Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic destina més de 170.000 euros a projectes de recerca i difusió

query_builder   18 desembre 2020 14:59

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic destina més de 170.000 euros a projectes de recerca i difusió

.

El Memorial Democràtic ha fet pública aquest divendres la resolució de la convocatòria de subvencions per a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica. Estan adreçades a ens locals, associacions, empreses i particulars que treballen en la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica.

La convocatòria d’aquest 2020 ha concedit 170.417,24 euros a 71 projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica. En concret, el Memorial Democràtic subvenciona projectes relacionats amb el coneixement de la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil, les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, la repressió de la dictadura franquista, l’exili i la deportació, l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, els valors i les accions de l’antifranquisme i totes les tradicions de la cultura democràtica.

Distribució de les subvencions

Pel que fa a la distribució per tipus de beneficiari, els ens i corporacions locals han rebut 41.074,66 euros, les universitats públiques 18.933,96 euros, les fundacions 8.199,18 euros i les associacions sense afany de lucre 56.817,02 euros. Les persones físiques han rebut 20.734,11 euros i les empreses 24.658,30 euros.

Projectes destacats

Un dels projectes més ben valorats és “La innovació pedagògica de Josepa Úriz Pi: el diari escolar com a eina en formació de mestres durant la Segona República”, de la Universitat de Lleida. Té per objectiu l’estudi històric dels 10 diaris escrits l’any 1932 pels estudiants de la pedagoga catalanonavarresa Josepa Úriz Pi, que havia estat directora de l’Escola Normal de Lleida. Els diaris s’hauran de netejar, restaurar, classificar, catalogar i digitalitzar.

El projecte “El franquisme a l'Àfrica”, de l’Associació Fora de Quadre, ha estat un altre dels més ben valorats. Vol donar a conèixer el documental  L'escriptor d'un país sense llibreries, sobre la independència de Guinea, amb projeccions i lectures dramatitzades en diverses poblacions catalanes.

Un altre projecte destacat és “Alcoletge i el Front del Segre: memòria històrica local a l'abast de tothom”, impulsat per l’ajuntament d’aquest municipi. Es tracta d’una iniciativa que vol difondre, mitjançant audiovisuals i l’edició d’una publicació, com afectaren el poble les batalles del front del Segre.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia