El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, el secretari general, Aleix Villatoro, el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, s’han reunit aquest divendres en primer lloc amb els set delegats i delegades territorials del Govern, i seguidament amb la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler, per transmetre’ls un missatge de seguretat de cara a les eleccions.
Durant les trobades, Solé ha detallat les indicacions concretes que hauran de seguir els diferents municipis per garantir la seguretat durant la jornada electoral. En aquest sentit, el conseller ha demanat suport al municipalisme per reforçar a nivell local la tranquil·litat i confiança a la població. Solé ha recalcat que “els col·legis i les meses electorals són espais segurs” i ha reforçat la recomanació de dur el vot ja preparat des de casa a les persones que votin presencialment. També ha insistit en la importància de fomentar el vot per correu per reduir l’afluència als locals electorals.
El conseller Solé ha donat a conèixer que el Govern augmentarà la bestreta dels ajuntaments un 10%, per tal que puguin cobrir despeses relacionades amb l’adaptació dels col·legis electorals a les mesures de seguretat per la COVID-19. Fins ara, els ajuntaments disposaven d’una bestreta de 4,1 milions d’euros, que ara augmentarà prop de 360.000 euros.
Solé ha agraït “l’esforç del món municipal per garantir col·legis segurs i meses electorals segures”, i ha demanat suport als delegats territorials i les entitats municipalistes per fer arribar a tots els ajuntaments les indicacions i recomanacions del Departament. El conseller també s’ha referit a la “incertesa que depara la indecisió” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que encara ha d’emetre una sentència ferma sobre l’ajornament o el manteniment de les eleccions el proper 14 de febrer.
Tots els municipis comptaran amb un responsable COVID-19, i en cada col·legi electoral hi haurà una persona responsable de seguretat sanitària, una figura que la major part de localitats ja han nomenat. A més, els municipis hauran d’omplir uns formularis amb diferents indicadors per comprovar que compleixen amb tots els requisits de seguretat. Per últim, es coordinarà una campanya amb Salut per fer un test d’antígens als membres titulars de les meses electorals i als primers suplents. Tal com va anunciar ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol, Salut es posarà en contacte amb aquestes persones oferint, de forma voluntària, el test d’antígens els dies previs al 14-F, una prova que es realitzarà al CAP corresponent
Durant el mes de desembre, Solé ja va celebrar una sèrie de trobades amb els delegats i les delegades territorials i els alcaldes i les alcaldesses d’arreu de Catalunya, per abordar l’organització de les eleccions de manera conjunta amb el món municipal. En aquestes trobades es va compartir amb els municipis les mesures aprovades pel Procicat de cara a la celebració dels comicis catalans en la situació sanitària de pandèmia, especialment pel que fa a l’adequació dels espais electorals.