Drets Socials

Trobada a l'ajuntament de Tarragona

El projecte 'Sostre 360º' oferirà suport social i habitacional a joves vulnerables amb risc de carrer

query_builder   21 desembre 2020 17:33

event_note Nota de premsa

El projecte 'Sostre 360º' oferirà suport social i habitacional a joves vulnerables amb risc de carrer

  • El programa arribarà a 140 joves en diferents punts del territori català i promourà el vincle amb la comunitat i compta amb la col·laboració de la Fundació LaCaixa a Tarragona i Manresa
Trobada a l'ajuntament de Tarragona

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, impulsa el projecte ‘Sostre 360º’, un programa d’acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d’edat que es troben en situació de carrer i/ o sensellar. Preveu arribar a un mínim de 140 joves, als quals oferirà suport social i habitacional: un marc estable de referència per ajudar a construir un projecte de vida autònom i autosuficient a les persones ateses, abordant les seves necessitats des d’un vessant social i educatiu. La iniciativa, que treballarà amb ajuntaments i consells comarcals, compta amb una inversió de 2,02 milions del Departament, i amb la important  col·laboració de la Fundació LaCaixa, que aportarà una inversió de 808.501 euros per als projectes específics de Tarragona i Manresa.

El projecte es nodrirà del treball en xarxa i multidisciplinari per atendre les necessitats bàsiques, superar situacions  conflictives i evitar la cronificació de la situació de vulnerabilitat i en alguns casos de deteriorament físic i de salut mental. També es preveu la  complementació d’una alternativa habitacional en el casos en què segui necessària.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha destacat: “Avui presentem aquest projecte a Tarragona, però amb mirada de país. El projecte –en línia amb l’Estratègia catalana d’abordatge del sensellarisme- es desenvoluparà inicialment a les 4 capitals de demarcació i s’estendrà per altres punts on hem detectat aquest fenomen.”

“El sensellarisme –ha subratllat Chakir el Homrani- ha canviat en els darrers anys i necessitem noves eines per abordar-lo; eines basades en la col·laboració entre administracions i amb el teixit social. Cal un treball intensiu amb aquests joves, més flexible, cal generar confiança, acompanyar-los perquè puguin desenvolupar el seu projecte vital.” I ha recalcat: “Això no és l’última oportunitat per a aquests nois. És l’oportunitat que tots i totes ens mereixem.”

Tot i que és un projecte que es dirigeix a tots els joves d’entre 18 i 24 anys en situació de carrer, cal apuntar que un dels perfils majoritaris que es preveu atendre és el d’un noi immigrat de forma recent, sense documentació i amb poca capacitat adhesió a serveis socials o altres projectes d’atenció a les persones joves.

Gràcies a l’abordatge multidisciplinari, el programa ‘Sostre 360º’ oferirà als i les joves:

  • Acompanyament a l’autonomia personal: suport a la vida quotidiana, rutines domèstiques i hàbits saludables; vetllar per la convivència dins i fora del recurs habitacional, i vinculació del jove als recursos de l’entorn.
  • Suport en processos administratius, legals i judicials: acompanyar en l’obtenció de documentació legal i els tràmits per a la regularització administrativa, i vincular al jove amb assistència jurídica.
  • Suport en la formació i la inserció sociolaboral: acompanyament en el procés de formació i inserció laboral; promoure l’assoliment de competències lingüístiques i instrumentals que permetin un bon desenvolupament i arrelament social, i que faciliti l’accés al món laboral, i fomentar la seva autonomia en la recerca de feina.
  • Salut: facilitar l’accés a la xarxa sanitària normalitzada, acompanyar en l’inici de processos de deshabituació a substàncies addictives i promoure la salut emocional i física.
  • Prospecció d’habitatge: cercar habitatge alternatiu.

Els serveis socials dels municipis seran la porta d’entrada al programa, amb la participació per a la valoració i diagnòstic inicials de la situació del o la jove i de les seves necessitats, per part d’una comissió gestora de casos interdisciplinària, que farà seguiment del projecte,  identificarà els recursos de la xarxa i donarà suport en la derivació a altres serveis i projectes quan sigui necessari. L’acompanyament finalitza un cop el jove assoleixi la seva emancipació i integració social, o bé quan sigui recomanable la seva derivació a altres recursos més específics.

Amb una perspectiva sistèmica, s’implementarà a les comarques del Maresme i el Gironès, i les ciutats de Barcelona, Lleida, Girona, Masnou, Tarragona i Manresa. El projecte promou el treball en xarxa, la col·laboració i la coordinació amb els serveis i recursos que ofereix l’entorn i que són imprescindibles per assolir aquest acompanyament integral als joves. També promourà l’ús i la vinculació dels i les usuàries als serveis de la xarxa comunitària que siguin més adequats per les seves dificultats o necessitats en cada moment, i farà sensibilització.

2  

Imatges

La trobada a l'Ajuntament de Tarragona

La trobada a l'Ajuntament de Tarragona 98

La trobada a l'Ajuntament de Tarragona

La trobada a l'Ajuntament de Tarragona 228

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia