Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució davant el temporal  de neu, onatge i vent del cap de setmana

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució davant el temporal de neu, onatge i vent del cap de setmana

query_builder   8 gener 2021 17:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució davant el temporal de neu, onatge i vent del cap de setmana


  • Ha quedat restringida la circulació de vehicles pesants de més de 7,5 tones des d’avui a les 19 hores fins dilluns, 11 de gener, a les 6 hores
  • El temporal de neu, onatge i vent serà més intens demà dissabte, en què la neu a cotes baixes serà generalitzada a tot Catalunya i es poden acumular gruixos importants
  • El vent podrà superar els 72 km/h sobretot demà al litoral central i a l’interior de la Catalunya Central
  • Les onades podran arribar als 3 ó 4 metres demà a la nit i matinada de diumenge a tot el litoral
  • Protecció Civil demana evitar els desplaçaments innecessaris, especialment a les carreteres secundàries, i consultar l'estat les carreteres abans d’iniciar qualsevol trajecte

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del pla NEUCAT, l’ALERTA del pla INUNCAT per fort onatge i l’ALERTA del pla VENTCAT per la  previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de nevades, onatge i vent el cap de setmana i que serà més intens demà dissabte.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper ha advertit de l'inici d'un episodi sever de neu vent i mala mar "que durarà fins dilluns, amb el pitjor moment demà dissabte a la part sud del país, centre i nord pels Pirineus. Malgrat això, serà un episodi molt generalitzat per tot el país". En aquest context, Sàmper ha fet una crida a limitar la mobilitat al que sigui imprescindible: "el consell és no sortir i fer només moviments inajornables. Tots ens hem de quedar a casa".

 

Alerta per nevades

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla especial d'emergències per risc de nevades a Catalunya (NEUCAT) per la previsió de l’SMC i les afectacions que se’n poden derivar. L’episodi de nevades començarà aquesta tarda a les Terres de l’Ebre i s’anirà estenent a tot Catalunya la propera nit i matinada. Demà dissabte al matí es preveu que nevi de manera generalitzada a tot Catalunya i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Al llarg del dia la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat.

A la zona de la costa la neu donarà pas a les pluges demà al matí. A la resta de Catalunya podran mantenir-se les nevades a cota molt baixa. L’SMC preveu que la major afectació per neu es produeixi a les Terres de l’Ebre, especialment a la zona dels Ports i al voltant, on pot acumular més de 30 cm de neu fins arribar als 50 cm. També s’espera una afectació especial a l’interior d’Osona, Ripollès i la Serralada Transversal, on es podrà superar els 30 cm de neu.

En algun punt del Bages i Anoia el gruix pot arribar als 15 cm i a la resta del territori seran variables. Pel que fa a diumenge, la cota de neu pujarà a 400 metres i la neu es concentrarà sobretot a les Terres de l’Ebre i a la Serralada Transversal, on podran acumular-se 10 cm de gruix a les precipitacions del dia anterior.

 

Alerta per fort onatge

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla especial d'emergències per risc d’Inundacions a Catalunya (INUNCAT) per la previsió de fort onatge a tot el litoral a partir de la propera matinada i fins diumenge. Es preveu que les onades puguin superar els 1,5 metres en un inici i puguin arribar als 3 o 4 metres amb el pas de les hores a gairebé tota la costa i especialment a Tarragona, Delta del Llobregat i Delta de l’Ebre. Es preveu que l’episodi arribi a la máxima intensitat demà dissabte a la nit i durant la matinada de diumenge. Al llarg del diumenge el temporal de fortes onades anirà a la baixa.

 

Alerta per vent

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del pla Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) per la previsió de fortes ratxes de vent, sobretot al litoral central i també a l’interior de la Catalunya Central. Demà dissabte a la tarda el vent podrà superar els 72 km/h.

Aquest matí s’ha reunit el Comitè tècnic del Pla NEUCAT, presidit pel conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per analitzar la previsió meteorològica i les possibles afectacions que se’n poden derivar. Davant la situació, els cossos operatius i els diferents organismes de transport, carreteres i serveis essencials han reforçat els equips i materials per atendre les possibles complicacions segons evolucioni l’episodi de nevades, pluja i vent. El conseller Sàmper ha informat que demà dissabte hi haurà reunions a les 08:00 h i a les 12.00 h i es faran "les compareixences que calguin per informar a la societat".

Per fer seguiment d’aquest temporal, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil es reforçarà amb la presència de personal del Cos d’Agents Rurals, Creu Roja, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Mossos de Trànsit i Servei Català de Trànsit.

El conseller ha especificat que tots els dispositius estan en marxa: Mossos d'Esquadra i policies locals  Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, SEM, Creu Roja, Agents Rurals, així com els dispositius dels titulars i gestors de les vies de Generalitat, la Diputació, i l'Estat. També estan preparats els dispositius preventius de sal i llevaneus, així com els dispositius de prevenció d'ADIF, Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa als serveis bàsics d’electricitat, Sàmper ha explicat que s'han reunit amb les empreses subministradores per intentar que tinguin el menor grau afectació possible. A la reunió també hi han estat els gestors de telecomunicacions de Catalunya per evitar afectacions a Internet i telefonia.

La subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé ha recalcat la importància del comportament individual. En aquest sentit ha demanat no sortir de casa si no és necessari per evitar incidents; tenir molt de compte amb la circulació; vetllar pel correcte funcionament dels aparells de calefacció als habitatges; i fer un seguiment telefònic de les persones que visquin soles a habitatges aïllats.

També ha recordat tenir especial cura a espais propers a la costa com son espigons i esculleres pels cops de mar que es poden produir, i revisar i retirar els elements no estables a les façanes o ornamentals de Nadal que poguessin ser arrossegats pel vent o caure pel pes de la neu. En cas de situació d'urgència, cal trucar al 112.

El comissari Joan Carles Molinero ha informat de la posada en marxa d'un dispositiu específic dels Mossos d'Esquadra, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, avui divendres a partir de les 20.00 h, a punts de control estratègics que s'aniran adaptant segons les condicions meteorològiques arreu de la xarxa viària per evitar que els vehicles puguin quedar atrapats a les carreteres.

"Demanem mínima mobilitat i que en cas de ser necessària, es faci prenent les màximes precaucions", ha dit Molinero. En aquest sentit, Molinero ha aconsellat informar-se abans de sortir de casa per conèixer l'estat de la xarxa viària; portar el vehicle en condicions, amb les cadenes obligatòries i posar-les prèviament; dur els dipòsits plens de combustible i els carregadors de mòbil; dur menjar, beguda i roba d'abrigar.

Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que eviti els desplaçaments que no siguin imprescindibles i que es mantingui atenta a les previsions meteorològiques. Si cal desplaçar-se, es recomana consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa al web cit.transit.gencat.cat. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència.

Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. Recordeu també que hi ha restriccions a la mobilitat per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya. Podeu consultar les restriccions en vigor a partir del 7 de gener en aquest enllaç: https://bit.ly/39aopfV

Quant a l’onatge, Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Es demana molta prudència encara que no hi hagi indicis de perillositat. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.

 

Consells per a transportistes

Protecció Civil també demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l'itinerari, i tinguin molt en compte les restriccions que també es puguin produir a les comunitats de València i Aragó o la frontera de la Jonquera així com a Catalunya, on poden consultar les restriccions a camions, a través de la web d'incidències viàries del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat).

Ha quedat restringida la circulació de vehicles pesants de més de 7,5 tones des d’avui a les 19 hores fins dilluns, 11 de gener, a les 6 hores. Per a conductors de vehicles pesants podeu consultar la informació específica a http://bit.ly/2Fgz6h1

De cara al vent, cal extremar les precaucions a les zones on bufi fort sobretot pel que fa a la conducció i a les activitats a l’exterior. També, i a nivell preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració nadalenca de balcons i terrasses perquè no voli a causa del vent.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia