Drets Socials

Una imatge de circuits elèctrics

Enginyers, analistes de gestió i organització, i especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques, les ocupacions millor posicionades en el mercat de treball català el 2020

L'eina "Treball per ocupacions" inclou informació sobre el mercat de treball per ajudar les persones a prendre decisions en l'àmbit professional

query_builder   22 gener 2021 09:25

event_note Nota de premsa

Enginyers, analistes de gestió i organització, i especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques, les ocupacions millor posicionades en el mercat de treball català el 2020

L'eina "Treball per ocupacions" inclou informació sobre el mercat de treball per ajudar les persones a prendre decisions en l'àmbit professional

L’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat l’actualització de les dades de les ocupacions a Catalunya corresponents a l’any 2020 mitjançant l’eina "Treball per ocupacions”.

Els resultats de 2020 indiquen que enginyers, analistes de gestió i organització, i especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques són les ocupacions millor posicionades en el mercat de treball català.

Fins a arribar a la desena posició, segueixen analistes de sistemes; tècnics d’operacions sistemes informàtics; analistes i dissenyadors de programari; altres professionals de la salut; peons agropecuaris, i programadors informàtics i professionals de vendes TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació).

Les professions així anomenades corresponen al nom existent en la Classificació nacional d’ocupacions de l’Institut Nacional d’Estadística.

Amb la nota de premsa, s’adjunten dues infografies que mostren les ocupacions millor posicionades al mercat de treball català i les ocupacions millor posicionades a cada comarca.

Treball per ocupacions, eina per prendre decisions en l’àmbit laboral

“Treball per ocupacions”, eina de l’Observatori del Treball i Model Productiu, ofereix a les persones interessades informació sobre ocupacions en el mercat de treball català, útil per prendre decisions sobre orientació professional.

La informació mostra la situació de les ocupacions a través dels contractes de treball signats (entrades a l’ocupació) i les persones que demanden aquesta feina a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

La situació de cada ocupació se sintetitza en un índex que permet ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades en el mercat de treball.

S’exclouen de la presentació de resultats les ocupacions que la seva forma d’accés es realitza per una via diferent a la contractació laboral o l’autoocupació (com és el cas d’ocupacions vinculades a les forces de seguretat i el poder legislatiu i judicial).

L’apartat Quina ocupació t’interessa? permet una consulta individualitzada per a una ocupació concreta. També es pot consultar un resum de totes les ocupacions a l’apartat Ordenació de les ocupacions, i la informació detallada, a l’apartat Metodologia i taules de detall.

A més, el portal ofereix informació detallada per a les prop de 500 ocupacions incloses en la Classificació nacional d’ocupacions, en base a tres eixos: contractes de treball signats, qualitat d’aquests contractes i persones demandants d’aquestes ocupacions al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Per poder comparar les ocupacions, hi ha tres índexs intermedis (un per cada eix d’informació) i un índex sintètic global que recull la situació de cada ocupació en el mercat de treball del conjunt del país i per comarques. Així, els índex permeten ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades, de manera global i també d’acord amb els criteris: contractació laboral, qualitat i demandants.

https://observatoritreball.gencat.cat/ca/ambits_tematics/mercat_de_treball/Treball-per-ocupacions/

1  

Fitxers adjunts

Infografies Treball per ocupacions - desembre 2020

Infografies Treball per ocupacions - desembre 2020
PDF | 280