Drets Socials

Fotograma d'un vídeo on un nen parla amb una experta en educació emocional

Quatre experts aconsellen a les famílies com mantenir una convivència saludable emocionalment durant la COVID19 en una sèrie de vídeo-càpsules

En forma de conversa de 2 minuts, aborden com gestionar temps, espais i ús de pantalles dins la llar, i com acompanyar a infants, adolescents i gent gran

query_builder   21 gener 2021 09:00

event_note Nota de premsa

Quatre experts aconsellen a les famílies com mantenir una convivència saludable emocionalment durant la COVID19 en una sèrie de vídeo-càpsules

En forma de conversa de 2 minuts, aborden com gestionar temps, espais i ús de pantalles dins la llar, i com acompanyar a infants, adolescents i gent gran

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha realitzat una sèrie de quatre vídeo-càpsules dirigides a les famílies amb consells d’experts i comunicadors sobre com mantenir una bona convivència i salut emocional en confinament.
Fotograma d'un vídeo on apareix un nen parlant amb l'experta en educació emocional Clara Mas

Impulsats per la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, els vídeos ofereixen recomanacions sobre com organitzar l’espai i el temps dins la llar, fer un ús responsable de les pantalles, mantenir bones relacions familiars, i com acompanyar a infants, adolescents i persones grans davant els reptes que planteja la crisi sanitària i social de la COVID19. Des d’un punt de vista psicoeducatiu i des de la criança positiva, la sèrie vol donar pautes educatives i recursos a les famílies per transitar la nova realitat d’una manera més saludable, i prevenir possibles desequilibris emocionals, davant la tensió, desgast i patiment emocional que pot generar la pandèmia.

Es tracta de vídeos de 2 minuts de durada, difosos a través del canal de Youtube i les xarxes socials del Departament. Hi participen la mestra i pedagoga Anna Ramis, l’especialista en educació emocional Clara Mas, el comunicador Enric Bastardas i l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández.

Fotograma del vídeo d'una adolescent amb el comunicador Enric Bastardas

Les famílies com a factor protector

La família és el context educatiu i relacional clau on es cobreixen les necessitats bàsiques, tant físiques com emocionals. La convivència familiar és molt important a l’hora de determinar les possibilitats de desenvolupament dels infants, ja que unes dinàmiques familiars saludables són un factor de prevenció i protecció per evitar possibles dificultats relacionals.

Després de mesos amb mesures de distància física, restriccions de la mobilitat i confinament domiciliari, han canviat les dinàmiques diàries de la població: el teletreball, l’exposició a les pantalles, les relacions familiars i l’adaptació dels espais de les cases per donar resposta a les necessitats de tots els membres, la reorganització dels temps per acompanyar als infants i joves en la nova realitat que els envolta buscant noves formes de fer, nous límits i noves maneres de relacionar-se dins i fora de la família.

Davant d’aquesta situació, el projecte té per objectiu:

  • Orientar, amb pautes generals, sobre com organitzar el temps i l'espai durant un confinament, contemplant les necessitats individuals de cada franja d’edat.
  • Reforçar les pautes educatives, des de la parentalitat positiva, per la millora de la convivència familiar i la prevenció de crisis i violències.
  • Ajudar a les persones a comunicar-se amb empatia i de manera respectuosa amb els seus familiars per millorar les competències emocionals i prevenir problemes de salut mental.
  • Oferir eines a les famílies per a la gestió dels conflictes familiars relacionats amb les accions que desenvolupen infants i joves en un entorn familiar de confinament.

La sèrie de vídeo-càpsules aborda les temàtiques següents:

Fotograma del vídeo on apareix una persona gran amb l'escriptor Juanjo Fernández

La web ‘Famílies i confinament' ofereix des de l’inici de la crisi sanitària suggeriments i respostes a preguntes freqüents relacionades amb una convivència familiar saludable en període de confinament. També redirigeix al Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF), un servei de caràcter universal, dirigit a totes les famílies, que orienta i acompanya a les famílies per millorar el benestar personal i social des d'una perspectiva preventiva. Detecta i reforça les capacitats i fortaleses de les famílies per afavorir relacions saludables i enfortir les habilitats parentals. El 2020, més de 3.000 famílies van rebre a Catalunya atenció i acompanyament del SOAF.

Les famílies també tenen a la seva disposició el programa Créixer en família, que ofereix espais de suport (virtuals des de l’inici de la COVID19) als pares i mares interessats a conèixer aspectes que puguin influir de forma positiva en la cura, l’educació i el desenvolupament dels fills i filles, convidant-los a reflexionar i a compartir les seves experiències amb altres famílies.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia