Economia i Hisenda

Fotografia de la reunió del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU

El Govern rep les recomanacions del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU

query_builder   23 desembre 2020 19:14

event_note Nota de premsa

El Govern rep les recomanacions del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU

  • El vicepresident Aragonès: “És el moment de construir aliances amb el món local i els agents econòmics i socials per defensar els interessos de Catalunya en la gestió del fons europeu de recuperació”
  • El conseller Tremosa: “els fons han d’arribar a les pimes, perquè tenen una gran capacitat de transformar el model econòmic, crear inversió i llocs de treball i generar efecte multiplicador de la riquesa”
Fotografia de la reunió del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU

El Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT EU) ha traslladat al Govern les seves recomanacions en una reunió semipresencial que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu del districte administratiu. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, han encapçalat la darrera reunió d’aquest òrgan col·legiat, format per 14 experts de reconegut prestigi en matèria econòmica, que va ser constituït el passat 22 d’octubre. L’objectiu era assessorar l’executiu en la identificació i promoció dels projectes susceptibles d’aconseguir recursos del fons europeu de recuperació.

El Comitè ha analitzat els 508 projectes que havia rebut la Generalitat a principis de desembre, fins a reagrupar-los en un total de 400 amb l’objectiu de convertir-los en projectes més ambiciosos, competitius i transformadors. La finalitat és que l’Estat inclogui el màxim número de d'aquests projectes al Pla de Recuperació i Resiliència que presentarà davant la Comissió Europea.

El vicepresident ha qualificat de “gran oportunitat per a l’economia catalana” el fons europeu de recuperació, “no només per a la reconstrucció de la Catalunya post Covid, sinó també per a la transformació del model productiu i per guanyar en resiliència i capacitat davant de crisis futures” ha subratllat. Per a Aragonès, després dels treballs dels experts i analitzats els projectes, “ara és el moment de construir aliances amb el món local i els agents econòmics i socials per negociar amb l’Estat com es distribueixen aquests fons”. “Anirem a defensar els interessos de Catalunya. Volem que sigui una posició de país”, ha reblat.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement ha assenyalat que “Catalunya és un país de pimes i hem pogut comprovar que hi ha excel·lents projectes tant de mitjanes com de petites empreses que agrupats i amb la col·laboració amb  centres de recerca i universitats realment són molt potents”. “La nostra posició, la del Govern de Catalunya i del conjunt dels agents socials i les administracions locals,  passa  per defensar que una part d’aquest fons vagin a les pimes, perquè a Catalunya tenen una gran capacitat de transformar el model econòmic, crear moltíssima inversió i llocs de treball i generar un efecte multiplicador de la riquesa”. “ Això és el que necessitem”, ha afegit Tremosa.

 

Les recomanacions dels experts

Tal com ja ha denunciat en reiterades ocasions el Govern de la Generalitat, els experts consideren que encara hi ha moltes incògnites sobre els plans del Govern de l’Estat per gestionar els fons.

Per als experts, a l’hora de triar els projectes, el Govern hauria de prestar especial atenció a aquells que puguin comportar la transformació en profunditat de sectors com la indústria química, l’aparició de sectors en què Catalunya no ha estat present, com podria ser la indústria del maquinari informàtic (incloent els micro processadors); o el manteniment de sectors productius amenaçats com la indústria de l’automòbil.

 

14 experts de reconegut prestigi 

Un total de 14 vocals han format part del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation.  Es tracta de persones de reconegut prestigi en matèria econòmica i vinculades als àmbits acadèmic, professional i sectorial del país. Els membres del comitè, que no han percebut cap retribució pels seus treballs en aquesta comissió, són els següents: Oriol Altisench, Oriol Bota, Maria Buhigas, Joaquim Coello, Adelina Comas, Therese Jamaa, Guillem López-Casasnovas, Miquel Martí, Andreu Mas-Colell, Miquel Puig, Mar Reguant, Francesc Reguant, Carme Trilla, i Montse Vendrell.

 

1  

Imatges

Fotografia de la reunió del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU

Fotografia de la reunió del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU 239

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 78

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia