Polítiques Digitals

El conseller Puigneró presentant el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Berguedà

El 89% de la població del Berguedà quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021

query_builder   9 desembre 2020 18:01

event_note Nota de premsa

El 89% de la població del Berguedà quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021

  • El Govern inverteix 4,1 MEUR al Berguedà per connectar 5 municipis que se sumaran als 12 ja connectats
  • La inversió acumulada del Govern en aquestes comarques ascendeix a 6,4 MEUR
El conseller Puigneró presentant el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Berguedà

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat avui el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Berguedà, que consta de tres trams: Guardiola de Berguedà - Castellar de N’Hug, Cercs (C-16) – Vilada i Guardiola de Berguedà – Gósol.

El conseller Puigneró ha afirmat que “el Berguedà serà una de les comarques de Catalunya amb més percentatge de població amb connexió a la fibra òptica de la Generalitat”, i ha expressat la voluntat d’accelerar aquest desplegament a tot Catalunya, ja que “és una infraestructura molt demandada i està sent un antídot contra el despoblament”. En aquesta línia, Puigneró ha parlat de l’exemple de Gósol, que està augmentant de població i de nens a les escoles, “i això és gràcies a la possibilitat de disposar d’aquesta infraestructura i, per tant, de poder teletreballar”, ha reblat.

Un cop finalitzades les obres d’aquest projecte, el 88,8% dels habitants del Berguedà disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. La comarca passa de tenir 32.893 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 2.150 habitants nous.

Amb una inversió de 4.193.628 euros, s’estendran 64,6 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 140 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de cinc municipis nous i tres nuclis de població. D’aquesta manera, el Berguedà passa de tenir 12 municipis connectats (Bagà, Berga, Casserres, Cercs, L’Espunyola, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montclar, Olvan, Puig-reig, Santa Maria de Merlès, Viver i Serrateix), a tenir-ne 17 amb la incorporació de: la Pobla de Lillet, Castellar de n’Hug, Vilada, Saldes i Gósol. Els nuclis nous que quedaran connectats són: Maçaners, l’Espà i Sorribes. El Govern ja va invertir 2.250.000 euros al Berguedà, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 6.443.628 euros.

Desplegament per trams al Berguedà

Amb les obres del tram Guardiola de Berguedà - Castellar de N’Hug, s’invertiran 1.300.000 euros, que serviran per estendre 20 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar 1.254 habitants corresponents als municipis de la Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug.

En relació amb el tram Cercs (C-16) - Vilada, s’estendran 17 quilòmetres nous de fibra òptica, amb una inversió d’1.100.000 euros, que servirà per connectar el municipi de Vilada i els seus 416 habitants.

Respecte al tram Guardiola de Berguedà – Gósol, s’invertiran 1.793.628 euros, que serviran per estendre 27,6 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 480  habitants de Saldes i Gósol.

Impuls al desplegament de la fibra òptica

Les obres, previstes per al 2021, s’inclouen en l’acord de Govern del 4 d’agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori.

Cal recordar que l’acord de Govern preveu un increment de 57 milions d’euros més d’inversió, que se sumen als 13,5 ja executats per connectar les capitals de comarca.

D’aquesta manera, el Govern destinarà fins al 2021 un total de 70 milions d’euros en l’extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l’objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l’equilibri territorial i la cohesió social a tot el país.

El projecte del Govern d'articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància ha demostrat la seva efectivitat per fomentar el desplegament de xarxes finalistes per part dels operadors. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d’operadors privats.

El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

1  

Imatges

El conseller Puigneró presentant el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Berguedà

El conseller Puigneró presentant el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a la comarca del Berguedà 2120

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia