Mossos d'Esquadra

agents retirant banderes de simbologia extremista

Detinguts dos homes més vinculats al supremacisme blanc que volien finançar comunitats blanques i armades a través del tràfic de substàncies psicotròpiques

query_builder   13 desembre 2020 09:54

event_note Nota de premsa

Detinguts dos homes més vinculats al supremacisme blanc que volien finançar comunitats blanques i armades a través del tràfic de substàncies psicotròpiques

. L’operatiu s’emmarca en la investigació contra el supremacisme blanc iniciada a finals del 2019 i que ja va comportar la detenció de dos homes a la Pobla de Cérvoles (Lleida) i a Campello (Alacant)

. Les noves detencions, tutelades pel Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida s’han practicat, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, a les localitats de Ronda (Màlaga) i Pamplona (Navarra)

. En els missatges difosos a les xarxes, expressaven la intenció d’abastir-se d’armes i preparar-se per al que anomenaven “la guerra racial”, que podien provocar si encenien l’espurna mitjançant algun atac

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb efectius de la Guàrdia Civil, han detingut dues persones més, de nacionalitat espanyola, vinculades al supremacisme blanc, com a presumptes autors dels delictes d’incitació a l’odi contra estrangers, tinença d’armes i explosius, enaltiment del terrorisme racista i contra la salut pública.

Aquestes noves detencions s’emmarquen en la mateixa investigació contra el supremacisme blanc que es va precipitar el passat 11 de setembre després de tenir coneixement que un dels investigats pretenia subministrar substàncies químiques per inhibir la voluntat d’una dona amb l’objectiu de mantenir-hi relacions sexuals. En aquell dispositiu policial, es van detenir dos homes, de nacionalitat espanyola, a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues) i a Campello (Alacant).

La investigació es va  iniciar a finals del 2019, quan es va localitzar a internet un document publicat per un dels investigats, a mode d’ideari i guia programàtica que tenia molts elements en comú amb altres escrits fets per terroristes vinculats al supremacisme blanc. Tots els investigats estan vinculats a l’esmentada ideologia racista que defensa la superioritat de la raça blanca per sobre de la resta. Les gestions d’investigació van permetre comprovar com els quatre detinguts incitaven a cometre atacs similars, especialment contra persones d’altres races.

 

Ara, els investigadors han constatat que els detinguts pretenien, a través del cultiu i venda de substàncies psicotròpiques, obtenir mecanismes de finançament que els permetés, juntament amb la resta del grup, crear les “comunitats blanques aïllades i armades”.

 

La investigació ha permès identificar els dos nous detinguts que haurien participat en els fets. Aquestes persones ocupaven un nivell jeràrquic, dins els canals de difusió, similar al dels primers detinguts. Les detencions d’aquesta segona operació es van practicat per agents del Cos de Mossos d’Esquadra amb la col·laboració d’agents de la Guardia Civil, el dia 10 de desembre a Pamplona (Navarra) i a Ronda (Màlaga), localitat on també es va dur a terme una entrada i perquisició al domicili del detingut. Els agents van intervenir diversa simbologia de caire nacionalsocialista, substàncies estupefaents, armes blanques així com material informàtic.

 

Els investigadors també han pogut comprovar que els arrestats mantenen el seu ideari supremacista basat en tres aspectes: “El seu marcat nacionalisme blanc que justifiquen amb una base científica que posiciona els blancs per sobre de la resta de races humanes”. El segon lloc és “la seva postura antisistema”, és a dir consideren que l’actual classe política governant vol perjudicar els blancs i per això afavoreix la immigració clandestina nord-africana cap a Europa i de tota classe de races. Per últim, com a tercer aspecte rellevant, seria “la justificació de l’ús de la violència” i “l’enaltiment d’accions terroristes produïdes envers immigrants o col·lectius No blancs”.

 

Difondre el seu ideari a través llocs web

 

La seva activitat consistia en fer difusió d’aquestes idees per llocs web i a diferents canals de missatgeria instantània. Amb els seus perfils, es dedicaven a difondre missatges de contingut racista contra altres col·lectius per raó de la seva raça, origen, creences, manifestacions polítiques, sexe i/o orientació sexual. Igualment publicaven missatges on s’enaltien a terroristes com ara Brenton Tarrant, autor de l’assassinat de 51 persones a dues mesquites de la ciutat de Christchurch (Nova Zelanda) el 15 de març de 2019.

 

D’altra banda, defensaven en els seus missatges i en documents que havien publicat la creació de “comunitats blanques” aïllades i autosuficients en entorns rurals. Manifestaven la seva intenció d’abastir-se d’armes i preparar-se per al que anomenaven “la guerra racial”, la qual esperaven amb immediatesa i la que creien podien provocar si encenien l’espurna mitjançant algun atac. Segons deien i defensaven, preparar-se per a aquest conflicte era l’única forma en què la raça blanca podria sobreviure a l’arribada d’altres col·lectius d’estrangers que, sempre segons les seves manifestacions, actualment s’estava produint de forma massiva als països occidentals.

 

Amb l’objectiu de crear una d’aquestes comunitats, dos dels investigats, que van ser arrestats el passat 11 de setembre, van viure durant uns mesos en dues cases aïllades a la localitat de la Pobla de Cérvoles (Les Garrigues). En el primer dispositiu del setembre es van detenir aquestes dues persones, una d’elles a una de les cases aïllades de la Pobla de Cérvoles i l’altra a El Campello (Alacant).  

 

Durant la investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida, es van poder identificar les persones que hi havia darrere dels usuaris virtuals, es va recopilar el detall de l’activitat delictiva dels investigats a la xarxa i es va controlar la suposada comunitat aïllada que pretenien crear.

 

Aquesta operació és d’especial rellevància donat que des dels Mossos d’Esquadra es considera la ultradreta, i més concretament el Nacionalisme Blanc un àmbit extremista creixent que suposa una clara amenaça per a la seguretat a curt i mig termini.

 

Els detinguts han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs amb l’obligació de presentar-se a signar periòdicament al Jutjat.

 

 

 

 

 

 

Àrea de Comunicació

2  

Imatges

foto1

foto1 3948

foto2

foto2 721