Salut

Imatge de la roda de premsa

El Govern tanca perimetralment La Cerdanya i el Ripollès a partir d'aquesta mitjanit 

query_builder   22 desembre 2020 22:33

event_note Nota de premsa

El Govern tanca perimetralment La Cerdanya i el Ripollès a partir d'aquesta mitjanit 

  • Ho anunciat la consellera Vergés que ha indicat que s’hi tanca la restauració i que només s’hi permetrà l’accés per motius laborals
  • El conseller Sàmper anuncia un dispositiu policial que entrarà en vigor a la mitjanit per fer efectives les noves mesures restrictives
Imatge de la roda de premsa

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest vespre que arran de la situació epidemiològica de la Covid-19 a La Cerdanya i el Ripollès, el Govern ha decidit tancar perimetralment les dues comarques a partir d’aquesta mitjanit. Vergés ha assenyalat que durant els propers quinze dies, només s’hi permetrà l’accés per motius laborals i es tancaran activitats econòmiques com la restauració, les instal·lacions esportives en espais tancats i també espais culturals, exceptuant museus, biblioteques i sales d’exposició. 

La titular de Salut ha explicat són “mesures necessàries” per aturar el virus en aquestes dues comarques i que s’han convocat els Consells Comarcals dels dos territoris “per treballar mesures econòmiques que ajudin a fer front a aquesta situació”.  

Alba Vergés ha indicat que la situació epidemiològica d’aquestes dues comarques ha portat a prendre aquesta decisió. El Ripollès i la Cerdanya tenen una incidència acumulada els últims 14 dies superior als mil casos per cada 100.000 habitants, una taxa de transmissió del virus alta i un percentatge de positivitat també alt, a la Cerdanya, per exemple, voreja el 20%. També ha remarcat que els hospitals de Campdevànol i de la Cerdanya estan en “una situació complicada”, on s’han hagut de derivar pacients. “Necessitem preservar els hospitals i l’atenció primària, que ha de donar resposta també a la situació epidemiològica”, ha indicat la consellera. 

De cara les festes de Nadal, Vergés ha detallat que durant els àpats es permetrà “un màxim de dues bombolles de convivència i un màxim de 6 persones”. 

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha explicat que “hem estat dues setmanes lluitant per trencar les cadenes de contagi a aquestes comarques; eren accions preventives i ara s'ha arribat a uns nivells de reproducció que ha fet que sigui difícil no anar més enllà”. 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció explicant el dispositiu que s’ha posat en marxa per fer efectives les mesures de la resolució que entra en vigor avui a les 12 de la nit i que tindrà una vigència de 15 dies que acaben el dia de Reis, moment en què es revisarà en base als criteris sanitaris.

Sàmper ha posat en valor que “un cop hem tingut coneixement d’aquestes dades  epidemiològiques hem treballat aquest dispositiu per poder-les fer efectives”. 

El titular d’Interior ha destacat que “la restricció comarcal és d’entrada i sortida de la Cerdanya i Ripollès excepte pels desplaçaments justificats, que han d’estar degudament acreditats pel certificat d’autoresponsabilitat i per la documentació que acrediti la causa que s’al·lega”

Les excepcions que permetrien el desplaçament són les següents:

a) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i socials.

b) Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.

c) Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.

d) Retorn al lloc de residència habitual o familiar, per una necessitat justificada.

e) Assistència i cura de persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables. S’hi inclouen els desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents.

f) Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs.

g) Actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials.

h) Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.

i) Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.

j) Exercici del dret de manifestació i de participació política.

k) A causa de força major o situació de necessitat.

l) Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga, degudament acreditada.

 

Sàmper ha recordat que continuen en vigor les mesures de restricció de mobilitat nocturna “entre les 22.00 hores i les 06.00 hores, llevat dels desplaçaments de caràcter essencial.  Aquest horari s’amplia, fins a la 1.00, les nits del 24 al 25 de desembre i del 31 de desembre a l’1 de gener, i fins a les 23.00 hores la nit del 5 de gener de 2021”“En cap cas es permeten en aquesta ampliació els desplaçaments a diferents trobades socials”, ha afegit.

El conseller s’ha referit a les reunions i trobades familiars i de caràcter social i ha informat que “pels àpats dels dies 24,25,26 i 31 de desembre de 2020 i dels dies 1,5 i 6 de gener de 2021, el nombre de persones màxim serà de 6 persones  i dues bombolles de convivència, llevat que es tracti de convivents, no s’aplica el topall de nombre de persones”. 

1  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 210

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia