• El curs es reprendrà dilluns dia 11 de gener enlloc del dia 8 com a mesura preventiva

 

  • Durant el mes de gener es farà un cribratge mitjançat automostra a tots els professionals de l’àmbit educatiu

 

  • Bargalló ha destacat l’esforç de tots els professionals i també l’adaptació de les famílies i de l’alumnat
Foto conseller Bargalló

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha fet un balanç positiu del primer trimestre del  curs escolar i ha remarcat la importància de l’esforç col·lectiu per mantenir les escoles obertes: “Cal la responsabilitat de tots i totes per aconseguir la victòria damunt del virus. L’eina millor i indispensable de lluita contra la crisis sanitària són els treballadors sanitaris, i l’eina per vèncer la crisi comunitària és l’educació”. En el mateix sentit, ha afegit que “el funcionament d’aquest servei públic que és l’educació garanteix una millor resposta a la crisi comunitària que estem vivint”. Així ho ha manifestat durant la roda de premsa que ha ofert aquesta tarda amb la consellera de Salut, Alba Vergés. També hi han participat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el director general de Centres Públics i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray.

Bargalló ha recordat que durant el primer trimestre de curs els centres educatius han mantingut l’activitat lectiva, i que els equips directius i professorat han aplicat en tot moment les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries. L’objectiu del Govern ha estat i és garantir el dret a l’educació i la igualtat d’oportunitats per a tots els infants i joves i, és per això, que des del primer moment ha apostat per tenir les escoles obertes, tot i les dificultats que ha comportat la Covid-19. Per això, ha agraït la feina feta a tota la comunitat educativa: “Gràcies als professionals per vetllar pels protocols i mesures sanitàries, a l’alumnat per la paciència perquè les condicions no són les millors, i a les famílies per confiar en l’escola. Podem dir que l’escola és un lloc segur”.

L’escola ha estat un dels sectors amb menys afectació a causa de la pandèmia pel treball previ a l’obertura al curs escolar que van dur a terme els Departaments d’Educació i de Salut. En tot el trimestre, dels més de 5.000 centres educatius només s’han confinat 31, el 0,61% del total -bàsicament llars infants i escoles rurals, i centres que només tenien un o dos grups-. El 99,39 dels centres no s’ha hagut de confinar. Pel que fa a l’alumnat s’han confinat el 22,52% dels alumnes, fet que suposa que 4 de cada 5 no han deixat anar a l’escola. I en el pic de la pandèmia, a finals d’octubre, el 95% dels alumnes seguia anant de forma presencial als seus centres. Respecte als professionals educatius, 9 de cada 10 no han hagut de passar cap confinament.

Tornada el dia 11 de gener

El conseller Bargalló ha anunciat que el proper dia 8 de gener serà festiu en el calendari escolar i que, per tant, la tornada de vacances es farà el dilluns dia 11. En aquest sentit, el Govern aprovarà la disposició normativa necessària per modificar el calendari escolar. Ha explicat que l'escola és un lloc segur on s'ha demostrat que el contagi intraescolar és pràcticament inexistent, però és sensible a l'afectació que el virus estigui produint al seu entorn. Segons els experts sanitaris, començar el dia 11 enlloc del 8 és una mesura preventiva que facilitarà que els contagis que s'hagin pogut produir durant el dia de Reis i la seva vigília aflorin amb tots els professionals educatius i alumnes fora de l'escola, la qual cosa comportarà una reducció dels riscos i un menor confinament de grups estables de convivència. Allargar les vacances escolars és, a més, una mesura recomanada per la Comissió Europea a tots els estats membres. “És una mesura preventiva que ha de facilitar que els hipotètics contagis de Nadal fins Reis arribin a l’escola en la mínima expressió possible. I per tant, que afecti de la forma més insignificant possible als grups estables que tornaran a funcionar a les escoles. La mesura suposa una prevenció de riscos i de les conseqüències posteriors”.

Educació farà un cribratge massiu per automostra, a través d’un frotis nasal, a tots els professionals de l’àmbit educatiu, que s’efectuarà a partir del retorn a les escoles. L’objectiu és detectar els asimptomàtics i minorar les cadenes de transmissió. Es farà als professionals dels diferents perfils: educadors, mestres i professors, professionals d’administració i serveis i atenció educativa, i monitors i professionals d’empreses externes. I en tota  la tipologia de centres educatius, des de llars d’infants a centres de formació professional, i de tota titularitat, públics, municipals, concertats i privats.

El director general de Centres Públics, Josep  Gonzàlez-Cambray, ha explicat que el cribratge, que serà voluntari, es farà al mes de gener en tres fases d’una setmana cadascuna: un 45% es farà la primera setmana, un 35% la segona i un 20%, la tercera. S’aplicarà un criteri de distribució territorial, fent tests tan a municipis grans com a petits en totes les fases, distribuint els grans durant les tres setmanes. Segons Gonzàlez-Cambray, “es farà d’aquesta manera per poder garantir l'anàlisi de les mostres als laboratoris i per poder establir un calendari de cobertura de les substitucions de professorat”.

 

Fotografia consellera Vergés

La consellera Vergés destaca que “les escoles no han estat focus d’infecció” i reitera “el compromís de mantenir-les obertes sempre”

La consellera de Salut Alba Vergés, ha subratllat que "les escoles no han estat focus d'infecció” i, en aquest sentit, ha explicat que la transmissió entre nens és baixa: “Quan s’ha detectat un cas en un grup bombolla, el 75% ha sortit negatiu. I en educació infantil el percentatge puja fins al 82%”.

Vergés ha informat també que s’han fet “prop de 615.000 proves PCR a l’entorn escolar. És moltíssim. És abocar-nos en aquesta prioritat de país” i ha reiterat el compromís de mantenir les escoles obertes: “Aquest primer trimestre demostra que les escoles no han estat focus d’infecció, ans el contrari, des del punt de vista de salut ens han ajudat molt al control i seguiment de l’epidèmia, per això aquest compromís de mantenir les escoles obertes sempre”. Finalment, la consellera Vergés ha agraït la feina i l’esforç de tota la comunitat educativa, als professionals del món educatiu i als de la salut, i també a les famílies.

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha remarcat el paper de l’atenció primària en el seu conjunt en la gestió de la pandèmia: “L’atenció primària torna a estar al costat de la comunitat, quan toca i on toca, i ara tocava l’escola i s’ha fet amb un resultat més que satisfactori”. També ha posat en relleu que les 615.000 proves que s’han fet a l'entorn escolar ha estat possible gràcies a les més de 300 persones que diàriament han treballat.

 

16 de desembre de 2020