaritat: Sabine Hazboun, nedadora olímpica palestina, i Sílvia Puigarnau, corredora de muntanya i professora i investigadora a l’INEFC Lleida. Durant el seminari també han intervingut el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, i el coordinador general de l’A.E. Ramassà, Jordi Grivé, que ha explicat l’acció social d’aquest club del Vallès Oriental i ha destacat la importància de crear llaços “per arribar més lluny”.

Per al secretari general Gerard Figueras, cada cop és més evident “la força que té l’esport com a eina pel desenvolupament i per poder abordar molts altres reptes” a escala global i local. Figueras ha citat com a prova d’aquest potencial iniciatives com les del Ramassà, o com les vivències d’Hazboun i Puigarnau, que “ens ajuden a prendre consciència del que tenim a casa però també del que podem aprendre de fora”. En aquest sentit, l’Acció 5 del Pla de Kazan que lidera Catalunya és “una oportunitat” per compartir bones pràctiques i perquè “els governants entenguin que l’esport és una de les eines més potents per canviar les coses”. Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha informat que s'està treballant en la pàgina web que permetrà aquest intercanvi de coneixement internacional i que està construint Catalunya en el marc del Pla de Kazan de la UNESCO. “Volem trencar l’anonimat de les bones pràctiques”, ha explicat Vila, que donaran eines per treballar la inclusió, la igualtat de gènere o la prevenció de conflictes a través de l’activitat física. En aquest sentit, el director general també ha destacat la diversitat d’iniciatives d’entitats esportives catalanes que contribueixen a difondre els valors de l’esport i la seva capacitat transformadora.

Sabine Hazboun i Sílvia Puigarnau, les esportistes participants, han aportat el seu punt de vista de com l’esport, els drets humans, la solidaritat i el desenvolupament es troben estretament vinculats. Hazboun, nedadora plusmarquista a Palestina i una de les primeres dones palestines a competir als Jocs Olímpics, ha explicat que "l’esport ens uneix amb el seu llenguatge propi: quan treballem per la solidaritat i l'educació en l'esport, això es veu reflectit en la societat”. Per la seva banda, Puigarnau, corredora de muntanya i professora i investigadora a l'INEFC Lleida, ha destacat el potencial social de l’activitat física: “L’esport et construeix, fa que les persones s’agrupin per a assolir uns objectius comuns, i promou la resolució de conflictes”. L'estiu del 2020, Puigarnau va completar l'ultra trail de la Vall d’Aran per recaptar fons per frenar la pandèmia del coronavirus.

El seminari virtual s’ha emmarcat en la iniciativa Objectiu 2030, una sèrie de converses públiques que l'A.E. Ramassà emet regularment per difondre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i la seva relació amb el món de l'esport. En aquesta ocasió, el Ramassà suma forces amb la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física per portar el testimoni de dues persones que, a través de l'esport d'alt nivell, han contribuït a apropar l'activitat física a col·lectius vulnerables i n'han ampliat l'impacte des d'un vessant solidari. L’A.E. Ramassà és membre col·laborador de l’African Youth Initiative Network (AYINET) i equip ambaixador dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Què és l’Acció 5 del Pla de Kazan?

El Govern de Catalunya lidera una acció del Pla d’Acció de Kazan de la UNESCO, que té com a objectiu potenciar l’esport com a motor del desenvolupament sostenible i la pau. El Pla està format per cinc accions, que giren al voltant de la generació, compilació i visualització del coneixement i la recerca de polítiques públiques d'esport i activitat física, per mesurar com aquestes contribueixen al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. L'Acció 1 està liderada per l'Institut de Tecnologia Tralee, d'Irlanda; l'Acció 2, pel Secretariat de la Commonwealth; l'Acció 3, pel Consell d'Europa; i l'Acció 4, pel Govern de Suïssa. Catalunya lidera l'Acció 5, que té l’objectiu construir un mecanisme d’intercanvi d’informació internacional sobre polítiques públiques d’esport i activitat física. D’aquesta manera, impulsarà i enfortirà les polítiques públiques d’esport i activitat física que es fan arreu del món donant suport a la capacitació de les administracions públiques competents en l’àmbit de l’esport i impulsant noves eines i bones pràctiques internacionals.

Participant en projectes internacionals com el Pla de Kazan de la UNESCO, el Govern fomenta l'esport i l'activitat física com a motor de la transformació social. Ho fa des de la voluntat de sumar actors, intercanviar experiències i, en definitiva, millorar la vida de les persones arreu del món, en especial aquelles que es troben en situació de més vulnerabilitat. També és una ocasió per connectar Catalunya amb actors internacionals de l'àmbit polític, social, esportiu, acadèmic i de la societat civil organitzada. El Govern veu aquest lideratge com un repte i, alhora, com una oportunitat per enfortir el multilateralisme i contribuir a la pau i la defensa dels principis fonamentals que recullen els drets humans i l'Agenda 2030. Uns principis amb els quals el Govern de Catalunya està compromès.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia