- Les parts denunciants tindran 4 dies per presentar demanda i, un cop finalitzat aquest període, el Govern podrà respondre.
- L’Executiu es compromet a treballar perquè els comicis, en cas d’haver-se de fer el proper 14-F, es puguin celebrar amb les màximes garanties.
El Govern ha constatat, després d’analitzar el la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre les eleccions al Parlament de Catalunya, que aquest organisme “no qüestiona en cap moment la validesa jurídica del decret de suspensió, ni la competència del vicepresident en funcions de president per signar-lo”. A més a més, subratlla que la Interlocutòria de 22 de gener de 2021 confirma la suspensió cautelar del Decret 1/2021, precisant que “es tracta d’una qüestió jurídicament molt complexa, atenent a la manca de previsió a la LOREG de l’ajornament d’un procés electoral iniciat”.
En aquest sentit, l’Executiu posa en valor que el TSJC “diferencia el que seria la votació del 14-F, amb més de 5 milions de catalans convocats a votar, de la resta del procés electoral”. I afegeix que aquesta interlocutòria no entra “al fons” de la qüestió.
Aquest òrgan jurídic fa una valoració prèvia de les condicions que justifiquen el manteniment de la suspensió del Decret 1/2021, matisant que caldrà resoldre la celebració o no de les eleccions el dia 14-F, en una sentència que, per evitar perjudicis irreparables, es produiria el 8 de febrer, tot i que el procediment electoral ja estarà iniciat i les campanyes electorals estaran en marxa.
Davant d’aquesta situació l’Executiu reitera que el 30 de maig és la millor opció per celebrar unes eleccions amb totes les garanties possibles, i que és la data que es va fixar per consens de la majoria de les forces polítiques amb representació parlamentària.
Des del Govern també es precisa que la decisió el TSJC té un vot particular que recorda que la suspensió del Decret 1/2021 i la conseqüent celebració de les eleccions el 14 de febrer posa en perill el dret de sufragi actiu i passiu, el dret a la vida, a la integritat física i a la salut i que una possible reducció de la participació ciutadana podria deslegitimar el resultat electoral. En aquest mateix vot particular es posa de relleu que la majoria de partits polítics es varen manifestar d’acord amb l’ajornament, i que cap partit polític amb representació al Parlament de Catalunya ho ha impugnat.
El TSJC ha obert ara un termini de quatre dies per a que les parts denunciants puguin formular una demanda, que conclou a les 14h del dia 28 de gener. Posteriorment, com a molt tard el 3 de febrer, s’obrirà un termini per a que la Generalitat pugui contestar fins el 5 de febrer.
En tot cas, el Govern es compromet a seguir treballant perquè les eleccions, en cas d’haver-se de fer el proper 14 de febrer, es puguin celebrar amb les màximes garanties possibles a nivell democràtic i sanitari.
De totes maneres, el Govern seguirà prenent les mesures necessàries per reduir el nombre de contagis per la covid-19. També seguirà bolcat en el diagnòstic de casos. A més a més, l’Executiu intensificarà la comunicació pública dels protocols per poder exercir el dret a vot amb la major seguretat.
El Govern lamenta els greuges que aquesta judicialització del procés electoral puguin causar en la ciutadania, així com l’elevat cost econòmic que la decisió del TSJC pot causar sobre les arques públiques.