El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat aquesta tarda una carta a la Junta Electoral Central sol·licitant ampliar tant com sigui possible el plaç de sol·licitud de vot dels ciutadans residents a l’exterior. En la missiva, el conseller argumenta que, amb la decisió del TSJC acceptant les mesures cautelaríssimes sobre les eleccions, el plaç de sol·licitud de vot per als electors CERA “no s’ha pogut aplicar de forma efectiva”.
El conseller Solé, en una compareixença al Parlament
En aquest sentit, el Govern proposa a la JEC una ampliació de terminis per als ciutadans a l’exterior que han de sol·licitar el vot a causa del sistema de vot pregat, després d'haver perdut pràcticament quatre dies per sol·licitar el vot a causa de la resolució aprovada ahir dimarts pel TSJC. De fet, el plaç de sol·licituds ja havia estat ampliat, passant del 16 al 19 de gener, perquè es considera insuficient cap a aquest col·lectiu.

No és la primera mesura que proposa el Departament d’Acció Exterior per facilitar el sistema de vot des de l’exterior. El passat 18 de desembre, dies abans de la convocatòria electoral, ja es va enviar una sol·licitud a la JEC demanant avançar l’enviament de la documentació electoral als residents a l’exterior abans de la proclamació de les candidatures. El procediment habitual de la JEC preveu que l’inici del termini de l’enviament d’aquests documents, i la posterior impressió de les paperetes, ve marcat per la proclamació definitiva de les candidatures electorals, una vegada resolts els recursos que es puguin interposar en alguna de les candidatures. El conseller Solé assegurava que “tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets i que un ciutadà a l’exterior hagi de pregar el vot no és igualtat”. La JEC, no obstant, va acabar denegant la proposta.

Sobre el vot pregat, ja al mes de juny el conseller Bernat Solé va adreçar una carta al Ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a través de la qual manifesta la necessitat d'eliminar el vot pregat, i li fa extensiva un conjunt de propostes, entre elles la digitalització del vot exterior (el vot per Internet amb descàrrega de documentació en línia), per tal de contrarestar la baixa participació de l’electorat resident a l’estranger.

Amb la introducció del vot pregat la participació a l’exterior ha passat del 30% a menys d’un 6% de mitjana. En les darreres eleccions al Parlament, sobre un cens CERA de 226.394 persones, el total de vots comptabilitzats va ser de 27.231 (un 12’03% de participació).