Palau Robert

palau obert

Oberts

query_builder   28 desembre 2020 09:35

event_note Nota de premsa

Oberts

Acaba un any marcat per la pandèmia. Un any marcat pels confinaments i per la pèrdua de part de la nostra memòria col·lectiva, la que estava dipositada en alguns dels nostres avis i àvies. Un any marcat pels tancaments a casa. Un any, en definitiva, trist. Des del Palau Robert hem fet un esforç per mantenir obertes, amb totes les mesures de seguretat i sempre que els decrets d’alarma ens ho permetien, les ofertes expositives i lúdiques que conformaven la seva programació. El fet de ser un equipament públic i gratuït ens obligava a certs sacrificis.
palau

Posant en valor l’espai català de comunicació

L’any vinent continuarem donant veu i espai als nostres mitjans de comunicació en una conjuntura dura. Al Palau Robert celebrarem a partir de l’octubre i amb una notable exposició, els vint-i-cinc anys de lideratge d’una capçalera digital catalana i pionera a Europa: Vilaweb.

No serà l'única actuació: a partir del març i en trista coincidència amb l’aniversari del tancament per la pandèmia, el magazín digital La Mira exposarà ‘Catalunya. Any 0’. Jordi Borràs, cap de fotografia de La Mira, va recórrer tot Catalunya amb la seva càmera fotogràfica. Les portades dels deu anys del Diari ARA, que amb motiu d’aquest aniversari s’exposen al jardí del Palau Robert, encara es podran veure al llarg del mes de gener.

La històrica capçalera musical Enderrock també tindrà espai al Palau Robert. L’exposició ‘Rock Viu’ vol ser un reflex gràfic de les darreres quatre dècades de música rock a Catalunya. La mostra proposarà 300 fotografies  del fotoperiodista musical Xavier Mercadé, d’entre un arxiu de més d’un milió de fotografies realitzades al llarg de 14.000 concerts. Rock Viu vol reivindicar la figura del periodista de concerts.

Fins a l’abril es podrà visitar ‘Aixafem el Feixisme’, exposició sobre l’enorme tasca del Comissariat de la propaganda de la Generalitat republicana. Una exposició interessantíssima i de gran èxit d’afluència de públic, llavor en bona part d’aquest espai de comunicació.

 

Obert a la música, obert als més joves

El 2021 la música tindrà continuïtat al Palau Robert, consolidant la programació dels dos darrers anys, que la pandèmia no va aconseguir doblegar. Volem continuar posant en valor l’espai públic i la seva gratuïtat. La tercera edició del Clotilde Fest continuarà creixent pels voltants de l’estiu, sumant a l’oferta musical del Grup Flaix, Onda Cero (a través d'Europa FM) i Catalunya Ràdio (a través d’Icat), la de la Ser-Catalunya. A la Primavera continuaran les matinals del Flamencat en la seva segona edició del festival de valors musicals joves del flamenc fet a casa nostra. A la tardor continuarem sent seu de la seva  segona edició del Festival de Jazz Denominació d’origen  emmarcat en el Festival de Jazz de Barcelona.

Amb motiu de l’exposició d’Enderrock es programaran també alguns concerts musicals.

 

L’escola pública a Catalunya

L’experiència i l’èxit d’afluència de públic de les exposicions 7,5 milions de futurs i Universal (sobre el nostre sistema universal de salut pública) ens ha animat a programar a partir de l’octubre una exposició sobre el nostre sistema d’Educació. Pedagògica, conceptual, serà capaç de fer-nos sentir orgulloses i orgullosos de la nostra escola, però també ens farà veure les dificultats que pateix i els reptes que ha d'afrontar, sempre des d'un esperit crític. Amb la voluntat de reafirmar-nos en la necessitat de confiar en l’escola com a institució. L’escola que volem té un conjunt de característiques i valors que qualsevol escola pot tenir i propiciar. Només el sistema públic pot garantir-los per a tothom, amb perspectiva d’equitat i de respecte a la diversitat. L’exposició interrogarà, plantejarà dubtes, convidarà a participar.

Tortosa, capital cultural, agafarà el relleu d’El Vendrell també al Palau Robert.

Fins al mes d’abril, i en el marc dels objectius de l’agenda 2030, es podrà gaudir de l’exposició L’Or Blau sobre la importància de l’aigua com a element bàsic de supervivència i les infraestructures a Catalunya.

A partir del setembre, el Servei de Meteorologia de Catalunya tindrà el seu espai al Palau Robert.

 

Un espai obert a la reflexió

Hem obert un espai pel debat i la reflexió. Un espai allunyat de la immediatesa de les xarxes.  En col·laboració amb la capçalera digital Crític hem donat temps a la reflexió, organitzant Ateneus Crítics sobre feminismes,  sobirania alimentària i canvi climàtic, entre altres temàtiques. Hem fet el mateix amb una altra capçalera digital de prestigi, Diari.es,  dirigida per Ignacio Escolar. De la mà de la gran periodista Neus Tomàs,  hem abordat  en els Diàlegs del Diario.es, temes d’interès actual com la situació de la justícia o el periodisme en temps de fake news. El 2021 continuarem amb aquests espais abordant nous temes, sempre amb els seus clarobscurs. Des d’aquesta perspectiva volem proposar un gran debat participatiu i en col·laboració amb aquestes capçaleres sobre la corrupció estructural a la nostra societat.

 

El Tricicle, l’homenatge  més merescut a uns catalans universals

Comissariada pel gran dissenyador i arquitecte Juli Capella, una gran exposició evocarà, amb tot el reconeixement i gratitud envers els seus protagonistes, els quaranta anys d’activitat de Tricicle. La mostra serà una síntesi de les quatre dècades de divertiment blanc, irònic, intel·ligent i sensible que Tricicle ens ha ofert als escenaris catalans, europeus i d’arreu del món. Un humor universal, sempre mordaç però mai ofensiu, que tindrem ocasió de reviure a partir del mes d’abril i fins ben entrat l’octubre.

 

L’Underground, un fenomen català i una exposició que restava pendent

Comissariada per l’editor, escriptor i fundador de la revista Ajoblanco Pepe Ribas, Underground ens convidarà a viatjar a través d’una època sovint oblidada, sovint maltractada i tanmateix, extraordinàriament fèrtil i bàsica per entendre la Catalunya d’avui. I ho farà de la mà d’un dels seus protagonistes, acompanyat de centenars de persones i col·lectius que, entre finals dels anys seixanta i primers vuitanta del segle passat, van creure, realment, que un altre món era possible. L’Underground, les Jornades llibertàries, les comunes, la contracultura, l’amor lliure, l’ecologisme, les drogues psicodèliques, la música, el teatre, el feminisme i un llarg reguitzell de vivències mai prou explicades tindran el seu espai a Palau Robert a partir del mes de maig.

 

Feminista havies de ser viatja i es digitalitza.

Les més de 80 mil persones que van visitar-la, convertint-la en un èxit d’afluència sense precedents en plena pandèmia i amb reserva prèvia, ens han obligat a donar sortida a l’exposició comissariada per Natza Farré. De moment tenim al calendari les itineràncies a Cornellà de Llobregat, a partir del 15 de gener, i a Lleida, a partir del mes d’abril.

El Palau Robert, d’altra banda, entrarà, al mes de gener, en un procés de digitalització de les seves exposicions. Començarem amb Feminista havies de ser com a prova pilot.

 

En permanent transformació i amb algunes sorpreses.

Esperem que el 2021 sigui millor que l’any que ara s’acaba. Esperem poder gaudir de tota l’oferta expositiva i lúdica d’aquest equipament que, en permanent transformació, vol acostar-se a nous públics; a través de les xarxes però sobretot a través de la seva oferta transversal i plural; més popular que acadèmica. I amb més llibertat.

Tenim una sorpresa preparada, que us podrem comunicar al llarg del mes de gener, quan estigui més avançada tant pel que fa a la seva concreció com pel que fa  al seu comissariat: una reflexió en forma d’exposició conceptual sobre l’absència de llibertat en les nostres societats.

També hi haurà una sorpresa per als més joves: una exposició sobre el món dels videojocs des de l’experiència d’usuari, però també  des de la perspectiva de Catalunya com a hub d’aquesta indústria.

Gràcies al Departament de la Vicepresidència i d'Economia i d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, que ha donat suport en tot moment al Palau Robert, I gràcies, sobretot, als ciutadans i ciutadanes: al cap i a la fi, el Palau Robert els pertany. 

 

Bon any nou.

Jordi del Río

Director general de Difusió de la Generalitat de Catalunya i responsable del Palau Robert

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia