- El vicepresident Aragonès assegura que el Govern no podrà aprovar uns nous “fins que no hi hagi un nou Govern”
- Posa en valor els comptes del 2020, “perquè ens han donat més eines per gestionar la pandèmia que les que ens podien oferir els pressupostos del 2017”
- Insisteix en reclamar al Govern espanyol “que assumeixi responsabilitats” i posi sobre la taula “ajudes directes” pels sectors més afectats per la crisi
El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat avui que “l’executiu català no podrà aprovar uns nous pressupostos fins que ni hi hagi un nou Govern”, perquè “des de la inhabilitació del president Torra aquest és un Govern en funcions i sense president”. El vicepresident ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Decret llei 54/2020 de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, davant la diputació permanent del Parlament. Una norma que ha estat convalidada per la Cambra catalana i que autoritza l’executiu català a formalitzar operacions d’endeutament i concedir avals i garanties durant el període de pròrroga pressupostària.
Segons ha explicat Aragonès durant la seva intervenció, aquesta condició de Govern en funcions, fa que el Govern hagi de fer front “amb una mà lligada a l’esquena” a la crisi sanitària més dura dels darrers cent anys i la pitjor a nivell econòmic i social des de la Guerra Civil. “Per sort, i per responsabilitat, tenim els pressuposts de l’any 2020 aprovats a l’abril passat que ens han donat més eines per gestionar la pandèmia que les que ens podien oferir els comptes del 2017”, ha subratllat. Una pandèmia que, com ha recordat, ha tingut un impacte estimat de 5.128 milions d’euros en els pressupostos dels 2020 que s’expliquen per una doble via: una major despesa de 3.826 milions d’euros, i un descens dels ingressos de 1.302 milions d’euros.
El també conseller d’Economia i Finances de la Generalitat ha destacat que una cinquena part d’aquesta despesa extraordinària, en concret 876 milions d’euros, s’ha traduït en ajuts econòmics directes als sectors econòmics més afectats per la crisi econòmica generada des de l’inici de la pandèmia. “ I durant aquest any seguirem destinant més recursos per a tots aquells sectors afectats per les restriccions de mobilitat i d’activitats”, ha assegurat.
Aragonès ha reconegut, però, que malgrat tot “l’esforç que pot fer el Govern de la Generalitat de Catalunya sempre serà insuficient”. En aquest sentit, ha tornat a exigir, un cop més, al Govern de l’Estat que “hi posi de la seva part i assumeixi responsabilitats” i posi sobre la taula “ajudes directes” pels sectors més afectats per la pandèmia: “més enllà dels préstecs, més enllà de les prestacions per desocupació temporal, les ajudes directes a empreses i treballadors són imprescindibles”, ha reclamat.
L’objectiu del 2021: redoblar els ajuts directes als sectors i persones afectades per la Covid-19
Segons ha explicat el vicepresident, l’objectiu del 2021, des del punt de vista pressupostari, ha de ser oferir més i millors serveis públics, especialment en l’àmbit de la salut, l’educació i les cures, i redoblar els ajuts directes als sectors econòmics i a les persones més afectades per la crisi. “És en aquest context que s’ubica aquest Decret llei que portem a convalidació avui al Parlament”. Una norma que permet a la Generalitat i a les entitats del seu sector públic formalitzar operacions d’endeutament en qualsevol modalitat mentre no s’aprovin els nous comptes.
D’aquesta manera, l’administració catalana podrà fer front a les amortitzacions que vencen durant aquest 2021 i que, per raó de la seva urgència, no poden ajornar-se. El volum total d’aquestes operacions no podrà superar el límit autoritzat per la Llei 4/2020, del 29 d’abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020 incrementat pels imports que es derivin dels programes d’endeutament que s’aprovin en aplicació de la normativa d’estabilitat pressupostària. Així mateix, es regulen l’atorgament d’avals i de garanties que seran necessàries per atendre les necessitats de finançament d’aquest 2021.
El Decret llei, que conté un article i una disposició final, ha estat convalidat per la diputació permanent del Parlament.