Salut

Imatge del nou equipament

El nou espai polivalent de l'Hospital de Bellvitge amplia la capacitat de les urgències per COVID-19 amb 64 llits i 48 box d'urgències més

query_builder   26 gener 2021 19:45

event_note Nota de premsa

El nou espai polivalent de l'Hospital de Bellvitge amplia la capacitat de les urgències per COVID-19 amb 64 llits i 48 box d'urgències més

  • Ara l’Hospital Universitari de Bellvitge disposa de 809 llits d’hospitalització convencional i 90 llits de crítics
  • L’edifici està connectat amb una passarel·la que comunica el nou espai amb la resta d’edificis de l’hospital per facilitar el trasllat dels pacients i la mobilitat dels professionals
El vicepresident, la consellera, el secretari de Salut Pública, el director del CatSalut i la directora gerent de l'Hospital de Bellvitge, entre d'altres, davant del nou edifici polivalent de l'Hospital Universitari de Bellvitge

El nou espai polivalent de l’Hospital de Bellvitge, construït en un temps rècord de 3 mesos i 19 dies, ha obert les portes aquest dilluns amb l’ampliació de la capacitat hospitalària del centre. Segons ha explicat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, gràcies a aquest nou espai polivalent,  l’Hospital Universitari de Bellvitge guanya 64 nous llits convencionals, 32 llits de crítics i 48 punts d’atenció d’urgències de Covid-19. En total, l’Hospital de Bellvitge disposa ara de 809 llits d’hospitalització convencional i 90 llits de crítics. Un espai que reforça “notablement” un hospital que dona servei a més de 2 milions de catalans i que “s’emmarca en l’aposta que des del Govern estem fent per la millora del sistema de salut públic de Catalunya, després d’anys d’austeritat”, ha assegurat. 

Per a Aragonès, l’objectiu prioritari d’aquests cinc nous edificis hospitalaris polivalents, que entraran en funcionament durant les properes setmanes, és “multiplicar tot el nostre potencial hospitalari per poder fer front a les diferents onades de la pandèmia que tensen en excés el sistema de salut i, al mateix temps, consolidar unes infraestructures que un cop retornem a la normalitat contribueixin a millorar la qualitat assistencial dels hospitals del sistema de salut públic de Catalunya”, ha subratllat.

Finalment, el vicepresident ha volgut posar en valor la tasca que duen a terme els treballadors sanitaris i la bona salut del sistema, que ha qualificat d’“únic, envejable, format per uns professionals increïbles que ho donen tot perquè visquem més i millor”. “Un tresor que tenim com a societat”, ha remarcat. I ha tornat a apel·lar la “responsabilitat” de tots “per protegir la nostra salut i la dels que ens cuiden i ajudar a reduir la corba de contagis”.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que en aquest nou espai hi treballaran més de 200 professionals i ha subratllat que és “una millora en l’atenció als pacients i també suposa més comoditat per treballar pels professionals”. Vergés també ha remarcat que “aquests espais han vingut per quedar-se, per formar part de l’estructura del sistema de salut de Catalunya, amb la idea que siguin uns espai polivalents”. També ha indicat que en les properes setmanes, el Departament de Salut n’obrirà quatre més: “el de Can Ruti; el Pere Virgili, que és un annex de l’Hospital de Vall d’Hebron; el de l'Arnau de Vilanova de Lleida i el de l’Hospital Moisès Broggi”.

En la seva intervenció, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que a l’Hospital de Bellvitge s’ha fet una doble actuació, “d’una banda la construcció del nou espai que dotarà de més capacitat al centre i, de l’altra, la millora i ampliació de l’Àrea del malalt crític del propi Hospital de Bellvitge”. Comella ha recordat que a l’inici de la pandèmia, ara fa 1 any, el sistema sanitari disposava de 575 llits, xifra que s’ha més que doblat fins als gairebé 1.300 que hi ha ara. El director del CatSalut ha acabat destacant que aquest “és un edifici desitjat pels professionals”.

