Aquest matí ha tingut lloc telemàticament la Mesa Institucional per a l’abordatge de la violència masclista a la demarcació territorial del Camp de Tarragona
El delegat Territorial del Govern a Tarragona, Òscar Peris i la directora de l’Institut Català de les Dones, Nuria Ramon, han presidit avui a la Mesa Institucional per a l’abordatge de la violència masclista a la demarcació territorial del Camp de Tarragona on han assistit representants dels serveis territorials de la Generalitat, dels consells comarcals, municipis, entitats i col·lectius professionals implicats.
A la Mesa s’han exposat les actuacions en matèria de violència masclista i d’assistència a les dones en el marc de la situació de pandèmia de la Covid-19 on, segons la directora de l’ICD, “a més del problema de la convivència permanent i forçada amb els agressors, i de la mobilitat reduïda, també existia la dificultat de les víctimes per accedir a la seva xarxa de suport com familiars, cercle d’amistats o professionals. Poder denunciar aquesta violència es va tornar encara més difícil”.
Núria Ramon ha subratllat que “ara més que mai necessitem una ciutadania conscienciada i sensibilitzada si volem acabar amb les violències masclistes. És precisament en moments de crisi quan la discriminació s'intensifica, quan la presència de la violència masclista es fa més palpable i quan fan falta mesures encara més contundents per respondre i protegir les dones que en pateixen les conseqüències”.
Ramon ha destacat “l’activació de forma immediata de mecanismes de coordinació amb tots els agents implicats a fi de donar la millor resposta a l’emergència amb la creació del Comitè de coordinació en matèria de violències masclistes en estat de confinament del Govern de la Generalitat, per tal de coordinar les accions de tots els departaments i la creació del Comitè de coordinació en matèria de violència masclista en l’àmbit municipal en estat de confinament on hi participen les Diputacions provincials, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, i l’Ajuntament de Barcelona”.
També ha indicat que “el Parlament està enllestint la proposició de llei de modificació de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, per tal d’incloure la violència institucional i la violència digital, entre d’altres elements de millora. També s’està treballant per a que totes dones tinguin assistència lletrada en el moment d’interposar la denúncia”.
El delegat Territorial del Govern a Tarragona ha destacat que “ha estat un any complicat per la gestió d’una pandèmia que encara ens ocupa i que, se’ns dubte, també ha impactat d’una manera molt directa a les víctimes de violència masclista, que durant els mesos de confinament total van quedar doblement atrapades: a més del virus, la seva amenaça era la convivència durant 24 hora al dia amb el seu agressor”.
També ha intervingut la coordinadora de l’Institut Català de les Dones al Camp de Tarragona, Ekaterina Katcheff, i ha explicat les actuacions que s’han fet al territori i els projectes. Katcheff ha ressaltat que “durant el període del confinament, l’ICD va recollir de tots els territoris informació diària sobre les atencions realitzades. Els criteris de recollida eren: totalitat de casos atesos, casos nous, casos amb risc greu, situacions d’emergència habitacional, casos amb intervenció dels cossos de seguretat i casos amb derivació a altres serveis. Des del 19 de març i fins al 29 de maig es van registrar 3017 atencions realitzades a les quals se sumen 315 registres d’usuàries que reben atenció per primer cop”.
La coordinadora ha explicat la creació de Grup de Treball de violències masclistes dins de la Comissió Tècnica per a un treball més acurat i per perfilar millor les principals propostes a avalar i debatre després per part de la Comissió, i agilitzar la resposta institucional.
El Circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista estableix els seus itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. Conté la Mesa institucional (màxim òrgan de representació i decisió), la Comissió tècnica (òrgan gestor), els Equips tècnics referents (comarcals) i els plenaris (comarcals).
Entre les feines que desenvolupa destaquen: el Mapa de recursos i els plans formatius específics per als diversos cossos professionals. Hi participen activament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en l’abordatge de la violència masclista per contribuir a l'erradicació de la violència masclista a partir d'un model d'intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció.