Territori

El Govern i els API col·laboren per formar els agents immobiliaris en la nova normativa de contenció del preu dels lloguers

El Govern i els API col·laboren per formar els agents immobiliaris en la nova normativa de contenció del preu dels lloguers

query_builder   21 desembre 2020 13:44

event_note Nota de premsa

El Govern i els API col·laboren per formar els agents immobiliaris en la nova normativa de contenció del preu dels lloguers

  • Impulsen sessions formatives telemàtiques per als més de 2.500 agents convocats en les diferents regions territorials de la demarcació de Barcelona
Captura de pantalla de la sessió de formació per Zoom

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Agència Catalana del Consum participaran en les jornades de formació sobre la nova legislació de limitació de preus del lloguer que organitzen l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de Barcelona.

El Decret llei 17/2019 de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, estableix que l’índex de referència de preus de lloguer –que permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides– ha de constar en les ofertes i la publicitat que incloguin preus, així com en el contingut dels contractes.

A més, la Llei 11/2020 fixa topalls en una seixantena de municipis declarats àrees de mercat d’habitatge tens. La norma té com a finalitat contenir i moderar el preu del lloguer de determinades zones que, per les seves característiques, no garanteixen tenir habitatges a un preu accessible.

Aquesta llei estableix que, en el cas dels habitatges situats en zones de mercat tens que hagin estat llogats en el darrers 5 anys, l’import de la renda en els contractes nous no pot superar el preu anterior actualitzat amb l’índex de garantia de competitivitat ni, en tot cas, l’índex de referència. Si l’habitatge no ha estat llogat en els darrers 5 anys, el preu màxim serà l’índex de referència.

Sessions de formació per a més de 2.500 APIs

Per donar a conèixer els detalls d’aquesta nova legislació, el col·lectiu d’API oferirà jornades de formació amb la participació de representants de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, responsable de la gestió de l’índex de preus de referència, i de l'Agència Catalana del Consum, encarregada del control del mercat. L’objectiu és que els agents immobiliaris puguin conèixer de primera mà la nova regulació, assessorar els seus clients i aplicar-la en la intermediació d'operacions.

Les sessions de formació, telemàtiques, tindran lloc els dies 21, 23, 28 i 30 de desembre, i es dirigiran als més de 2.500 agents convocats en les diferents regions territorials de la demarcació de Barcelona, que concentra més del 76% de la llista de municipis afectats per la nova regulació dels lloguers a Catalunya (46 de 60 municipis).

Les jornades comptaran amb la presència de representants de totes les organitzacions implicades. Per part del col·lectiu API intervindran Vicenç Hernández, president de la AIC; Gerard Duelo, president del COAPI de Barcelona; Jaume Jorquera, delegat API d'Honor; i José Mata, director comercial. Per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya hi participarà Xavier Roig, director operatiu per a la Coordinació dels Sistemes d'Informació i Atenció Ciutadana, mentre que des de l’Agència Catalana del Consum intervindran Albert Melià, subdirector general de Disciplina de Mercat, i Joaquim Bernat Vilaseca, cap del Servei de Normativa i Procediment.

Cal recordar que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Agència Catalana del Consum han posat en marxa una campanya d’inspecció per verificar el compliment de la nova legislació. Així, van adreçar una carta als col·legis professionals d’API de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i als col·legis d’administradors de finques de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. Se’ls va demanar que informessin els seus col·legiats de l’obligatorietat de complir la llei. Així mateix, es va traslladar als principals portals immobiliaris de Catalunya les obligacions que estableix la normativa. A més, s’ha publicat una Guia per als consumidors que volen llogar un pis.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 205

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 122

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia