Economia i Hisenda

Fotografia dels guardonats de la 1a edició dels Premis Laya

L'Oficina de Drets Civils i Polítics atorga el premi Laya al llargmetratge cinematogràfic de ficció 'El retorn, la vida després de l'ISIS'

query_builder   4 gener 2021 16:09

event_note Nota de premsa

L'Oficina de Drets Civils i Polítics atorga el premi Laya al llargmetratge cinematogràfic de ficció 'El retorn, la vida després de l'ISIS'

  • El premi al documental televisiu ha estat pel projecte titulat ‘La batalla per les xarxes’, presentat per la productora La Kaseta Ideas, que reflecteix l’impacte de la societat digital en les condicions que fan possible la democràcia
  • Els dos guardons compten amb una dotació total de 75.000 euros en la seva primera edició, que pretén impulsar el coneixement, la reflexió i la difusió dels drets civils i polítics, individuals i col·lectius  
Fotografia dels guardonats de la 1a edició dels Premis Laya

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) ha atorgat la primera edició dels Premis Laya a les productores Alba Sotorra, pel llargmetratge cinematogràfic de ficció ‘El retorn, la vida després de l’ISIS’, i La Kaseta Ideas, pel documental televisiu ‘La batalla per les xarxes’. Els dos guardons compten amb una dotació total de 75.000 euros, i pretenen fomentar la consciència i coneixement dels drets civils i polítics mitjançant la producció audiovisual.

Així, els Premis Laya, convocats el passat 11 de novembre, s’estrenen atorgant 50.000 euros al projecte de llargmetratge cinematogràfic de ficció de la productora Alba Sotorra. Segons el jurat dels premis, ‘El retorn, la vida després d’ISIS’ destaca la capacitat per reflectir, a través de l’experiència concreta d’un grup de dones, fenòmens universals com la guerra o la radicalització que condueix a l’extremisme violent. Alhora, la producció aconsegueix explicar i denunciar tant la crueltat i inhumanitat dels grans poders constituïts (polític, militar, mediàtic), com l’empatia i solidaritat de les persones que, tot i estar inicialment en bàndols oposats, aconsegueixen establir lligams de comprensió, empatia i solidaritat.  

D’altra banda, en la categoria de documental televisiu, ‘La Batalla de les Xarxes’ aprofundeix a partir de veus i experiències molt diverses, en l’impacte de la societat digital en els mecanismes i condicions que fan possible la democràcia i la participació política.

El jurat ha valorat en els dos casos la qualitat tècnica i artística dels projectes, la solidesa del projecte, la trajectòria professional i empresarial dels autors, l’impacte previst i la incorporació de la perspectiva de gènere. I s’ha valorat sobretot la capacitat de les propostes guanyadores de divulgar els drets civils i polítics de forma pedagògica i, alhora, reflexiva, actual i innovadora, oferint punts de vista inèdits i nous.

Els Premis Laya, que volen fer un homenatge a la productora cinematogràfica del mateix nom en temps de la Segona República, tenen per objecte potenciar el sector audiovisual, i en concret promocionar l’exhibició i l’emissió de cinema documental i la creació d'obres audiovisuals destinades a ser emeses per televisió, sempre que fomentin la pedagogia i la defensa dels drets civils i polítics.

Els guardons consten d’una dotació total de 75.000 euros, repartits en les dues modalitats de llargmetratge cinematogràfic i documental televisiu. Amb aquesta primera edició dels Premis Laya, l’Oficina de Drets Civils i Polítics, organisme adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, vol afavorir el cinema documental en la modalitat de llargmetratges cinematogràfics i les d'obres audiovisuals destinades a ser emeses per televisió. Així, s’estableix la categoria de llargmetratge cinematogràfic documental o llargmetratge de ficció per ser emès per televisió, amb una dotació de 50.000 euros; i el premi al documental televisiu, amb 25.000 euros.

 

Laya Films, una referència

El novembre de 1936, ja iniciada la Guerra Civil, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana va crear Laya Films, una productora de cine de l’època que es va dedicar a l’elaboració d’informatius i documentals. Les produccions de Laya Films es van centrar bàsicament a mostrar la vida quotidiana tot i el conflicte bèl·lic, i en transmetre els valors a conservar davant el feixisme.

 

L’ODCiP protegeix els drets civils i polítics

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) és un organisme adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, que centra la seva activitat en la protecció dels  drets civils i polítics, individuals i col·lectius, dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya. L’ODCiP lluita contra les actituds violentes o denigrants que atempten contra la cohesió i la convivència a Catalunya. També fa un seguiment de les possibles vulneracions d'aquests drets, dóna suport a les persones i col·lectius que n’han pogut ser víctimes. I col·labora amb diferents entitats i organismes compromesos amb aquest mateix objectiu. 

1  

Imatges

Fotografia dels guardonats de la 1a edició dels Premis Laya

Fotografia dels guardonats de la 1a edició dels Premis Laya 6662

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 53

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia