Palau Robert

Victòria Rovira

Visita de premsa amb la fotoperiodista Victòria Rovira el 3 de febrer, amb cita prèvia

El Palau Robert presenta una exposició sobre la lluita peshmerga davant l'Estat Islàmic al Kurdistan iraquià

query_builder   1 febrer 2021 09:33

event_note Nota de premsa

Visita de premsa amb la fotoperiodista Victòria Rovira el 3 de febrer, amb cita prèvia

El Palau Robert presenta una exposició sobre la lluita peshmerga davant l'Estat Islàmic al Kurdistan iraquià

Una exposició al Palau Robert explica la lluita i la resistència de les milícies peshmergas contra l’Estat Islàmic al Kurdistan iraquià, amb el relat de la fotoperiodista de Sabadell Victòria Rovira Casanovas. La mostra es pot visitar al Jardí del 2 de febrer al 31 de març.
Victòria Rovira
L’exposició “Davant l’Estat Islàmic. Lluita peshmerga i població civil” és fruit d’un reportatge al Kurdistan iraquià i a Iraq realitzat per la fotoperiodista durant 6 mesos l’any 2017. Explica, d’una banda, la poc coneguda lluita de les milícies peshmergas i, de l’altra, els problemes i el dolor que ha generat la guerra de l’ISIS (sigles amb què es conegut en anglès el grup terrorista Estat Islàmic) a la població civil, tant kurda com iraquiana.

El 3 de gener del 2014, l’Estat Islàmic (EI) va ocupar la primera ciutat d’Iraq: Falluja. Des d’aleshores, les milícies peshmergas han fet una feina imprescindible de control al front, tot impedint que el grup terrorista ocupés el territori kurd.

Malgrat l’esforç d’aquestes milícies, l’Estat Islàmic ha generat greus problemes a la població civil. Grans ciutats, com Mossul, han estat destruïdes; milers de famílies han hagut d’abandonar casa seva per acabar en camps de desplaçats; milers de joves refugiats s’han vist obligats a sortir del país fins a Europa; milers de dones yazidites han estat violades, venudes i assassinades, i milers de persones segueixen en parador desconegut.

L’exposició es divideix en tres àmbits:

Peshmergas contra el Daesh: aquest primer àmbit mostra la lluita peshmerga contra l’Estat Islàmic i es divideix en tres subàmbits: entrenaments, línia de front i els peixmergues afectats per la guerra.

Població civil: el segon àmbit, explica els problemes que ha generat la guerra de l’ISIS sobre la població civil tant kurda com iraquiana, i s’estructura en tres subàmbits: desplaçats, refugiats i dones yazidites.

Epicentre Mossul: el tercer i l’últim àmbit, reflecteix la ciutat de Mossul un cop alliberada.

D'ençà que Victòria Rovira va donar per finalitzat el reportatge el setembre del 2017, els peshmergas no han estat lluitant contra l'Estat Islàmic excepte en alguns atacs molt puntuals. Tanmateix,  l'octubre del 2017, arran del referèndum Kurd els peshmergas es van enfrontar a l'exèrcit iraquià al-Hasdeu al-Ša'biyyi i van perdre algunes àrees de la línia de front des d'on lluitaven i controlaven l'Estat Islàmic. Actualment l'any 2021, les milícies peshmergas controlen l'Estat Islàmic des de punts com Kirkuk, punt on van perdre l'octubre del 2017 però que van recuperar posteriorment. D'altra banda, el Kurdistan es veu en una situació econòmica molt dolenta arran de la Covid-19.

1  

Imatges

Camp d'entrenament Cobra. Peshmergas fent exercicis

Camp d'entrenament Cobra. Peshmergas fent exercicis 8534

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia