Cultura

Pompeu Fabra

La consellera Ponsa lliura els VIII premis Pompeu Fabra a 7 entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana

query_builder   4 desembre 2020 10:43

event_note Nota de premsa

La consellera Ponsa lliura els VIII premis Pompeu Fabra a 7 entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana

  • El guardó reconeix Txarango, Lídia Pons, Joan Julià-Muné, FilminCAT, el Canal Malaia, la coral Canta amb el cor i Blanca Serra
  • L’acte de lliurament dels premis es podrà veure avui a les 19 hores a Fibracat TV
Txarango

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha lliurat els VIII premis Pompeu Fabra, que convoca cada dos anys la Direcció General de Política Lingüística. Els premiats corresponents a l’any 2020 són el grup musical Txarango, que ha obtingut el VIII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana; els catedràtics de filologia catalana Lídia Pons i Griera i Joan Julià-Muné (a títol pòstum), que l’han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica; la plataforma FilminCAT, en la categoria socioeconòmica; el Canal Malaia, en la de comunicació i noves tecnologies; la coral Canta amb el cor, del CNL de Reus, en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, i l’activista per la llengua Blanca Serra, en la de voluntariat lingüístic.

L’acte de lliurament dels premis, enregistrat al Saló dels Miralls del Palau Marc, seu del Departament de Cultura, es podrà veure íntegrament a les 19 hores d’avui a Fibracat TV. Posteriorment es podrà veure a Youtube amb accés des del web dels premis. Vegeu-ne un resum.

En l’acte de lliurament han actuat el Trio Claret, el prestigiós conjunt de corda format per Gerard Claret (violí), Sergi Claret (viola) i Jordi Claret (violoncel). Han interpretat tres peces: ‘Sant Martí del Canigó’, la sardana de Pau Casals; un tema amb variacions, de Ludwig van Beethoven, i ‘Palladio’, de Karl Jenkins. Amb motiu de l’any Carner, l’acte també ha comptat amb una adaptació de l’actuació poeticomusical “Josep Carner: Val més cantar que témer i témer que oblidar”,  a càrrec de Jaume Calatayud (veu) i Vicente Monera (veu i guitarra).

El mestre, lingüista i catedràtic de Fonètica Aplicada de la Universitat de Lleida al Departament de Filologia Catalana i Comunicació, Joan Julià-Muné, rep a títol pòstum el premi Pompeu Fabra en la categoria de trajectòria professional. El jurat en destaca la dedicació i el compromís amb la llengua, així com amb una gran obertura cap a les altres cultures del món, especialment l’anglosaxona i la xinesa. Comparteix guardó de la mateixa categoria, ex aequo, amb la catedràtica jubilada del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, Lídia Pons i Griera. Investigadora de lingüística descriptiva, dinamitzadora de l’extensió de l’ús social de la llengua catalana i codirectora, junt amb Joan Veny, de l’obra Atles lingüístic del domini català. La professora jubilada i activista cultural i lingüística, Blanca Serra, rep el reconeixement per al seu compromís actiu amb la llengua catalana a través d’entitats com la Coordinadora d’Associacions per la Llengua i la Federació d'organitzacions de la llengua catalana.

Quatre entitats reben la distinció dels VIII Premis Pompeu Fabra. La projecció de Txarango que ha dut la llengua catalana arreu del món amb una proposta de fusió musical l’han fet mereixedor d’aquesta distinció, en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana. El grup originari del Ripollès ha anunciat que el seu quart disc, “De Vent i Ales”, serà l’últim abans de dissoldre’s com a formació. La primera plataforma digital de cinema i sèries en català, FilminCAT, rep el premi en la categoria socioeconòmica. Des de l’any 2017 ofereix continguts en llengua catalana i actualment disposa de més de 1.900 títols, la majoria en versió doblada al català i/o en versió original subtitulada en català.

Pel que fa a  la categoria de comunicació i noves tecnologies, rep el guardó el Canal Malaia, impulsat pels joves Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius. Aquesta nova plataforma pretén incentivar la producció en català a les xarxes socials i alhora treballen perquè el català tingui més visibilitat i trenqui les barreres dels algoritmes de YouTube, que perjudiquen les llengües minoritzades. Finalment, la coral Canta amb el cor, del Centre de Normalizació Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, rep el premi en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana. La coral està formada per catalanoparlants i per persones que estan aprenent la llengua: alumnes dels cursos de català per a adults, participants en el Voluntariat per la llengua, etc. L'objectiu principal és constituir un grup de persones que practiquin i millorin l'expressió en llengua catalana a partir del treball de cant coral i de la relació personal entre els seus membres.

El jurat dels vuitens premis Pompeu Fabra va ser presidit per la consellera de Cultura, i format per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé; el gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, Josep Madorell; el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell; la presidenta de la Xarxa Vives d’universitats i rectora de la Universitat Rovira i Virgili, M. José Figueras, i la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs.

Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, el Departament de Cultura reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.

El guardó dels set premis consisteix en un bust de bronze, obra de l’escultor Manuel Cusachs, traspassat l’any passat. La Direcció General de Política Lingüística agraeix a Fibracat TV la col·laboració en l’emissió de l’acte de lliurament dels premis.

7  

Imatges

Fotografia: Premis Pompeu Fabra. La consellera de Cultura i la directora general de Política Lingüística

Fotografia: Premis Pompeu Fabra. La consellera de Cultura i la directora general de Política Lingüística 599

Fotografia: Premi Pompeu Fabra a Blanca Serra

Fotografia: Premi Pompeu Fabra a Blanca Serra 1490

Fotografia: Premi Pompeu Fabra a la coral Canta amb el cor del CNL de Reus

Fotografia: Premi Pompeu Fabra a la coral Canta amb el cor del CNL de Reus 1463

Fotografia: Premi Pompeu Fabra a FilminCAT

Fotografia: Premi Pompeu Fabra a FilminCAT 1439

Fotografia: Premi Pompeu Fabra al Canal Malaia

Fotografia: Premi Pompeu Fabra al Canal Malaia 1539

Fotografia: Premi Pompeu Fabra 'ex aequo' a Lídia Pons i a Joan Julià-Muné (a títol pòstum)

Fotografia: Premi Pompeu Fabra 'ex aequo' a Lídia Pons i a Joan Julià-Muné (a títol pòstum) 1639

Fotografia: Premi Pompeu Fabra al grup Txarango

Fotografia: Premi Pompeu Fabra al grup Txarango 1344

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia