Direcció General de Comunicació

Meritxell Budó ha estat acompanyada per la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, en un acte en el qual també ha intervingut la comissària de la commemoració, la directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, i Mar Pèlach, filla de l'empresària.

Consellera Budó: "La millor manera d'homenatjar Mercè Pàniker és preservar el seu llegat"

El Govern de la Generalitat clou l'Any Mercè Pàniker i presenta una exposició didàctica sobre l'empresària i activista pels drets de les dones

query_builder   15 desembre 2020 20:11

event_note Nota de premsa

Consellera Budó: "La millor manera d'homenatjar Mercè Pàniker és preservar el seu llegat"

El Govern de la Generalitat clou l'Any Mercè Pàniker i presenta una exposició didàctica sobre l'empresària i activista pels drets de les dones

Consellera Budó:

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat que “el 2020 ha estat l’any del centenari del naixement d’una dona brillant, emprenedora i feminista com ho va ser la Mercè Pàniker”. Budó, que ha presidit l’acte de cloenda del centenari de l’Any Mercè Pàniker que s’ha celebrat aquesta tarda a l’Auditori del Palau de la Generalitat, ha subratllat que “la millor manera d’homenatjar-la és preservar el seu llegat. Fent-ho, hem volgut homenatjar també les dones que, com ella, van contribuir a fer avançar la nostra societat”.

En aquest sentit, la portaveu del Govern ha recordat que “vivim en una societat patriarcal que invisibilitza les aportacions de dones. La desigualtat que patim les dones és estructural i forma part d’un sistema patriarcal que ens ignora i ens silencia”. Davant d’això, Budó ha assenyalat que “és vital posar noms i cognoms a les dones que, com la Mercè, van aportar, i aporten, el seu coneixement i el seu lideratge per construir un país millor, un món millor”.

Així mateix, la consellera ha posat de manifest la importància de commemorar durant aquest 2020 el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing 1995, que “va marcar un abans i un després en els drets de les dones i va suposar que 189 països reconeguessin el full de ruta més progressista de l’empoderament de les dones”. Budó ha recordat que “el Govern de la Generalitat prioritza les polítiques públiques de gènere. Hi treballem intensament, amb la coordinació de l’Institut Català de les Dones i el treball transversal amb tots els Departaments”.

Meritxell Budó ha estat acompanyada per la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, en un acte en el qual també ha intervingut la comissària de la commemoració, la directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, i Mar Pèlach, filla de l'empresària.

Meritxell Budó ha estat acompanyada per la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, en un acte en el qual també ha intervingut la comissària de la commemoració, la directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, i Mar Pèlach, filla de l’empresària.

En aquest acte, la consellera Budó ha inaugurat una exposició didàctica itinerant dedicada a donar a conèixer el llegat d’aquesta activista, així com també un vídeo divulgatiu. La mostra consta d’un total de set plafons que les entitats socials, culturals i educatives podran sol·licitar a partir del gener a les 5 oficines de l’ICD en el territori. Els actes de la commemoració han girat al voltant dels eixos feminisme, democràcia i participació política; emprenedoria i lideratge de les dones a l’empresa i la indústria; i cooperació internacional.

Per la seva part, la presidenta de l’ICD, Laura Martínez, ha fet una valoració de les actuacions desenvolupades al llarg de l’any en el marc d’aquesta commemoració i ha recordat que “la Llei d’igualtat estableix que l’experiència femenina i les aportacions de les dones a la Història han de ser part dels currículums escolars i acadèmics. Commemoracions, com l’Any Mercè Paniker, són una oportunitat per legitimar l’agenda de les dones com a representants d’allò social”.

Martínez ha reivindicat que “la figura de Mercè Paniker i Alemany s’ha hagut de construir a nivell públic. Els Anys que commemoren figures masculines gaudeixen de la sobrerepresentació amb què aquesta societat patriarcal els ha afavorit, i poden fer els seus “trets de sortida” amb un fons biogràfic, bibliogràfic i audiovisual extens i gaudint del coneixement del públic general per haver figurat en els llibres de text. En canvi, les dones han de ser recuperades, reescrites, rellegides i reinventades davant una societat patriarcal que s’ha fet interessadament cega  a les genealogies femenines”.

Laura Martínez ha destacat el fet que “particulars, associacions de dones, ajuntaments, col·legis professionals, Cambres de Comerç i un llarg etcètera de persones i organismes, en total 130, s’han adherit a la commemoració de l’Any Mercè Pàniker”, així com que “hem fet una exposició i un vídeo sobre la seva vida i obra i s’està escrivint la seva biografia. Aquests recursos ens permetran que l’Any Pàniker no s’acabi, sinó que segueixi caminant per tot el país”.

Mercè Pàniker

L’any 1954 Mercè Pàniker s’incorporà a Pàniker SA, empresa de tints i coles fundada pel seu pare, Sri Ramuni Pàniker, l’any 1922. Fou cofundadora i presidenta de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir (AQEIC), presidenta de l’Associació de Químics de Catalunya, membre de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i membre de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI).

En l’àmbit empresarial va promoure la igualtat de drets de les dones i defensà la independència econòmica com a element clau per a la seva autonomia. Participà en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i fou cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a la promoció de la dona empresària.

4  

Imatges

La consellera Budó durant la seva intervenció (Foto: Jordi Bedmar)

La consellera Budó durant la seva intervenció (Foto: Jordi Bedmar) 104

Acte de cloenda de l'Any Mercè Pàniker (Foto: Jordi Bedmar)

Acte de cloenda de l'Any Mercè Pàniker (Foto: Jordi Bedmar) 287

La presidenta de l'ICD, Laura Martínez, durant la seva intervenció (Foto: Jordi Bedmar)

La presidenta de l'ICD, Laura Martínez, durant la seva intervenció (Foto: Jordi Bedmar) 98

Acte de cloenda de l'Any Mercè Pàniker (Foto: Jordi Bedmar)

Acte de cloenda de l'Any Mercè Pàniker (Foto: Jordi Bedmar) 160

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia