Drets Socials

Fundació Alba

El conseller El Homrani visita els terrenys del futur equipament residencial i de serveis comunitaris de Sant Martí de Riucorb que impulsa el Grup Alba

query_builder   20 gener 2021 17:41

event_note Nota de premsa

El conseller El Homrani visita els terrenys del futur equipament residencial i de serveis comunitaris de Sant Martí de Riucorb que impulsa el Grup Alba

  • El projecte residencial de Sant Martí de Riucorb, que ha rebut una subvenció de de 526.500€ del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies donarà resposta a les necessitats urgents d’habitatge de les persones amb discapacitat i la creació d’espais polivalents i serveis oberts a tota la comunitat

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani ha visitat aquest matí el Grup Alba a Tàrrega per conèixer de primera mà un dels projectes principals finançats a través de la subvenció de l’IRPF 2020 que la Generalitat atorga a projectes d’entitats del Tercer Sector. El conseller ha estat acompanyat, entre d’altres, pel diputat de Salut Pública de la Diputació de Lleida, Albert Bajona. En aquest sentit, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha destacat que: “És molt important treballar conjuntament diverses administracions, el tercer sector i l’economia social,  per garantir drets i serveis a la ciutadania”

El Grup Alba, entitat social que treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental de l’Urgell, la Segarra i el Pallars Jussà, ha rebut l’impuls que necessitava per tirar endavant les obres pel futur equipament residencial i de serveis comunitaris de Sant Martí de Riucorb. Un projecte que ha necessitat 4 anys de recerca de finançament per poder, finalment, portar-lo a terme. Concretament, l’aportació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha estat de 526.500 euros. El projecte també compta amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida, a través de l’Àrea de Salut Pública. Durant la visita, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha destacat: “Aquest projecte permetrà crear una nova llar residència i un centre d’atenció diürna amb un nou model d’atenció, que fomenti l’autonomia personal amb mirada comunitària. Aquest projecte permetrà cobrir la necessitat de places residencials, ampliar serveis i començar a visualitzar un nou model d’atenció a persones dependents i a persones amb discapacitat amb una mirada comunitària, i això és una bona notícia.”

Per la seva banda, la directora de l'Associació Alba, Maite Trepat durant la visita ha assegurat que: “Per nosaltres és un projecte importantíssim per la necessitat de places, però sobretot per l'aposta per apropar els serveis a les persones. Agrair la confiança del Departament per aquest projecte i l'entesa amb l'Ajuntament per col·laborar i tirar-lo endavant. Esperem que puguem començar les obres després de setmana santa i sigui un centre que generi vida i sobretot suports a les persones que estan envellint en l'entorn dels pobles.”

Un projecte dissenyat per Jornet Llop Pastor Arquitectes que pretén aprofitar una edificació abandonada des de fa 15 anys al mig de la Vall del Corb i transformar-la en un centre multifuncional de 1.352 metres quadrats que comptarà amb una llar residència amb capacitat registral de 24 places per a persones amb discapacitat amb altes necessitats de suport, i diferents espais polivalents i serveis oberts a tota la comunitat; especialment dirigits a la gent gran del territori.

Concretament hi ha previst ubicar-hi un centre dia per a gent gran, una sala d’estimulació multisensorial, un servei de cuina de col·lectivitats, serveis de fisioteràpia, podologia i serveis d’atenció domiciliària per poder oferir una assistència integral a les persones amb més necessitats. Els futurs jardins exteriors de la llar residència també seran un espai obert al veïnat del Vall del Corb i 100% accessible perquè tothom –infants, joves i gent gran– pugui gaudir-lo.

S’espera que el projecte tingui un impacte important en el territori en dinamització, de millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen i en la creació de 20 llocs de treball.

Respectuós amb el medi ambient, eficient, sostenible i innovador

La construcció quedarà totalment integrada en el paisatge incomparable de la Vall del Corb. Les parets exteriors tindran un parament ceràmic ventilat i la coberta quedarà enjardinada amb vegetació autòctona.

El projecte fa una aposta important per aplicar mesures d’estalvi i eficiència energètica per deixar l’edifici ben aïllat i perquè arribi als estàndards d’un edifici de consum gairebé nul, en definitiva, una qualificació energètica de classe A que permetrà que els consums energètics siguin molt baixos per climatitzar l’edifici tant a l’hivern com a l’estiu.

La primera fase de la inversió del projecte, és de 2.200.000€ que es preveu finançar amb les aportacions de diverses subvencions de les administracions públiques entre elles la rebuda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la convocatòria de IRPF per un import de 526.500€, i un finançament important per part del Grup Alba a través de la banca ètica, preveient una part amb emissió de títols participatius i diverses accions de captació de fons de la pròpia entitat.

La situació de la pandèmia ha fet replantejar algunes petites modificacions al projecte per tal d’oferir millores en els espais o en els serveis. S’espera que les obres puguin començar després de Setmana Santa i que el projecte es finalitzi a mitjans del 2022.

Es preveu una segona fase, amb la construcció, just al costat, d’una residència per a gent gran i que s’impulsaria conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Martí de Riucorb. Queda pendent elaborar el projecte executiu i fer la recerca del finançament.

Sobre el Grup Alba

L'Associació Alba és una entitat d'iniciativa social que té com a objectiu oferir una atenció integral a totes aquelles persones amb qualsevol tipus de discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran així com altres col·lectius en risc d'exclusió, partint de les seves necessitats i els seus interessos i els de les seves famílies, amb la finalitat d'aconseguir el seu màxim desenvolupament humà i la seva màxima inclusió dins la societat.

Actualment el Grup Alba atén 346 persones amb discapacitat intel·lectual i  trastorn mental de les comarques de l’Urgell, la Segarra i el Pallars Jussà. L’any 2019, unes 3.891 persones es van beneficiar dels seus serveis assistencials, així com serveis de formació, educatius i empresarials.