Per la seva part, la directora gerent de l’Hospital de Bellvitge, Montserrat Figuerola, ha assenyalat els avantatges que suposa pel territori i per l’Hospital de Bellvitge el nou espai ”d’una banda incrementem la seguretat dels pacients i dels professionals, s’adapta a les necessitats del territori i finalment està molt ben connectat amb l’Hospital a través d’una passarel·la que permet el fàcil accés a la sala de crítics”. Figuerola també ha explicat que “no es tracta d’un edifici efímer i està destinat a perdurar”.

Nou espai polivalent de Bellvitge

L’ampliació està situada a la zona nord-oest del recinte hospitalari de Bellvitge, davant de l’Antiga Escola d’Infermeria i molt a prop de l’edifici d’Urgències de l’Hospital. Disposa de cinc plantes i una superfície total de 4.500 m2. La planta baixa i la primera es destinen a l’atenció i el seguiment de les urgències respiratòries i de pacients amb sospita de COVID-19, i les plantes 2 i 3 acullen cadascuna 32 llits d’hospitalització convencional per COVID-19.

L’edifici disposa d’un pont de connexió que comunica aquest nou espai amb la resta d’edificis de l’Hospital, per tal de facilitar el trasllat dels pacients i la mobilitat dels professionals. Aquesta connexió connecta directament amb l’UCI de l’Hospital recentment ampliada. Entre els passats mesos de setembre i octubre es va completar el projecte de l’Hospital per ampliar els llits de l’Àrea del Malalt Crític amb 32 places de nova creació i totes en instal·lacions noves ubicades a l’edifici tecnoquirúrgic. Aquesta ampliació ha permès que l’UCI actualment compti amb un total de 90 llits de crítics.

El nou espai està dotat de sales d'espera per a familiars i pacients diferenciades entre pacients sospitosos i pacients COVID confirmats, amb un aparell de radiologia propi, i sales de consultes de visita ràpida, així com 48 boxs dividits en dues plantes per als pacients que requereixen més proves o estan pendents d’evolució.

Aquest nou equipament suposa, també, l'alliberament d'espais a l'edifici principal que facilitarà que els pacients de l'Hospital de Dia puguin abandonar les dependències que han ocupat provisionalment a l’antiga zona de quiròfans i tornar a la seva ubicació habitual.

El nou edifici és un dels cinc nous dispositius assistencials que el Servei Català de la Salut ha promogut per tal de millorar la resposta a la pandèmia del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Més enllà de l’actual moment de pandèmia, la llarga vida útil de l’edifici –de construcció convencional, amb estructura prefabricada de formigó– permetrà consolidar-lo en el futur com una infraestructura més de l’Hospital Universitari de Bellvitge i dedicar-lo a altres usos.

Durant la primera onada de la pandèmia (març i abril de 2020), l’Hospital va arribar a tenir ingressats al mateix temps fins a 542 malalts de COVID-19 i fins a 186 pacients en llits de crítics i semicrítics.

 

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge és un centre sanitari de tercer nivell que disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. Registra 20.000 intervencions de cirurgia major i 37.000 altes anualment. Compta amb uns 5.200 professionals. Es defineix com hospital en xarxa i té com a prioritats estratègiques la millora de l’experiència de l’usuari, el desenvolupament dels professionals, el treball en xarxa, la innovació i la investigació i la difusió dels resultats. Ubicat a l’Hospitalet de Llobregat, és l’Hospital de referència terciària per a tot l’eix sud de Catalunya i dona cobertura assistencial a més de 2 milions d’habitants. Pertany a l’Institut Català de la Salut.

FOTOGRAFIES DEL NOU ESPAI:
https://wetransfer.com/downloads/03195895f55837a44b9ddf12d0b8b84c20210126114808/f234e3

1  

Imatges

El vicepresident, la consellera, el secretari  de Salut Pública, el director del CatSalut, i la directora gerent de Bellvitge, entre d'altres, davant del nou edifici polivalent de l'Hospital Universitari de Bellvitge

El vicepresident, la consellera, el secretari de Salut Pública, el director del CatSalut, i la directora gerent de Bellvitge, entre d'altres, davant del nou edifici polivalent de l'Hospital Universitari de Bellvitge 258

1  

Fitxers adjunts

Nou espai hospitalari polivalent de Bellvitge

Nou espai hospitalari polivalent de Bellvitge
PDF | 2596

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia