Recerca i Universitats

SUR

El Govern impulsa un programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses

query_builder   17 desembre 2020 17:10

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses

  • El programa Demola Catalunya posarà en marxa un procés de cocreació on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permetrà oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions
  • La prova pilot del sistema universitari català es farà al Tecnocampus de Mataró, centre adscrit a la UPF, aquest curs 2020-2021 amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya
  • El secretari d’Universitats i Recerca destaca que el programa “és un pas endavant en la direcció que ens marca Europa per a la recuperació de l’actual crisi i per l’aprofitament dels fons Next Generation EU”
SUR


El Govern ha presentat avui el programa de foment de la cultura de la innovació oberta entre universitats i empreses, Demola Catalunya, que té com a finalitat incorporar de manera sistemàtica les eines d’innovació oberta per tal d’afavorir un canvi de mentalitat que permeti, d’una banda, la connexió entre l’acadèmia i el sector productiu i econòmic, així com la creació d’ocupació i la incorporació d’activitats innovadores en les pimes.

El programa es desenvoluparà inicialment amb una prova pilot que es farà durant aquest curs 2020-2021 al Tecnocampus de Mataró, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la voluntat d’estendre’s a tot Catalunya en edicions posteriors. Per impulsar aquest projecte, el Govern, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, ha confiat en la plataforma Demola, una metodologia avalada internacionalment en l’àmbit de la innovació oberta entre universitats i empreses que ja està implementada a 18 països.

Durant l’acte de presentació, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha destacat que el programa Demola Catalunya i aquesta prova pilot “és un pas endavant en la direcció que ens marca Europa per a la recuperació de l’actual crisi per Covid-19, l’aprofitament dels fons Next Generation EU, i la transformació del nostre sistema mitjançant la innovació”.

L’objectiu del llançament d’aquest pilot és testejar aquesta metodologia de cocreació, identificar les bones pràctiques i assentar les bases per a un desenvolupament posterior del programa a tot el sistema universitari català. El model Demola proporciona les eines i els processos de cocreació per adoptar un model d’innovació col·laborativa on el talent i la motivació dels estudiants universitaris permet oferir respostes innovadores als reptes plantejats per empreses i organitzacions.

La UPF i el Tecnocampus tenen un perfil òptim per al llançament d’aquest pilot ja que, d’una banda, la UPF té una clara orientació a la internacionalització, la sostenibilitat, el treball en xarxa i la interlocució amb el món productiu, mentre que el Tecnocampus té una sòlida trajectòria en projectes d’innovació, cocreació i emprenedoria. Com a elements que aporten valor en el desplegament del pilot, destaquen els tres centres universitaris del Tecnocampus i el parc tecnològic, gestionats de forma compacta per estimular les sinergies entre la universitat i l’empresa.

 

Cocreació per millorar la innovació

La prova de pilot del programa Demola Catalunya es posa en marxa en el marc de les accions definides en el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), l’objectiu principal de les quals és millorar la capacitat d’innovació de Catalunya fins que es converteixi en un dels motors principals de l’economia catalana i, en conseqüència, del benestar social. En aquesta línia, el PN@SC recull la necessitat d’enfortir la connexió entre el sistema de creació de coneixement i el d’aplicació, així com d’incloure el talent jove en aquest procés de millora.

El programa Demola Catalunya posa el focus en la Generació Z per tal que el talent i les aportacions dels líders i consumidors del futur siguin una font d’innovació, creativitat i modernització per a les empreses i les organitzacions catalanes que els permeti integrar nous conceptes, serveis i/o productes.

Aquest programa, inclòs en el Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO), és una oportunitat per, gràcies a la cocreació, generar valor en entorns d’alta diversitat, un element clau amb un paper rellevant en la reactivació del sector productiu i econòmic del país en aquests temps complexos i incerts en plena crisi per la pandèmia de Covid-19. Incideix també en l’esperit emprenedor del jovent, a més d’afavorir una major ocupació i autoocupació juvenil per la participació activa de l’estudiantat.

 

El programa Demola Catalunya

El programa Demola Catalunya està dissenyat per implementar processos de cocreació en els quals participin estudiants de les universitats catalanes, així com estudiants internacionals gràcies a les aliances pròpies dels centres catalans i de la xarxa internacional Demola. El model es basa en la formació d’equips internacionals i multidisciplinaris que, sota la supervisió d’experts, donen resposta als reptes plantejats per les empreses i organitzacions locals que participen en el projecte. Des del 2008, aquest model s’ha erigit com a un instrument eficaç per a la innovació ja que en el 80% dels casos les empreses i organitzacions validen les solucions presentades pels equips d’estudiants, que passen a posteriors fases de desenvolupament.  

En aquest sentit, el programa Demola Catalunya d’innovació oberta té com a objectius:

  • Impulsar la competitivitat del teixit industrial de Catalunya incorporant el talent format a les universitats en els seus processos innovadors.
  • Impulsar una relació més estreta entre universitat i empreses i altres organitzacions, per millorar les competències de l’estudiantat de formació universitària.
  • Preparar les empreses de Catalunya pels reptes globals.

El programa també permetrà potenciar la identitat i les habilitats professionals dels estudiants universitaris i augmentar-ne l'ocupabilitat, impulsar la innovació oberta entre universitats i empreses, augmentar les capacitats d’aquestes empreses per generar oportunitats amb nous productes i serveis més preparats per al futur.

En definitiva, el programa vol crear condicions per a la creació de noves empreses (start-ups establertes pels equips dels projectes), nous llocs de treball als sectors empresarials de Catalunya, contribuir a les estratègies d’especialització intel·ligent a través de la interacció entre universitats i empreses, connectar Catalunya amb una xarxa de hubs innovadors seguint l’estratègia dels ecosistemes d’innovació que impulsa la Comissió Europea, contribuir a la internacionalització del nostre sistema d’innovació, i respondre des de la cocreació i la generació de noves idees a la recuperació de la crisi postcovid.

 

El projecte pilot

En el marc del projecte pilot, es crearan una desena de grups de treballs als quals se’ls plantejaran reptes de partida que es corresponguin a les necessitats del teixit industrial de l’entorn del Tecnocampus, incorporin la capacitat d’aquest centre adscrit a la UPF, i que s’alineïn amb les estratègies europees de transició energètica i digital, sostenibilitat i intel·ligència artificial. Des de la UPF i Tecnocampus, activaran la participació d’estudiants, investigadors i empreses de l’entorn, als quals se’ls hi sumarà la xarxa internacional de Demola. El procés estarà en tot moment supervisat per professionals en innovació i cocreació.

 

El model Demola

La plataforma Demola va ser creada a la regió de Tampere (Finlàndia) el 2008  i, al llarg d’aquests dotze anys s’ha estès per universitats de tot el món. Actualment,  proporciona l’expertesa de la implementació del seu model a 18 països diferents i ha posat en contacte més de 50 universitats, 750.000 estudiants i centenars d’empreses de tot el món. Aquest programa ha estat reconegut per l’OCDE i per la Comissió Europea com un dels programes d’innovació oberta per universitats més potents i de major impacte.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia