Ports

Imatge visita

El Govern finalitza les obres de reforç del dic de recer al port de Palamós, amb una inversió de 3,8 MEUR

query_builder   11 desembre 2020 13:41

event_note Nota de premsa

El Govern finalitza les obres de reforç del dic de recer al port de Palamós, amb una inversió de 3,8 MEUR

  • S’han col·locat 30.000 tones d’escullera de pedra i 760 nous blocs de formigó per reforçar el dic i així minimitzar els ultrapassaments amb els forts temporals, adequar la infraestructura al canvi climàtic i donar més seguretat a l’activitat portuàr
  • S’han instal·lat 212 plaques fotovoltaiques a la coberta de la llotja de peix per generar energia per a l’autoconsum de les instal·lacions pesqueres, amb un reducció de 31 tones de CO2 a l’any a l’atmosfera
  • Al punt de recàrrega de vehicles elèctrics s’han fet 130 càrregues al mes i els vehicles han emprat una mitjana de 40 minuts
Imatge de la visita

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i del director dels serveis territorials de De Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, entre altres representants del port i del territori, ha visitat aquest divendres les obres dutes a terme al dic de recer del port de Palamós, així com l’equipament de les plaques fotovoltaiques a les instal·lacions de pesca i el punt de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics ubicat al port.

Joan Pere Gómez ha comentat que l’objectiu d’aquesta obra estratègica de reforç del dic de recert: “ha de minimitzar els ultrapassament davant de forts temporals i donar seguretat a l’activitat portuària que s’hi desenvolupa per continuar generant  activitat econòmica  en benefici del port, la ciutat,  les comarques gironines i Catalunya”.

Obra estratègica

Els pas del temps i els diferents temporals soferts per la costa de Palamós, especialment el de Sant Esteve de 2008, han ocasionat ultrapassaments en el dic i moviments d’algunes peces d’escullera i blocs de formigó. Les obres de reforç del dic executades han de disminuir els ultrapassaments de les onades per sobre d’aquesta infraestructura quan hi ha forts temporals, mantenir la funcionalitat del port com a infraestructura per al recer i la seguretat de les activitats portuàries, els béns i els treballadors que les duen a terme. Les obres han permès millorar el passeig sobre l’espatller, els accessos a la infraestructura i serveis com l’enllumenat públic. A més, la infraestructura s’ha reforçat per ajudar a mitigar els possibles efectes del canvi climàtic. L’actuació ha suposat una inversió de 3,8 milions d’euros i un termini d’execució de gairebé 14 mesos.

Les obres s’han executat per trams. Així, es van iniciar al final del dic i han finalitzat al seu inici, al costat dels accessos al moll comercial. En aquests trams s’han reposat peces d’escullera i blocs de formigó. En total s’han emprat més de 30.000 tones de pedra d’escullera i 760 nous blocs de formigó de 13 tones cadascun, construïts a l’esplanada del moll comercial. A més, s’han recol·locat més de 4.600 blocs de formigó existents per tal  de millorar la protecció del dic. L’actuació ha permès reforçar la part submergida del dic, la part exterior o emergida i el mur espatller perquè la infraestructura sigui més resistent a futurs temporals, ja que cada cop són més intensos.

També s’ha adequat el passeig elevat per sobre de l’espatller que  té una longitud de 740 metres i una amplada de 2 metres, un espai molt apreciat per la ciutadania per caminar i gaudir de l’operativa portuària i de la mar. Per facilitar l’accessibilitat de les persones al passeig elevat, s’ha adaptat l’accés des de l’estació marítima. Així mateix, s’han instal·lat vuit punts nous d’enllumenat elèctric amb lluminàries de tecnologia LED per impulsar l’estalvi energètic i nous serveis de càmeres de videovigilància.

212 plaques fotovoltaiques

Imatge de les plaques

La Confraria de pescadors de Palamós es genera l’energia elèctrica per a l’autoconsum de les instal·lacions pesqueres amb la col·locació de 212 plaques fotovoltaiques de silici monocristal·lí amb una potència de 65 kWh per unitat, que han tingut un cost de 107.000 euros.

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha posat en valor que la instal·lació d’aquests mòduls suposa: “Un estalvi energètic de 9.200 kWh per mes i un estalvi econòmic de 1.000 €/mes en la factura de la llum de la Confraria” Gómez ha afegit que “l’actuació és un win-win perquè hi guanyen els pescadors i hi guanya el medi ambient”.

 Les plaques s’han distribuït entre la coberta de l’edifici principal i les de instal·lacions adjacents en una superfície de 671 m2 , i generen una energia anual de 110.000 kWh. L’equipament dona cobertura elèctrica a la sala de subhastes, la zona d’emmagatzematge i envasat del peix, les oficines, la càmera de gel i els serveis complementaris. L’actuació feta per Ports s’emmarca en l’aposta de la Generalitat de Catalunya pel medi ambient i per les fonts d’energia renovables. Gómez ha dit al respecte que la col·locació d’aquests mòduls fotovoltaics: “suposa una reducció de 31 tones d’emissions de CO2 a l’any a l’atmosfera, en benefici del medi ambient”.

Impuls a la mobilitat sostenible

 

 

Imatge punt de recàrrega

El port de Palamós s’ha dotat d’un punt de recàrrega ràpida que permet la càrrega simultània de dos vehicles i una potència de 55 kW, que es va posar en funcionament al setembre. En aquest tres mesos s’han fet 389 càrregues de vehicles que han estat una mitjana de 40 minuts carregant i han consumit un mitjana de 12.525 Wh per recàrrega. L’equipament ha tingut un cost de 35.000 euros.

El punt de recàrrega que s’ha ubicat a la zona d’aparcament del vial del port, abans de la rotonda que et porta a les instal·lacions pesqueres. L’equipament està degudament senyalitzat i amb accés garantit permanentment per als usuaris de qualsevol classe de vehicle elèctric estàndard. Els usuaris d’aquest nou servei en poden fer ús mitjançant una aplicació específica en qualsevol telèfon intel·ligent, amb un codi QR, present al punt de recàrrega.

Joan Pere Gómez ha posat en valor que el Govern ha invertit 82.000 euros per equipar 7 ports de la costa gironina amb punts de recàrrega ràpida i semiràpida de vehicles elèctrics”. Gómez ha afegit: “Impulsem la mobilitat sostenible amb la circulació de vehicles elèctrics a la Costa Brava i  a la resta de la costa catalana per convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric”.

 

3  

Imatges

Imatge visita

Imatge visita 342

Imatge plaques

Imatge plaques 547

Imatge punt recàrrega

Imatge punt recàrrega 322

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 82

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia