Justícia, Drets i Memòria

.

El Memorial Democràtic publica '1936: desplaçaments forçosos i primers exilis'

L'obra analitza els diferents tipus d'exilis que van tenir lloc en començar la Guerra Civil

query_builder   23 desembre 2020 10:57

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic publica '1936: desplaçaments forçosos i primers exilis'

L'obra analitza els diferents tipus d'exilis que van tenir lloc en començar la Guerra Civil

.

El Memorial Democràtic ha publicat 1936: desplaçaments forçosos i primers exilis, que aborda des de diferents punts de vista la complexitat dels diferents exilis, sovint desconeguts, d’una part de la població de Catalunya, en començar la Guerra Civil.

La publicació neix de les aportacions que van fer diversos especialistes durant la jornada 1936: Desplaçaments forçosos i primers exilis, organitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, que es va celebrar el mes passat. És un recull de les ponències de Manuel Pérez Nespereira, Rubén Doll-Petit, Josep Maria Solé i Sabaté, Xavier Pla, Arnau Gonzàlez i Vilalta, Susanna Tavera, Joan Safont, Josep Lluís Martín i Berbois i Francesc Montero. El llibre inclou una entrevista de Josep Lluís Martín i Berbois a Montserrat Trias de Bes, filla del jurista i polític Josep Maria Trias de Bes Giró, que va exiliar-se a Gènova el 1936.

Exilis desconeguts i forçats
La violència que es va exercir a la rereguarda catalana durant els primers mesos de guerra contra persones de les classes benestants, de la comunitat religiosa i de formacions polítiques conservadores va provocar l’exili de com a mínim 30.000 catalans. La majoria van marxar en vaixell cap a França i Itàlia, tot i que també hi hagueren casos d’exiliats que van anar cap a altres països, com ara Anglaterra o Suïssa.

També hi va haver un altre exili de terratinents, pagesos, persones de classes mitjanes i baixes i joves desertors de l’exèrcit republicà que, per diversos motius, van desplaçar-se a l’estranger. Molts d’ells s’establiren a França i d’altres decidiren tornar a Espanya per integrar-se a la zona franquista.

Passaports de la Generalitat Republicana
Molts dels desplaçats van poder salvar la vida gràcies als passaports que els van signar, entre d’altres, el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, i els consellers Josep Tarradellas, Josep Maria Espanya o Bonaventura Gassol; però també gràcies als cònsols estrangers de diversos països i al líder de la formació catalanista i conservadora Lliga Catalana, Francesc Cambó.

L’edició del volum, de 275 pàgines, ha anat a càrrec de l’historiador i tècnic del Memorial Democràtic Josep Lluís Martín i Berbois. És el 13è de la col·lecció ‘Referents’ i es publica en el marc de l’exposició Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936, comissariada per l’historiador Rubèn Doll-Petit. Els llibres publicats pel Memorial Democràtic es distribueixen comercialment i es poden adquirir a la llibreria en línia de la Generalitat, a la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya i a les llibreries habituals.

 

1  

Imatges

Coberta "1936: desplaçaments forçosos i primers exilis"

Coberta "1936: desplaçaments forçosos i primers exilis" 760

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia