Direcció General de Comunicació

Reunió Budó-Darias

La consellera Budó signa un conveni amb la ministra Darias que permetrà destinar 37 milions d'euros a pal·liar els efectes dels temporals Dana i Glòria

query_builder   14 desembre 2020 15:04

event_note Nota de premsa

La consellera Budó signa un conveni amb la ministra Darias que permetrà destinar 37 milions d'euros a pal·liar els efectes dels temporals Dana i Glòria

  • Aquests ajuts es posaran a disposició dels ens locals i s’afegiran als 35 milions destinats per la Generalitat a la mateixa finalitat
  • Meritxell Budó destaca “l’alt valor” d’aquest acord que mostra “la predisposició del Govern a dialogar, malgrat no està resolt el conflicte polític de fons”
  • La consellera i la ministra han signat també un acord d’ampliació de mitjans materials i econòmics per a l’Administració de justícia a Catalunya
Signatura conveni Budó-Darias
La consellera Budó i la ministra Darias signant el conveni de cooperació, a la Sala Tarongers del Palau de la Generalitat. Autor: Rubén Moreno.,
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha signat aquest migdia un conveni de cooperació amb el govern espanyol per gestionar els ajuts destinats a pal·liar els efectes dels temporals Dana, a l’octubre de 2019, i Glòria, el gener 2020, a Catalunya. Mitjançant aquest conveni, ha explicat la consellera, “es posarà a disposició dels ens locals 37 milions d’euros”, xifra que s’afegirà “als 35 milions que el Govern de la Generalitat ja ha destinat a la mateixa finalitat. Tot això, ha subratllat Budó, amb la voluntat de “donar un suport clar i efectiu a l’administració més propera als ciutadans, la local, en la restauració dels serveis bàsics afectats per aquests episodis climatològics”.

Meritxell Budó ha signat l’esmentat conveni amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, en el decurs d’un acte al Palau de la Generalitat. La consellera  ha recordat que aquest acord ha estat possible després “d’una sentència del Tribunal Constitucional per reconèixer el paper de la Generalitat en aquesta matèria”; però tot i així, ha posat en relleu “l’alt valor” del mateix perquè , ha dit, és una mostra de “la predisposició del Govern de la Generalitat a col·laborar”, tot i que “el conflicte polític de fons no està resolt, ni molt  menys”.  

“La nostra predisposició al diàleg també l’hem pregonada moltíssimes vegades i l’hem posada de manifest a la Taula de Negociació política, que malauradament no ha pogut iniciar el treball que tenia encomanat”, ha afegit Meritxell Budó. I ha demanat expressament a la ministra que “transmeti al president i als seus companys de govern la nostra predisposició”. “Tenim l’obligació política d’oferir a la ciutadania un horitzó d’esperança. Demano que ens hi posem a treballar”, ha reblat.

Diferents línies d’actuació

En el decurs de la seva  intervenció, la consellera ha explicat que els 37 milions d’euros que contempla l’acord amb el ministeri de Política Territorial serviran “per cobrir amb un màxim del 50% les sol·licituds dels ens locals, un cop valorades i avaluades”.

Pel que fa als ajuts del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó ha concretat també les diferents línies d’actuació. Així, ha explicat, hi ha una primera “dotada amb 11 milions d’euros, que es destinaran a pal·liar els efectes dels temporals en els sectors agrari i pesquer de les zones més afectades”, entre les quals ha citat el Delta de l’Ebre, la zona del Baix Ter, l’Horta de la llera de la Tordera i el Parc Agrari del Baix Llobregat. Una segona línia, “de 10 milions d’euros” serà adreçada als ens locals de Catalunya titulars del servei d'abastament d'aigua i als ens locals o agrupacions d'ens locals que presten el servei de subministrament per a la realització d'actuacions de rehabilitació o reposició de les instal·lacions d'abastament en alta. I, finalment, “una línia de 14 milions d’euros” per atendre els ajuts a les infraestructures i els equipaments de titularitat municipal que van quedar malmesos.

Finalment, la consellera de la Presidència ha advocat per ’una gestió moderna i eficaç dels recursos” que faciliti “anticipar-se als esdeveniments”; I, en aquesta línia, s’ha compromès “a fer una aposta clara per disposar d'uns fons específics per a emergències climatològiques adreçades al món local, deslligats del fons de contingència”. “Necessitem dotar-nos d’un mecanisme mes àgil per donar la resposta necessària i amb la velocitat necessària que requereixen els ens locals perquè aquests ajuts siguin realment efectius”, ha dit.

 

Ampliació de mitjans a l’Administració de justícia

En el decurs de l’acte de signatura, la consellera Budó i la ministra Darias han signat també un acord d’ampliació de mitjans materials i econòmics per al funcionament de l’Administració de Justícia a Catalunya, per un import de prop d’1.100.000 euros.

2  

Imatges

Foto Pati Tarongers

Foto Pati Tarongers 18

Foto signatura

Foto signatura 17

1  

Vídeos

Vídeo de la compareixença

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia