Polítiques Digitals

1r premi per a Amphos21

Un sistema d'alerta primerenca per detectar la presència de contaminants a l'aigua guanya la setena edició de l''SmartCatalonia Challenge'

query_builder   28 gener 2021 14:26

event_note Nota de premsa

Un sistema d'alerta primerenca per detectar la presència de contaminants a l'aigua guanya la setena edició de l''SmartCatalonia Challenge'

  • La solució d’Amphos 21 s’endú el primer premi i l’oportunitat de fer una prova pilot amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)
  • Les propostes d’Arantec i Hyds obtenen el segon i tercer premi en la final telemàtica d’avui, on les 10 empreses finalistes han competit en directe
  • La setena edició del concurs d'innovació oberta, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals, s’ha centrat en aportar solucions a quatre reptes de la gestió de l’aigua
1r premi per a Amphos 21

Les solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades proposades per les empreses Amphos 21, Arantec i Hyds, han estat les guanyadores de la setena edició del concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública SmartCatalonia Challenge, que avui ha celebrat la final, en format telemàtic. L’acte ha comptat amb la participació del director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco, i del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao.

A la final hi han competit en directe un total de 10 empreses seleccionades com a finalistes entre les 40 propostes que s’han presentat en aquesta edició, que s’ha centrat en la transformació digital de la gestió de l’aigua per millorar-la i fer-la més eficient. Per això, en aquesta edició s’ha comptat amb la col·laboració de l’ACA, que ha definit els reptes i necessitats a resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores.

Després que les empreses finalistes presentessin les solucions dissenyades per donar resposta als reptes plantejats, un jurat integrat per representants del Departament de Polítiques Digitals, l’ACA i la Fundació i2CAT ha triat els tres projectes guanyadors:

  • Primer premi: Amphos 21. El projecte consisteix en el desenvolupament d’un sistema d’alerta primerenca (Early Warning) per a la predicció de la presència de contaminants en el medi hídric. La solució es basa amb la tecnologia “Machine Learning” amb l’entrenament dels algoritmes a aplicar i l’aplicació de la tecnologia per la identificació dels episodis de contaminació en aigües subterrànies i superficials.

 

  • Segon premi: Arantec. La solució es concentra en la monitorització hidrològica formada per sensors intel·ligents, comunicacions inalàmbriques i plataforma “cloud” de gestió, predicció i modelització. Aquest projecte utilitza la gamma de productes propis que disposa l’empresa per proporcionar una solució complerta amb uns costos de manteniment reduïts.

 

  • Tercer premi: Hyds. El projecte proporciona un marc d’intercanvi per a les concessions de l’aigua en base a un coneixement detallat de les necessitats dels cultius en cada moment i la disponibilitat del recurs hídric en temps real. La solució tecnològica es basa amb una aplicació que integra informació existent d’altres organismes, resultats de models i generada pels regants.


Les tres propostes guanyadores han rebut premis en metàl·lic per un valor total de 23.000 euros (15.000, 5.000 i 3.000€, respectivament) i, en el cas de la primera, l’oportunitat de fer una prova pilot sobre el terreny amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

 

Sobre l’SmartCatalonia Challenge amb l’ACA

L’SmartCatalonia Challenge és el concurs d’innovació oberta, promogut pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’estratègia SmartCatalonia, per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país.

En la seva setena edició, dedicada a la transformació digital en la gestió de l’aigua, l’ACA ha estat l’encarregada de plantejar quatre reptes als que han hagut de donar resposta les empreses participants:

  1. Optimització del consum de l’aigua a l’agricultura. Aquest repte planteja com facilitar una gestió més eficient de l'aigua en el sector agrícola per augmentar la disponibilitat d'aigua en el medi.
  2. Manteniment òptim del cabal dels rius. Millorar l’eficiència en el control dels aprofitaments hídrics i garantir uns cabals fluvials òptims en tot moment.
  3. Tractament de contaminants. Facilitar la identificació, traçabilitat, reducció i tractament de contaminants prioritaris i emergents en els diferents sistemes hídrics.
  4. Fomentar el consum d’energies renovables. Calcular i fomentar l’ús d’energia procedent de fonts renovables mitjançant la monitorització i la telegestió del consum energètic i el de la generació renovable.

4  

Imatges

1r premi per a Amphos 21

1r premi per a Amphos 21 2880

2N premi per a Arantec

2N premi per a Arantec 2119

3r premi per a Hyds

3r premi per a Hyds 2364

Foto grup participants

Foto grup participants 217

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia