Justícia, Drets i Memòria

.

És un rellotge de butxaca i una cadena d'or que formen part de la mostra "Stolen Memory" (Memòria robada), que es pot veure al MUME

Justícia retorna a la família els objectes que els nazis van confiscar a l'exalcalde de Sils

Baldiri Soler va ser batlle durant la Guerra Civil i anys més tard va ser presoner al camp de concentració de Neuengamme

query_builder   10 desembre 2020 09:39

event_note Nota de premsa

És un rellotge de butxaca i una cadena d'or que formen part de la mostra "Stolen Memory" (Memòria robada), que es pot veure al MUME

Justícia retorna a la família els objectes que els nazis van confiscar a l'exalcalde de Sils

Baldiri Soler va ser batlle durant la Guerra Civil i anys més tard va ser presoner al camp de concentració de Neuengamme

La consellera de Justícia, Ester Capella, entregarà les pertinences a Geneviève Picart, neta de Baldiri Soler, aquest divendres 11 de desembre a les 11:00 h a la sala d’exposicions del Museu Memorial de l’Exili (MUME), al carrer Major, 43-47, de la Jonquera (Alt Empordà). Els mitjans disposaran de rack de premsa.

.

El Departament de Justícia, a través del Museu Memorial de l’Exili (MUME), retornarà a la família dos objectes personals que els nazis van confiscar a Baldiri Soler, exalcalde de Sils i presoner al camp de concentració de Neuengamme, a Hamburg. Es tracta d’un rellotge de butxaca i d’una cadena d’or que formen part de l’exposició “#StolenMemory” (Memòria robada), que es pot visitar al MUME fins al pròxim 14 de febrer.

La consellera Ester Capella entregarà les pertinences a Geneviève Picart, neta de Baldiri Soler. Al mateix acte, Geneviève Picart signarà un document a partir del qual la família donarà els dos objectes al MUME perquè romanguin a la sala d’exposicions permanent, un cop acabi la mostra “Stolen Memory”.

Arxius Arolsen

L’exposició "#StolenMemory" (Memòria robada) acull una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena de deportats catalans i espanyols. Són fotografies, joies, rellotges, claus o documents personals. Es tracta d’alguns dels 3.000 objectes custodiats pels Arxius Arolsen, Centre Internacional de la Persecució Nazi, que programa exposicions d’aquest tipus a diferents països amb l’objectiu de difondre objectes de deportats i trobar-ne familiars.

La recerca

El centre Arolsen tenia constància que el rellotge i la cadena pertanyien a Baldiri Soler, però desconeixia l’existència de familiars vius. Arran de l’exposició, l’historiador Jordi Pons i l’arxivera de Cassà de la Selva, Dolors Grau, van estirar del fil i van poder trobar dues netes, que viuen prop de París.

Els Arxius Arolsen, d’altra banda, van retornar fa uns mesos a les respectives famílies els objectes dels deportats catalans Francesc Anguila, Ernest Bauló i Pepita Maranges. Actualment, el centre Arolsen custodia objectes d’una trentena de catalans i espanyols deportats a camps de concentració nazis. La recerca dels seus familiars continua encara avui. 

El presoner número 30.204

Baldiri Soler va néixer a Cassà de la Selva l’any 1901, però va viure a Sils entre 1937 i 1939 perquè hi treballava com a cap d’estació. Membre del sindicat UGT, l’abril de 1938 va ser escollit regidor pel PSUC a l’Ajuntament de Sils, en plena Guerra Civil. Un mes després va ser nomenat alcalde. 

Va deixar el càrrec al gener de 1939 per anar a lluitar al front. Al febrer, va haver de marxar a l’exili amb la seva dona i la seva filla de 10 anys. Va estar internat a Argelers i Agde. La dona i la nena van ser enviades en tren cap als departaments allunyats de la frontera espanyola. La dona va morir de malaltia i la filla va poder tornar a Cassà, on va quedar a càrrec de familiars.

Dos anys després, Soler va ser detingut per la Gestapo per col·laboració amb la resistència. Va ser deportat al camp nazi de Neuengamme, al nord d’Alemanya, on va ser el presoner número 30.204. Va ser alliberat el 2 de maig de 1945.

Un cop alliberat, es va instal·lar a Voló i es va poder reunir amb la seva filla. No es va voler inscriure al consolat espanyol franquista i l’any 1975 va aconseguir la nacionalitat francesa. Va morir l’any 1981 a l’Hospital de Perpinyà.

2  

Imatges

Rellotge de Baldiri Soler, exalcalde de Sils i presoner al camp de concentració de Neuengamme.

Rellotge de Baldiri Soler, exalcalde de Sils i presoner al camp de concentració de Neuengamme. 4136

Cadena de Baldiri Soler, exalcalde de Sils i presoner al camp de concentració de Neuengamme.

Cadena de Baldiri Soler, exalcalde de Sils i presoner al camp de concentració de Neuengamme. 90

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia