Interior

Foto

El Departament de Salut anuncia que 500 infermeres vacunaran a Catalunya contra la Covid-19 al gener

query_builder   14 desembre 2020 15:59

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut anuncia que 500 infermeres vacunaran a Catalunya contra la Covid-19 al gener

  • En una primera etapa, s’administrarà la vacuna a prop de 500.000 persones, prioritzaran les que viuen i treballen en residències i les persones amb discapacitats 
  • El conseller Sàmper adverteix que falten mesos per assolir la immunitat de grup i recorda que les mesures estructurals són d’essencial compliment
Foto

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que 500 infermeres començaran a vacunar la població contra la Covid-19 a principis de gener, tan bon punt arribin les vacunes a Catalunya. Vergés ha detallat que es prioritzaran els grups més vulnerables: les persones que viuen i treballen en residències, i les persones amb discapacitats. Està previst que prop de 500.000 persones rebin la vacuna durant el primer trimestre de l’any. Tot i això Vergés ha subratllat que la campanya de vacunació durarà mesos, “al gener no estarà tot fet”

La titular de Salut ha explicat que hi haurà 25 equips, formats per infermeres i administratius, repartits per tot el territori i ha destacat el repte que assumiran els professionals d’infermeria: “La infermeria té una paper fonamental en la vacunació; tenim la vacunació de la Covid-19 com la llum al final del túnel i ens preparem per aquesta estratègia de vacunació, per quan arribin ja les vacunes a Catalunya”. La consellera Vergés també ha agraït “el suport i la predisposició” de les presidentes dels Col·legis d’Infermeria que faran possible entomar aquest repte i organitzar els equips.  

Per la seva part, la sub-directora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, ha destacat que “Catalunya té molta experiència en vacunació” i ha posat en relleu que cada any s’administren més de 3 milions de dosis de vacunes. En aquest sentit, ha subratllat que “amb aquesta experiència entomem aquest repte”

Cabezas ha especificat que cada equip tindrà 20 infermeres que treballaran en jornada de matí i tarda i en equips de dues persones amb el suport de professionals administratius. També ha assenyalat que la vacuna contra la Covid-19 té unes característiques especials i per aquesta raó es farà una formació específica per adequar-ne la seva administració.  

A més, ha detallat que aquests 25 equips es desplaçaran a les residències per vacunar in situ a partir del gener, de seguida que arribin les vacunes. “Ara ens estem preparant i acabant de definir circuits, trajectòries i tots els elements necessaris. La vacunació a residències serà fonamental i ens donarà la primera fase per després ampliar-la als altres grups de risc i a la resta de professionals sanitaris i sociosanitaris, fins a vacunar, al final, pràcticament a tota la població”. “Volem aconseguir al final la immunitat de grup a través de la vacunació i això ens permetrà tornar a la situació prèvia a la pandèmia” ha reblat Cabezas. 

Tant Vergés com Cabezas han afegit que, per a ampliar el nombre de professionals que es puguin dedicar a la vacunació contra la COVID, es fa una crida al col·lectiu d'infermeria -a través dels diferents col·legis existents- a sumar-se voluntàriament a participar d'aquesta tasca, en tant que coincideix amb els mesos en què, cada any, hi ha major activitat als serveis de salut del país. 

Finalment, la consellera Vergés ha alertat que “venen setmanes molt complexes” i ha fet una crida a no abaixar la guàrdia especialment abans les festes de Nadal: “continuem demanant màxima prudència i que els ciutadans segueixin les mesures de precaució d’higiene de mans, distància, mascareta, bona ventilació i, sobretot, que es redueixin les interaccions socials abans de les festes de Nadal”

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció posant en valor que “iniciem el camí cap a la sortida del túnel amb l’arribada de la vacuna que, sembla ser que començarà a administrar-se al mes de gener, als grups més vulnerables”.

Sàmper ha advertit no obstant que “falten mesos fins que assolim la immunitat de grup i per tant les mesures estructurals són les realment importants: distància, higiene de mans, mascareta, disminuir la interacció social i la ventilació”.

Amb relació a aquesta darrera mesura, el conseller ha destacat que “en la resolució que el PROCICAT va aprovar dissabte i que entra en vigor avui la ventilació és un dels condicionants que permetran que centres comercials i instal·lacions culturals i de culte puguin augmentar el seu aforament fins a les 1.000 persones, sempre i quan aquests acreditin que compleixin els estàndards de ventilació que es demana a la resolució”.

Sàmper s’ha referit a les dades de mobilitat de sortida de l’àrea metropolitana de Barcelona: “en general la setmana passada entre dijous i diumenge va haver un augment del trànsit comparat amb fa dues setmanes. Dijous es continuava notant un augment respecte als dijous previs al confinament municipal i això  s’explica perquè la gent ara surt els dijous en comptes dels divendres”. “No es pot obviar el factor meteorològic, ja que fa dues setmanes la pluja va ser força existent a tot el país”, ha afegit.

Pel que fa a les dades delinqüencials, el titular d’Interior ha informat de “119 actes aixecades i 3 locals tancats per incompliment del confinament nocturn aquesta darrera nit, la cinquantena nit des que es va posar en marxa aquesta mesura”.

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que “a deu dies vista de Nadal, ens hem de preparar per a fer-ho de forma segura, no fer-ho com sempre sinó adaptat i sempre amb garanties de seguretat”. Delgado ha recordat que “les trobades en espais tancats, sense mascareta i amb persones de fora del domicili representen un risc, sobretot si hem estat en contacte amb persones de risc en els deu dies anteriors”.

El comissari Joan Carles Molinero, ha explicat que aquest cap de setmana hi ha hagut diverses intervencions d’efectius de mossos d’esquadra en col·laboració amb les diferents policies locals de Catalunya per tal de controlar i verificar el compliment estricte de les mesures implementades.

Molinero ha destacat que “majoritàriament hi ha un compliment de les mesures, però sí que continuem detectant actituds puntuals i incíviques d’aquestes mesures”.

El comissari també ha incidit en “la necessitat que la gent respecti aquestes mesures i que siguin molt restrictius ara a l’hora de fer la mobilitat, a no desplaçar-se a un municipi on no hi estan autoritzats”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia