Salut

Salut reforça amb 30 llits la unitat de subaguts dels sociosanitaris de l'Alt Empordà i la Garrotxa

Salut reforça amb 30 llits la unitat de subaguts dels sociosanitaris de l'Alt Empordà i la Garrotxa

query_builder   15 gener 2021 12:48

event_note Nota de premsa

Salut reforça amb 30 llits la unitat de subaguts dels sociosanitaris de l'Alt Empordà i la Garrotxa

  • Es distribueixen entre el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres i l’Hospital d’Olot
  • El pla de suport del Departament de Salut compta amb una inversió de 43,6 milions d’euros per a tot Catalunya i contempla també potenciar els equips d’atenció domiciliària
Salut reforça amb 30 llits la unitat de subaguts dels sociosanitaris de l'Alt Empordà i la Garrotxa
El Departament de Salut ha posat a disposició de la xarxa d’atenció sociosanitària de la Regió Sanitària de Girona l’increment de 30 llits per a pacients subaguts, que es distribuiran entre l’Alt Empordà i la Garrotxa. Concretament, el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la Fundació Salut Empordà (FSE) en disposarà de vint i els deu restants es reconvertiran per a d’altres serveis al sociosanitari de l’Hospital d’Olot. La mesura s’emmarca en el Pla de suport a l’atenció intermèdia impulsat pel Departament de Salut.

La Regió disposa de 758 llits d’internament en aquests centres de mitja i llarga estada, dels quals 44 corresponen a la Unitat de Subaguts, i un cop desplegat el pla de contingència, la capacitat dels sociosanitaris a la regió s’acostarà als 800 llits. "Aquest reforç té la voluntat de millorar l’atenció dels pacients amb malalties cròniques i gent gran -uns col·lectius especialment vulnerables- i complementar els serveis actuals dels sociosanitaris de l’Alt Empordà i la Garrotxa", explica el gerent territorial del CatSalut a la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras.

En el cas de la FSE, els 20 llits es repartiran a parts iguals entre el Bernat Jaume i l’Hospital de Figueres, d’acord amb la disponibilitat d’espai del sociosanitari. A través del Pla de suport, es facilitarà l'ingrés directe del pacient al sociosanitari sense que abans hagi de passar per la unitat d'aguts de l'Hospital. El Bernat Jaume disposa d’un total de 123 places d’internament i 34 d’hospital de dia. "Incorporar aquesta unitat suposa que millorem l'assistència”, destaca la directora d'Atenció Sociosanitària de la Fundació Salut Empordà, Esther Celda. "Fins ara, aquest tipus de pacient ingressava a la unitat d'aguts de l'Hospital de Figueres, concebuda per a altres tipus de processos, per la qual cosa no podia abordar la complexitat i totes les necessitats que requereixen aquest pacients", explica.

Pel que fa als llits previstos al sociosanitari de l'Hospital d'Olot, el centre ampliarà la seva capacitat d'ingrés amb deu llits més. Actualment en disposa de 69. La contractació d'aquests llits suposarà uns ingressos suplementaris als que ja té el centre destinats a pacients subaguts. "Les organitzacions sanitàries ens hem d’adaptar a les necessitats d’envelliment de la població i a l’augment de malalties cròniques, això vol dir canviar circuits i formes d’atenció", explica el director mèdic de l’Hospital d’Olot, Jaume Heredia. L’obertura d’aquests deu llits al centre garrotxí "ajudarà a reforçar el recorregut dels pacients des de l’atenció primària o centres residencials fins a l’hospitalització en cas de descompensació per malaltia crònica", subratlla Heredia.

El pla de contingència s’estén arreu de Catalunya amb una inversió prevista de 43,6 milions d’euros repartits en 14 mesos i se centra en l’augment global de llits i el reforç d’alguns equips d’atenció domiciliària, que s’allarguen de 8 a 20 hores els set dies de la setmana. És probable que s’estengui més enllà de la COVID-19, tenint en compte l’increment d’usuaris en els centres sociosanitaris, sobretot a causa de l’envelliment de la població.

Un recurs essencial
L'atenció sociosanitària o intermèdia comprèn el conjunt de cures destinades a aquelles persones malaltes, generalment amb caràcter crònic, i persones amb discapacitat que, per les seves característiques especials, poden beneficiar-se de l'actuació simultània dels serveis sanitaris i socials per potenciar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions o patiment i facilitar la seva reinserció social.

2  

Imatges

Foto 1: Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la Fundació Salut Empordà (FSE)

Foto 1: Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la Fundació Salut Empordà (FSE) 3257

Foto 2: Un passadís de l'Hospital d'Olot

Foto 2: Un passadís de l'Hospital d'Olot 66

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia