Salut

Salut impulsa nous cribratges intensius de COVID-19 en diferents punts de la Regió Sanitària Metropolitana Sud

query_builder   7 desembre 2020 15:36

event_note Nota de premsa

Salut impulsa nous cribratges intensius de COVID-19 en diferents punts de la Regió Sanitària Metropolitana Sud

  • Els nous dispositius de testatge es realitzaran als municipis de Collbató, Gelida i El Papiol. Masquefa amplia els dies de cribratge.
  • Es faran tests de detecció a la població asimptomàtica a partir de 16 anys

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de COVID-19 a Catalunya, s’inicien nous cribratges intensius en diferents municipis de la Regió Sanitària Metropolitana Sud. El dimecres 9 de desembre comencen a fer-se les proves a Collbató, Gelida i El Papiol; i durant uns dies concrets el municipi de Masquefa amplia les jornades de cribratge.

A continuació es relaciona tota la informació dels punts de cribratge:

Collbató: dies: 9, 10, 15 i 16 de desembre, de 15 a 20 h. Casal de Cultura. Passeig Masuet, 9.

Gelida: dies: 9, 10, 11, 14, 15 i 23 de desembre, de 15 a 20 h. Casal d’avis. C. Major, 14.

El Papiol: dies: 10, 15, 16 i 17 de desembre, de 9 a 13.30 h. Biblioteca Municipal Valentí Almirall. Passatge Parellada, 1

Masquefa: dies: del 1 al 4, del 16 al 18 i del 21 al 22 de desembre, de 15 a 20 h. Casal d’avis. C. Escoles, 6.

La mesura s’adreça a la població asimptomàtica a partir de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR), excepte en El Papiol que es prendran mostres per a PCR. Cal remarcar que les persones que presenten símptomes compatibles amb la COVID-19, les persones identificades com a contactes estrets d’un cas positiu per coronavirus i aquelles persones que se’ls hi ha realitzat qualsevol prova amb diagnòstic de COVID-19 positiu en els darrers 3 mesos hauran de seguir els circuits habituals, fer-se la presa de mostres en el CAP o en el punt extern al CAP que li sigui informat.

El resultat de la prova es donarà al mateix moment (s’obté en 15 minuts) en el cas del test ràpid i en el cas de proves diagnòstiques PCR, s’obtenen entre 24 i 48 hores. El resultat també es podrà consultar a la plataforma La Meva Salut. És important presentar la targeta sanitària per facilitar els tràmits i no cal demanar cita prèvia.

Es tracta d’una estratègia conjunta en la lluita contra la COVID-19 del Departament de Salut amb l’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, també amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis i el Servei de Vigilància Epidemiològica.

El Departament de Salut convida la ciutadania a participar activament en aquestes proves, que es fan per aturar l’extensió del virus i assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que algunes no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn.

Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.