Institut Català de les Dones

Nadal ICD

L'Institut Català de les Dones presenta una selecció de més de 100 propostes culturals amb el lema "Per Nadal, regala feminismes, regala igualtat"

query_builder   18 desembre 2020 10:52

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones presenta una selecció de més de 100 propostes culturals amb el lema "Per Nadal, regala feminismes, regala igualtat"

  • Es recomanen llibres, llibres infantils, còmics, jocs de taula, pel·lícules, sèries, programes de ràdio i televisió, música i videojocs, tot ells feministes
  • També divulga una campanya de sensibilització per a què s’utilitzi el temps de joc per a educar els infants amb els valors de la igualtat de gènere
Per Nadal, regala feminismes, regala igualtat

L’Institut Català de les Dones ha presentat avui la iniciativa “Per Nadal, regala feminismes, regala igualtat” amb una Guia de propostes feministes per regalar i regalar-te al Nadal, creada pel Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca i una campanya per xarxes socials #TrenquemEstereotips per fomentar la superació d’estereotips sexistes en el jocs i joguines infantils.

La Guia de propostes culturals feministes destaca més del 100 productes entre els quals hi ha llibres d’assaig, narrativa, poesia, teatre, biografies, llibres infantils, còmics, jocs de taula, pel·lícules, sèries, programes de ràdio i televisió, música, i videojocs feministes.

 

recull de videojocs per regalar aquest Nadal

Alguns títols de llibres seleccionats son Dones valentes, de Txell Feixas; Sota el signe del drac, de Maria-Mercè Marçal; Dona i poder, de Jenn Díaz o Boulder, d’Eva Baltasar, entre molts altres. Pel que fa a contes infantils recomanats tenim On és l’Estel·la?, de Toni Galmés; La revolta de Santa Jordina, de David Fernàndez, i Georgina i la Dragona, de Lucía Serrano.

També es pot trobar en aquest recull un joc de cartes feminista o el joc de memòria per la igualtat, o puzzles de dones amb història. Al llistat no falta la música de dones referents com Dolors, de Roba Estesa; Lilith, de Maria Rodés; Farsa (género imposible), de Sílvia Pérez-Cuz; Rise, de les The Sey Sisters; Cançons violetes, de Les Kol·lontai o 8 am., de Sommeliers.

#TrenquemEstereotips

L’Institut Català de les Dones també ha posat en marxa la iniciativa de sensibilització #TrenquemEstereotips per a impulsar la superació dels estereotips de gènere sexistes que es transmeten als infants a través del temps de joc i les joguines. L’objectiu és que nenes i nenes puguin desenvolupar tot el seu potencial en qualsevol àmbit de la vida, ja que tothom ha de poder desenvolupar la tendresa, la valentia, la sensibilitat, la iniciativa o la fortalesa.

Identifiquen les diferents imatges i el vídeo de la campanya:

  • “Faig màgia amb la pilota de rugbi”
  • “Faig volar l’estel per sobre el campament”
  • “Condueixo per paisatges fantàstics”
  • "M'agrada carregar la cuineta al camió"
  • "M'agrada disfressar-me de fada ninja"
  • "M'agrada arreglar les coses amb una mica de màgia"
  • "M'agrada que el meu peluix faci de migcampista"
Campanya Joguines no sexistes nadal

Els jocs i les joguines són instruments que serveixen per a construir imaginaris i identitats. El joc, com la nutrició, la salut, la protecció i l’educació, és essencial per desenvolupar el potencial dels infants, contribueix al seu creixement físic, mental i social. La reproducció de conceptes sexistes a través de les joguines impedeix el ple desenvolupament de les persones, i atempta contra el principi d’igualtat efectiva de dones i homes.

Aquestes iniciatives donen compliment a la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes. Pel que fa a estereotips, aquesta Llei en el seu preàmbul estableix que: l’eliminació dels estereotips de gènere és indispensable per a l'aplicació efectiva de la igualtat de dones i homes. Pel que fa a jocs i joguines, entre d’altres, estableix que les administracions públiques de Catalunya han de sensibilitzar i informar sobre la importància del joc i les joguines en la transmissió dels estereotips sexistes i promoure l’edició de llibres, jocs i joguines no sexistes.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia