Interior

Foto

Conveni per a l'establiment d'una base de la unitat GRAE i diversos mitjans aeris de Bombers de la Generalitat a l'aeroport d'Andorra - La Seu

query_builder   15 gener 2021 09:00

event_note Nota de premsa

Conveni per a l'establiment d'una base de la unitat GRAE i diversos mitjans aeris de Bombers de la Generalitat a l'aeroport d'Andorra - La Seu

  • Els departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Interior formalitzen un acord de col·laboració que permetrà donar un millor servei a les comarques del Pirineu
  • L’aeroport d’Andorra - la Seu incorpora una base d’operacions associada al servei públic i les emergències
Foto

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Isidre Gavín, i la secretària general del Departament d’Interior, Elisabeth Abad, han signat un conveni de col·laboració per a l’establiment a l’aeroport d’Andorra – la Seu d’Urgell d’una base del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i de diversos mitjans aeris del Cos de Bombers de la Generalitat.

El Departament d’Interior utilitzarà les instal·lacions de l’aeroport com a base permanent GRAE, a la zona del Pirineu Occidental. D’aquesta forma es garantirà que durant tot l’any hi haurà una unitat de rescat GRAE helitransportada a l’Alt Pirineu.

La Unitat GRAE de l’Alt Pirineu continuarà utilitzant la base de Tírvia per millorar la cobertura territorial els dies amb més afluència de persones a la muntanya. El manteniment d’aquesta ubicació, i la incorporació de la de l’aeroport d’Andorra - La Seu, donarà una millor capacitat de cobertura en els rescats de muntanya a tota la franja del Pirineu.

Per la seva banda, els avions de vigilància i atac per a la lluita contra els incendis forestals, hi seran destinats especialment fora de la campanya d’estiu, donant resposta així a la progressiva desestacionalització del risc d’incendis forestals a causa del canvi climàtic, que provoca que el risc d’incendi afecti gran part de l’any i no només l’estiu.

La incorporació d’aquesta base dels GRAE s’emmarca en la intenció de potenciar el servei de rescats de muntanya, i reforçar la lluita contra els incendis forestals al Pirineus és un dels objectius establerts en el Projecte Bombers 2025.

La instal·lació aeroportuària compta amb els elements següents: una plataforma d’estacionament; una àrea d’estacionament d’helicòpters; espais per a la ubicació de tallers i oficina; un edifici de serveis generals; un edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis de l’aeroport i una instal·lació de subministrament de combustible, amb dos dipòsits amb capacitat per a 7.500 litres cadascun.

Per a la utilització per part del cos de Bombers de l’aeroport, es realitzaran les següents actuacions.

  • Adequar l’edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis de l’aeroport necessaris per aquest tipus de base.
  • Disposar d’un espai a la zona aire de l’aeroport per instal·lar-hi mòduls no permanents per completar l’espai necessari per a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.
  • Disposar d’un espai fora de la zona aeroportuària per a un camp de maniobres i per ubicar-hi vehicles d’emergència.
  • Establir com a base de mitjans aeris (MAER) l’aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell per a desplegar les aeronaus en períodes temporals concrets, per afrontar el risc d’incendis forestals, o bé per tenir una base operativa en cas d’emergència.

3  

Imatges

Foto

Foto 107

Foto

Foto 202

Foto

Foto 465