Salut

vacuna

Argimon: S'han vacunat 91.335 persones i a partir de dilluns vinent es començarà a administrar la segona dosi de la vacuna als grups prioritzats"

query_builder   13 gener 2021 15:37

event_note Nota de premsa

Argimon: S'han vacunat 91.335 persones i a partir de dilluns vinent es començarà a administrar la segona dosi de la vacuna als grups prioritzats"

• S’han vacunat 31.884 residents, 16.636 professionals de residències i 42.815 professionals sanitaris
 
• Argimon: “La vacunació a professionals sanitaris d’hospitals i atenció primària va a molt bon ritme a tot el territori”
 
Vacunació a Catalunya
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, acompanyat per Carmen Cabezas, sots-directora general de Promoció de la Salut, ha confirmat que fins ara s’han rebut 180.000 dosis de vacunes de la COVID-19 Cominarty, desenvolupada pels laboratoris Pfizer i BioNTech (60.000 cada setmana), de les quals s’han distribuït 136.340 fins el passat dimarts 12 de gener. Argimon ha explicat que demà dijous se’n distribuiran 25.000 i “quedarà un estoc de continuïtat de 18.450 vacunes més”.
 
Fins ara s’han vacunat 91.335 persones (31.884 residents, 16.636 professionals de residències i 42.815 professionals sanitaris públics i privats). “Aquestes vacunes han servit per vacunar de la primera dosi el primer grup prioritzat i es preveu que durant aquesta setmana s’acabin de vacunar totes les persones de les residències”, ha afirmat Argimon. A partir dilluns 18 de gener, s’iniciarà l’administració de la segona dosis a les residències, començant un altre cop per la residència Feixa Llarga de L'Hospitalet de Llobregat. La primera etapa de vacunació a aquests primers grups prioritzats i consensuats a escala europea dura 12 setmanes i està previst que conclogui entre finals d’abril i començaments de maig.
 
En concret, aquesta setmana s’han distribuït 72.300 dosis (31.300 dilluns, 16.000 dimarts i 25.000 dijous) que serveixen per acabar de posar-ne a les residències i fer la vacunació de professionals sanitaris que, segons el secretari de Salut Pública, “continua a molt bon ritme en hospitals i atenció primària de tot el territori”. 
 
La següent etapa de vacunació començarà tant bon punt arribi la vacuna. Argimon ha afirmat que “els primers grups prioritzats en la segona etapa són persones de més de 70 i 80 anys, persones amb malalties cròniques i treballadors i treballadores més essencials. Quan ens arribi la comanda prevista començarem a vacunar i l’estratègia dependrà del tipus de vacuna, la quantitat i la cadència amb què arribi”. 
 
Repte logístic del pla de vacunació
Argimon ha recordat el repte logístic de gran magnitud que suposa la distribució de la vacuna de la covid-19, el més important dels últims anys. “Les vacunes de Pfizer arriben congelades a -70 o -80ºC i hem d’esperar unes hores per assegurar-nos que tot el procés ha estat correcte i es poden començar a distribuir”. 
 
“Si comparem aquesta vacuna amb la de la grip, que ja ve preparada en format monodosi, la primera necessita reconstitució amb sèrum fisiològic i un cop el preparem ja no es pot moure, hem de fer-ho en el lloc que administrarem, fet que dificulta el procés de repartiment”, ha manifestat el secretari de Salut Pública. 
 
Que hi hagi 5 dosis per vial també dificulta la seva distribució i requereix una destresa del personal d’infermeria molt gran pel que fa a preparació i programació. Quan es reconstitueix la vacuna de Pfizer, aquesta aguanta 6 hores i si es fa la vacunació matí i tarda s’ha d’anar reconstituint cada vial amb previsió. Es pot mantenir a temperatura un màxim de 5 dies i quan s’obre un vial s’han de tenir 5 o 6 persones preparades per rebre la vacuna. “Per fer tot això, hem format a més de 7.000 professionals d’infermeres i tècnics de gestió en serveis per poder dur a terme aquesta vacunació amb èxit. L’esforç logístic està acompanyat d’un pla de formació”, afirma Argimon. 
 
Pel que fa a la vacuna de Moderna, Argimon ha explicat que s’han rebut 5.800 dosis, està previst que se’n rebin 8.000 més i que la resta, unes 80.000, probablement arribaran durant el mes de febrer. Per les seves característiques de transport i conservació, aquestes vacunes s’empraran per vacunar a professionals sanitaris d’hospitals. 
 
 
Efectivitat del 95% en la prevenció de la malaltia
Per la seva banda, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha fet èmfasi en els resultats dels assajos clínics en fase 3 que s’han fet a més de 43.000 persones d’entre 45 i fins a 85 anys, on es veu que la vacuna té una efectivitat del 95% en la prevenció de la malaltia a partir de la segona dosis, molt més alta que la vacuna de la grip. “Està donant resultats molt bons i alts”. 
 
Cabezas ha manifestat que encara no ha transcorregut suficient temps des que coneixem la malaltia i és difícil saber quant durarà la protecció, però probablement serà força alta i eficaç a llarg termini, ja que els estudis així ho apunten. “Com ja hem posat la primera dosi a les residències i personal sanitari, dintre de poc ja començarem a veure els primers efectes”.
 
Situació epidemiològica 
 
El secretari de Salut Pública ha explicat que durant la segona onada les dades epidemiològiques de contagis van baixar a una velocitat molt ràpida de 6 – 7 % diari. 
 
Quan es va fer la reobertura el descens va disminuir però se seguia baixant, però l’arribada del pont de desembre va trencar la tendència i des de llavors s’ha seguit pujant de manera sostinguda, un 2% diari. “És una forma diferent de l’onada on hi ha un creixement exponencial, però és sostingut. Si seguim creixent així arribarem a la mateixa situació que el punt més àlgid de la segona onada en dues setmanes (30.000 infectats a la setmana)”, ha afirmat Argimon.
 
 
Pla de cribratges 
 
Argimon ha recordat que la segona tongada de cribratges massius s’han realitzat segons la previsió inicial del Departament de Salut, amb un total 235.303 cribratges fets a les diferents regions sanitàries, dels quals 1.590 han donat un resultat positiu.
 
Pel que fa a col·lectius més específics, com els centres educatius, dilluns es va iniciar el cribratge per automostra amb una alta acceptació i participació per part dels professionals. S’han realitzat 12.500 PCR (5.500 dilluns i 7.000 dimarts), de les quals ja es tenen el resultat de 1.579 (1% del cens), d’on han sortit només 54 positius (3,4 %).
 
 
Expedient a Terres de l'Ebre
Durant la roda de premsa s’ha explicat que l'ICS ha obert un expedient informatiu a tres professionals de la institució que presumptament van administrar la vacuna de la COVID a familiars seus en el marc d'una vacunació en una residència de les Terres de l'Ebre. “No permetré aquestes actuacions i, per tant, qualsevol incident d’aquest tipus serà sancionat en la seva justa mesura” ha defensat Argimon, com a director de l'ICS. Es tracta d'un fet molt aïllat que no ha afectat el pla de vacunació.

1  

Fitxers adjunts

Presentació: campanya de vacunació de la Covid-19

Presentació: campanya de vacunació de la Covid-19
PDF | 1873

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia