Amb aquesta decisió, “es confirma el despropòsit judicial de mantenir el 14-F malgrat l’evidència d’una situació epidemiològica molt complexa”, ha lamentat Solé en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat. Davant la “imposició” de votar el 14 de febrer, però, el conseller ha assegurat que el Govern està actuant amb “responsabilitat” i que està “tot preparat” gràcies a la feina feta durant mesos tenint en compte que les eleccions se celebrarien enmig de la pandèmia de la COVID-19.
Durant la seva compareixença, Solé ha fet un repàs de les mesures preses per assegurar que votar el 14-F serà segur des del punt de vista sanitari i per garantir el dret a vot de la ciutadania. El conseller ha destacat el consens unànime de la taula de partits amb els cinc protocols elaborats pel Departament d’Acció Exterior, que també han estat aprovats pel Procicat. “Malgrat l’encorsetament legislatiu que ens ha permès en poca mesura adaptar-nos a aquesta situació, hem adoptat totes les mesures per poder dir que seran unes eleccions segures”, ha assenyalat. Pel que fa a mesures més concretes, Solé confirmava ahir amb el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que als membres de les meses se’ls oferirà la possibilitat de fer-se un test d’antígens i també se’ls proveirà d’EPIs durant la franja de les 19 h a les 20 h, recomanada per aquelles persones aïllades o en quarantena per la COVID-19.
A més, s’ha treballat colze a colze amb el món municipal per garantir la seguretat als espais electorals. De fet, el conseller s’ha reunit avui amb els set delegats territorials del Govern i amb les entitats municipalistes per traslladar-los “un missatge de plena seguretat” de cara a les eleccions del 14-F. Els ajuntaments ja estan designant els responsables de seguretat sanitària, una novetat dels comicis d’enguany, que vetllaran per garantir que es compleixin les mesures als col·legis.
El Govern també ha desplegat una campanya de foment del vot per correu, que està obtenint molt bona acollida per part de la ciutadania, tenint en compte les dades: a dia d’avui, 121.000 persones ja han sol·licitat aquesta modalitat de vot, una xifra que supera el total de sol·licituds de les eleccions del 2017 i que és més del doble respecte al mateix període dels darrers comicis. D’aquestes 121.000, gairebé el 40% s’han fet per mitjans telemàtics. Solé ha informat, a més, que hi ha ciutadans que ja han pogut votar. El termini de sol·licitud del vot per correu segueix obert fins al 5 de febrer a les 14 h.
El conseller Bernat Solé ha informat que els propers dies el Govern analitzarà amb detall la sentència del TSJC per valorar-ne els raonaments, però ha avisat que l’executiu no afegirà “incertesa a la incertesa generada pel propi tribunal”.