Representants dels departament d'Interior i d’Empresa i Coneixement han mantingut aquest matí una reunió amb els responsables d’Endesa a Catalunya que ha servit per coordinar la lluita contra el frau en el subministrament elèctric derivat del cultiu i l’autoproducció de la marihuana a Catalunya que realitza connexions il·legals a la xarxa elèctrica per poder mantenir la producció de la droga. Des de fa mesos tant el Govern com Endesa treballen en un pla per intensificar la coordinació amb diferents actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució, incloent les provocades pels cultius de marihuana, que generen interrupcions en el subministrament i perjudiquen la qualitat del servei al conjunt de la ciutadania.
Segons ha explicat el director general de la Policia, Pere Ferrer, els darrers anys es treballa contra “el fort augment del cultiu de plantacions de marihuana a Catalunya” que necessita del subministrament elèctric per a les seves plantacions. “Aquest fet delictiu, agreujat pel poc càstig penal d’aquest tipus d’il·lícit, se suma al preocupant increment de grups criminals violents amb derivacions internacionals que hi ha darrera”, ha dit. La lluita contra el cultiu massiu de marihuana és una prioritat per als Mossos d’Esquadra per totes les derivades delinqüencials que té associades. La reunió d’avui, que ha estat presidida per la secretària general d’Interior, Beth Abad, i ha comptat entre d’altres amb el director general de la Policia, Pere Ferrer, el director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Manel Torrent, i diversos directius d’Endesa a Catalunya, és la continuació d’una altra reunió que va tenir lloc a finals d’any. En la reunió d’avui s’ha acordat continuar treballant en la línia iniciada i incorporar representants del món local que pateixen els efectes dels talls de llum provocats per la producció de marihuana.
Ferrer ha informat que l’any 2019 els Mossos d’Esquadra van comissar 221.000 plantes de marihuana. La secretària general del Departament d’Interior, Beth Abad, ha destacat que avui “s’ha fet un pas molt important perquè s’ha posat sobre la taula tota la informació de la qual disposem per donar continuïtat a aquesta coordinació, donar una resposta ràpida des de l’àmbit policial i també des de la direcció general d’Energia a aquestes conductes”. La secretària general d’Interior ha finalitzat la reunió emplaçant la continuïtat d’aquesta en el període d’un mes on s’estudiarà també la participació del món local.
Per la seva banda, el director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Manel Torrent, ha assenyalat el frau elèctric en general com una de les causes dels problemes en la qualitat del subministrament elèctric, i s’ha posat a disposició del departament d’Interior per combatre’l, ja que “el frau en l’àmbit elèctric també posa en risc la seguretat i el benestar de persones i de béns”. Torrent ha recordat la necessitat que totes les instal·lacions elèctriques, tant les de la xarxa de distribució com les escomeses i les interiors, “estiguin degudament legalitzades i adequades a la normativa, perquè és l’única manera de garantir de manera correcta la qualitat del subministrament i la seguretat de les persones”. Finalment, ha afegit que el Govern també serà “exigent amb la companyia perquè compleixi les condicions del servei que li corresponen”.