Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa isobàric

Extens episodi de neu a cotes baixes i temporal marítim

query_builder   8 gener 2021 14:27

event_note Nota de premsa

Extens episodi de neu a cotes baixes i temporal marítim

  • Entre dissabte i diumenge nevarà a gairebé a totes les cotes i afectarà sobretot l’interior de Catalunya, amb gruixos molt importants al terç sud i interior del quadrant nord-est
  • També es preveu un temporal marítim a tota la costa, acompanyat de ratxes fortes de vent de component est

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una pertorbació que, juntament amb la massa d’aire fred que segueix ancorada a bona part de l’Europa Occidental, donarà lloc a un extens episodi de neu a cotes baixes a Catalunya.

Els models meteorològics indiquen que una depressió formada al nord de les Illes Canàries es desplaçarà cap a la Península Ibèrica i dissabte es situarà a la zona de la Mediterrània occidental. Tot seguit es presenta el mapa de pressió en superfície previst pel model ECMWF (Centre Europeu) per dissabte a les 12 h, on es pot veure la baixa centrada a les Illes Balears:

Mapa isobàric

Així, amb aquest escenari es preveu que la precipitació s’iniciï divendres a la nit pel sud de Catalunya, i que durant la matinada de dissabte ja pugui afectar qualsevol punt del país, ja de manera extensa i abundant. Fins a mig matí serà en forma de neu a qualsevol punt, però a partir de llavors la cota de neu tendirà a pujar lleugerament pel litoral. Hi haurà una gran variabilitat territorial en les cotes de neu, tot i que a la major part de l’interior estarà nevant tot el dia.

Al sud de Ponent, Terres de l’Ebre i muntanyes del Camp de Tarragona es podran acumular gruixos de neu superiors als 5 cm per sobre dels 200 metres, més de 20 cm per sobre dels 600 metres, i més de 30 cm per sobre dels 800 metres. A més, també es poden acumular més de 30 cm de neu per sobre dels 800 metres a punts de la serralada Transversal i Pirineu i Prepirineu Oriental. Al nord de Ponent i comarques de Barcelona i Girona es podran acumular gruixos de neu de més de 2 cm per damunt dels 300 metres i més de 5 cm per sobre dels 600 metres.

En general la neu serà humida i, localment, amb intensitat moderada.

Diumenge continuarà la precipitació i la nevada, però s’anirà restringint al terç sud i al nord-est. La cota de neu estarà al voltant dels 400 metres, localment per sota, i es podrán acumular gruixos de més de 5 cm per sobre dels 600 metres, i més de 10 per sobre dels 800.

Durant el cap de setmana seguirà l’ambient fred i encara es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu i de febles i puntualment moderades a la resta de l’interior.

A banda, dissabte el vent de component est bufarà amb ratxes fortes que podran superar els 20 m/s (72 km/h) al litoral, prelitoral i depressió Central, sobretot a zones elevades. Aquest vent donarà lloc a un temporal marítim a tota la costa, amb onades que superaran els 2,5 metres d’alçada. A partir de la tarda les onades podran superar els  4 metres, sobretot a la meitat sud del litoral, on hi podria haver onades màximes de més de 5 m. Aquest temporal es mantindria diumenge, tot i que amb tendència a afluixar.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.

Davant la incertesa observada en els models meteorològics es recomana seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció, així com l’evolució dels Avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP).

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

8 de gener de 2021

1  

Imatges

Mapa isobàric

Mapa isobàric 66

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 170

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia