•  La vulneració del dret de participació política ha representat el 61% de les reclamacions rebudes durant dos anys, amb un total de 201 actuacions realitzades
  • L’ODCiP prepara un manual de conceptes sobre processos de radicalització que porten a l’extremisme violent, amb l’objectiu que sigui una eina útil per entitats, institucions i professionals que treballen amb gent jove.
Banderola de l'Oficina de Drets Civils i Polítics

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) aquest any ha centrat l’activitat en la divulgació i denuncia de vulneració de drets, a través de l’elaboració d’un total de 9 informes temàtics. Des de la seva creació l’octubre de 2018, l’Oficina ha preparat i encarregat un total de 14 informes i dues cartografies (repressió vinculada a l’1 d’octubre de 2017 i intolerància política). A aquesta tasca de difusió cal afegir el llançament de la primera edició dels Premis Laya, que volen impulsar el coneixement dels drets civils i polítics, individuals i col·lectius, a través de la producció audiovisual. Paral·lelament, l’ODCiP segueix rebent les queixes i denuncies de la ciutadania sobre la violació de drets, amb la gestió d’un total de 328 actuacions en dos anys.

Segons el director de l’Oficina, Adam Majó, “en el context de la pandèmia, hem potenciat els temes de reflexió i d’anàlisi en profunditat sobre la vulneració de drets civils i polítics”. Majó afegeix que “també hem seguit amb les altres dues àrees que desenvolupem: el contacte amb la ciutadania a través de les queixes rebudes o detectades; i la feina interna de propostes de millora de la pròpia administració catalana”.

Entre els últims informes, destaca l’encàrrec del Parlament de Catalunya “Propostes per unes identificacions policials no discriminatòries”, que planteja 61 mesures concretes de prevenció, control i eradicació de les actuacions policials de caràcter racista. També a instàncies del Parlament, l’ODCiP ha elaborat recentment l’informe “Injuries a la monarquia i llibertat d’expressió”. En aquest cas, les recomanacions de l’estudi demanen revisar l’ordenament jurídic per garantir el dret a la llibertat d’expressió i d’informació, i sol·liciten l’eliminació del delicte d’injúries o manifestacions contra la Corona, amb l’objectiu de respectar els estàndards internacionals en matèria de dret humans i reforçar el sistema de garanties que han de protegir la llibertat d’expressió, el dret a la informació i el dret a la crítica dels poders públics. 

D’altra banda, l'Oficina de Drets Civils i Polítics ha participat en el Programa de treball de la Comissió Europea en l’elaboració de l’informeL’estat de dret a Espanya. Consideracions sobre la imparcialitat del sistema judicial”. 

L’Oficina també ha publicat informes de gènere, com “Els drets de les dones amenaçats a Espanya” i “El creixement de l'extrema dreta a Europa i els drets de les dones”. En aquest sentit, l’ODCiP ha aprofundit sobre les conseqüències del creixement i evolució de “L'extrema dreta a Catalunya i Espanya”.

Tanmateix, l’estudi encarregat a Iridia, associació per a la defensa dels drets humans, sobre “El dret a la protesta a Catalunya 2017-2019” tracta l’exercici d’aquest dret com un mecanisme cabdal en l’expressió pública de les persones, tant si s'exerceix de manera individual com si es fa de manera associada. L’Oficina, que ha completat la tasca de divulgació amb la realització de debats i seminaris sobre temes com el dret d’autodeterminació i el delicte d’odi i la llibertat d’expressió, ha volgut “subratllar la relació directa entre els drets civils i polítics i els drets socials i econòmics, la ciutadania plena com a porta a unes condicions de vida materials dignes”, destaca Adam Majó. D’aquí, per exemple, l’elaboració de l’informe “Desnonaments i llei mordassa”.

De cara als propers mesos, “estem preparant un informe/manual sobre els processos de radicalització que porten a l’extremisme violent, tant el de base gihadista com el que té per referent el supremacisme blanc. De fet, volem convertir aquest estudi en un eina útil per evitar que es confongui, per exemple, islam o islamisme amb gihadisme”, indica el director de l’Oficina. Per Majó, “l’objectiu és que aquest manual esdevingui un punt de trobada conceptual per tota l’administració de la Generalitat que tracta aquest fenomen des de diferents punts de vista, però també per a mitjans de comunicació entitats i professionals que treballen amb gent jove”.

 

Queixes i nombre d’actuacions 

La irrupció de la pandèmia del coronavirus ha coincidit durant els últims mesos amb una reducció de l’agitació política i social, després de fins a quatre convocatòries electorals el 2019. Tot i amb això, han seguit arribant a l’Oficina les queixes i reclamacions de la ciutadania per la vulneració de drets civils i polítics, fins a comptabilitzar un total de 328 actuacions.    

Les dades de l’informe indiquen que la vulneració del dret de participació política ha representat el 61% dels casos gestionats des de la constitució de l’ODCiP, amb un total de 201 actuacions (veure el quadre adjunt). En segon lloc, figuren les denuncies contra la llibertat d’expressió, amb 41 queixes. La vulneració de drets per part de cossos i forces de seguretat se situa en tercer lloc (18 casos).

 

Actuacions realitzades per l’Oficina:

Tipologia de queixes activitat

NOMBRE D'ACTUACCIONS

Vulneració contra la llibertat d'expressió

41

Vulneració dret de participació política

201

Agressions físiques/morals grups d'ultra dreta

2

Vulneració/desacord actuació administrativa

3

Vulneració dret a la igualtat

4

Vulneració contra el dret a l'honor

4

Vulneració per part de cossos i forces de seguretat

18

Afectació a la tutela judicial efectiva

2

Afectació a la pluralitat lingüística

1

Vulneració dret a la llibertat religiosa

2

Vulneració a la lliure circulació

18

Altres

32

TOTAL

328

 

 

Les cartografies 

L’ODCiP manté des del primer moment actualitzades les dades de la “Cartografia de la intolerància política”, que consta de casos documentats motivats per la ideologia política de la persona agredida o del col·lectiu atacat. Així, dels 677 punts marcats a la cartografia, es desprenen dues conclusions: que són majoria els casos de vandalisme contra entitats (302), especialment, seus de partits polítics; i que són minoria els casos de vandalisme simbòlic.

D’altra banda, el mapa de la repressió que es va viure durant la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre del 2017 va suposar més de 2.000 persones ferides, investigades i imputades a Catalunya. L’Oficina va incidir especialment en fer visibles aquestes violacions de drets fonamentals amb l’anomenada “Cartografia de la repressió de l’1-O”, per encàrrec directe del Parlament de Catalunya.

 

L’ODCiP protegeix els drets civils i polítics

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) és un organisme adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, que centra la seva activitat en la protecció dels  drets civils i polítics, individuals i col·lectius, dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya. L’ODCiP lluita contra les actituds violentes o denigrants que atempten contra la cohesió i la convivència a Catalunya. També fa un seguiment de les possibles vulneracions d'aquests drets, dóna suport a les persones i col·lectius que n’han pogut ser víctimes. I col·labora amb diferents entitats i organismes compromesos amb aquest mateix objectiu.  

 

-Web de l’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP):http://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/dretscivilsipolitics/

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 49